Εντείνει τους βομβαρδισμούς το Ισραήλ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Άμπου Ντάμπι παραδέχθηκε ότι οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα λιμοκτονούν.
Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν απαγορεύσει εδώ και περίπου 10 εβδομάδες την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στη λωρίδα της Γάζας, ασκώντας ασφυκτική πίεση στον πληθυσμό, που τελεί υπό πολιορκία από τον Οκτώβρη του 2023.
«Πολλοί άνθρωποι λιμοκτονούν»
Ο Τραμπ μιλώντας στους δημοσιογράφους στο πλαίσιο της περιοδείας του στον Κόλπο δήλωσε «Παρακολουθούμε τι συμβαίνει στη Γάζα και θα τακτοποιήσουμε την κατάσταση. Πολλοί άνθρωποι λιμοκτονούν εκεί».
Ρωγμές στη συμμαχία με τον Νετανιάχου
Οι δηλώσεις του Τραμπ αποτελούν ένδειξη ότι έχουν δημιουργηθεί ρωγμές στη συμμαχία Τραμπ-Νετανιάχου, καθώς οι ισραηλινοί αρνούνται πεισματίκα πως ο αποκλεισμός έχει προκαλέσει λιμό.
Το Ισραήλ εντείνει τους βομβαρδισμούς
Από την έναρξη του πολέμου έχουν σκοτωθεί πάνω από 53.000 Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας, με αρκετούς από αυτούς να είναι γυναίκες και παιδιά. Η περιοδεία του Τραμπ στις χώρες του Κόλπου είχε δημιουργήσει ελπίδες για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, ωστόσο διαύστηκαν καθώς οι βομβαρδιμοί και οι επιδρομές έχουν ενταθεί τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα.
Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι δεν διαβουλεύτηκε με τον σύμμαχό του Ισραήλ για την αμερικανική απόφαση να αναγνωρίσει τη νέα κυβέρνηση της Συρίας, παρά τις βαθιές επιφυλάξεις του Ισραήλ απέναντι στην κυβέρνηση του ισλαμιστή προέδρου Αχμεντ αλ-Σάρα.«Δεν τους ρώτησα γι’ αυτό. Θεώρησα ότι αυτό ήταν το σωστό. Έχω λάβει πολλά εύσημα για αυτό. Κοιτάξτε, θέλουμε η Συρία να επιτύχει», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One, λίγο μετά την αναχώρησή του από το Αμπού Ντάμπι, ολοκληρώνοντας την τετραήμερη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή. Ο Τραμπ δήλωσε την Τρίτη ότι θα δώσει εντολή για την άρση των κυρώσεων στη Συρία, σε μια μεγάλη αλλαγή πολιτικής πριν συναντηθεί με τον Σάρα.
Ο Τραμπ δήλωσε ακόμα ότι το Ιράν έχει την πρόταση της κυβέρνησής του και γνωρίζει ότι πρέπει να κινηθεί γρήγορα, μία ημέρα μετά τη δήλωση του ότι η Ουάσινγκτον και η Τεχεράνη είναι κοντά σε μια πυρηνική συμφωνία.«Έχουν μια πρόταση. Το σημαντικότερο είναι ότι γνωρίζουν πως πρέπει να κινηθούν γρήγορα διαφορετικά κάτι άσχημο –κάτι άσχημο θα συμβεί», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στο Air Force One, σύμφωνα με την ηχητική καταγραφή των δηλώσεών του.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr