Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Τέμπη TRAVEL WEST FORUM 2025
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Λευκός καπνός» από τη συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι και μήνυμα νίκης Πούτιν για το Κούρσκ

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Λευκός καπνός» α...

Ο Ρώσος πρόεδρος λέει πως έδιωξαν τους Ουκρανούς από την περιοχή, την ίδια ώρα που Τραμπ σε Ζελένσκι είχαν συνομιλίες στο περιθώριο της κηδείας του Πάπα Φραγκίσκου

Η Ρωσία ανέλαβε εκ νέου τον έλεγχο της παραμεθόριας περιοχής του Κουρσκ, όπου πέρυσι η Ουκρανία είχε πραγματοποιήσει αιφνιδιαστική επίθεση, ανακοίνωσε το Σάββατο (26/4) ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Η αποτυχημένη απόπειρα του καθεστώτος του Κιέβου έλαβε τέλος», τόνισε ο Πούτιν, απονέμοντας τα εύσημα στις ρωσικές δυνάμεις για την επικράτησή τους επί του ουκρανικού στρατού στην περιοχή. Από το Κίεβο δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο.

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις στο Κουρσκ
 

Νωρίτερα το Σάββατο (26/4), το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ουκρανικά στρατεύματα εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Κουρσκ.

Η Ουκρανία είχε εξαπολύσει την αιφνιδιαστική της επίθεση στο Κουρσκ τον Αύγουστο, καταλαμβάνοντας με ταχύτητα εδάφη, σε μια κίνηση που αποτέλεσε την πρώτη χερσαία εισβολή σε ρωσικό έδαφος από ξένη δύναμη από τη λήξη του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Στρατηγικό χαρτί για το Κίεβο
 

Έκτοτε, η Ρωσία προσπαθεί να εκδιώξει τις ουκρανικές δυνάμεις από τα σύνορά της, την ώρα που το Κίεβο επένδυσε πολύτιμους πόρους για να κρατήσει το έδαφος, στοχεύοντας να το χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό ατού σε μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες.
Η επιχείρηση είχε επίσης ως στόχο να ανακουφίσει το πιεσμένο ανατολικό μέτωπο.

Διπλωτικές διεργασίες σε φόντο έντασης

Η ανακοίνωση ήρθε λίγο μετά τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, στο περιθώριο της κηδείας του Πάπα.

Την προηγούμενη μέρα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε επίσης συνάντηση στο Κρεμλίνο με τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ.
Η συνάντηση διήρκησε τρεις ώρες, με τη Μόσχα να εκφράζει ικανοποίηση για την εξέλιξή της.

«Συμβολική συνάντηση που θα μπορούσε να γίνει ιστορική - Σας ευχαριστώ πρόεδρεΤραμπ», έγραψε ο Ζελένσκι μετά τις συνομιλίες των δύο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και ο Ουκρανός ηγέτης Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν πραγματοποίησαν δεύτερη συνάντηση στη Ρώμη, μετά τις σύντομες συνομιλίες που είχαν νωρίτερα το πρωί στο Βατικανό, στο περιθώριο της κηδείας του Πάπα Φραγκίσκου, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Ζελένσκι.

Αρχικά, υπήρχε πρόθεση για νέα συνάντηση, με τους συμβούλους και των δύο πλευρών να εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, λόγω του επιβαρυμένου προγράμματος και των δύο ηγετών, το ραντεβού δεν κατέστη εφικτό, διευκρίνισε αργότερα ο εκπρόσωπος. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη αναχωρήσει από τη Ρώμη.

«Ελπίζουμε σε αποτελέσματα», το μήνυμα Ζελένσκι

Μετά τη συνάντηση, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε αισιοδοξία για τις συνομιλίες τους.
«Μια πολύ συμβολική συνάντηση που θα μπορούσε να γίνει ιστορική αν επιτύχουμε κοινά αποτελέσματα. Σας ευχαριστώ Πρόεδρε Ντόναλντ Τραμπ!», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Σε ανάρτησή του στο Telegram, πρόσθεσε:
«Καταφέραμε να συζητήσουμε πολλά. Ελπίζουμε σε αποτέλεσμα σε όλα αυτά που συζητήσαμε».

 

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, ανάμεσα στα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι ήταν:

Η προστασία της ζωής των Ουκρανών πολιτών
Μια πλήρης και άνευ όρων εκεχειρία
Η επίτευξη αξιόπιστης και διαρκούς ειρήνης, που θα αποτρέψει νέες συγκρούσεις στο μέλλον.

πηγή ethnos.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις