Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Euro 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Σε απόγνωση οι λογιστές - «Τα χρονοδιαγράμματα θα στείλουν πολύ κόσμο στα νοσοκομεία και τα ψυχιατρεία»

Πάτρα: Σε απόγνωση οι λογιστές - «Τα χρο...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Είναι χαρακτηριστικό ότι πολύ πρόσφατα στην Πάτρα δύο λογιστές κατέληξαν στην ψυχιατρική κλινική του Ρίου

Στα «όριά» τους φαίνεται να φτάνουν οι λογιστές και φοροτεχνικοί και στην Πάτρα καθώς με τις συνεχείς εξελίξεις και τις αλλαγές από το Υπουργείο Οικονομικών ζουν ως «κυνηγημένοι».

Είναι χαρακτηριστικό ότι πολύ πρόσφατα στην Πάτρα δύο λογιστές κατέληξαν στην ψυχιατρική κλινική του Ρίου ενώ η υγεία πολλών επιβαρύνεται συνεχώς λόγω του άγχους των υποχρεώσεων και των υποθέσεων που πρέπει να καλύπτουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

«Δύο συνάδελφοι δεν άντεξαν και έφτασαν στον ψυχίατρο. Πολλοί ασθενούν, άλλοι παθαίνουν εγκεφαλικό ή πρόβλημα στην καρδιά. Υπάρχει συνάδελφος που θέλει να γεννήσει και δεν μπορεί. Είμαστε ο μοναδικός κλάδος που δεν μπορεί να πάρει άδεια και το τηλέφωνο χτυπάει από το πρωί μέχρι το βράδυ. Τα χρονοδιαγράμματα που υπάρχουν θα στείλουν στο νοσοκομείο και στα ψυχιατρεία πολύ κόσμο» λέει στο thebest.gr ο Αλέξανδρος Μπογιάκης, Πρόεδρος της ΕΛΦΕΕ Αχαΐας.

Όπως εξηγεί, «όλα τα κακώς κείμενα τα πληρώνει ο λογιστής. Έχουμε γίνει αμισθί υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών και οποιουδήποτε άλλου θέλει να κάνει κάτι μέσω του gov. Το υπουργείο μας αντιμετωπίζει σαν τον τελευταίο τροχό της αμάξης. Έχουμε γίνει ΚΕΠ χωρίς να το έχουμε καταλάβει με όλα αυτά. Ψάχνουμε προσωπικό στα λογιστικά γραφεία καθώς όλοι φεύγουν γιατί δεν μπορούν να αντέξουν την πίεση που υπάρχει. Θέλουμε η μέρα να έχει 35 ώρες για να προλαβαίνουμε»

Όπως επισημαίνει ο κ. Μπογιάκης, «δεν είναι μόνο τα χρονοδιαγράμματα, αλλά ότι το υπουργείο μας ρεζιλεύει ως κλάδο, μας απαξιώνει. Ζητάμε σωστά χρονοδιαγράμματα και το πεντάμηνο που ορίζει ο νόμος για την υποβολή των δηλώσεων, μας το έκανε δίμηνο. Ο καθένας κανονίζει τη δουλειά του όπως θέλει και όπως μπορεί. Όμως υπάρχουν κάποιοι που δεν μπορούν να τα κάνουν όλα. Ότι κινείται με κωδικούς taxisnet καταλήγει σε εμάς, κι όμως δεν είναι δικό μας. Μέχρι και για την πλατφόρμα που σχετίζεται τον καθαρισμό οικοπέδων επιφορτίζεται ο λογιστής. Συνέχεια βγαίνει μια πλατφόρμα και πρέπει να γνωρίζω εγώ τι πρέπει να γίνει. Ο λογιστής- φοροτεχνικός έχει άδεια από το οικονομικό επιμελητήριο, έχει πτυχίο. Δεν μπορεί να γίνει οποιοδήποτε λογιστής. Είμαστε επιστήμονες. Είμαστε υπεύθυνοι για την τήρηση και την ενημέρωση των βιβλίων και των στοιχείων των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων και να δίνουμε σωστά δεδομένα στην φορολογική διοίκηση. Δεν κάνει αιτήσεις για κοινωνικά επιδόματα για παράδειγμα».

Μιλώντας για την κατάσταση που αντιμετωπίζει ο κλάδος κάνει σαφές ότι υπάρχει ένα αδιέξοδο.

«Δεν μπορεί ένα λογιστικό γραφείο να εξυπηρετήσει όλες τις απαιτήσεις και τις υποχρεώσεις που έχουν οι πελάτες. Για να υπάρχει στο γραφείο επιπλέον κόσμος για να τα κάνει όλα, πρέπει να υπάρχει επιπλέον εισόδημα. Πού θα βρεθεί; Οι απαιτήσεις είναι περισσότερες αλλά τα οικονομικά δεδομένα λιγότερα. Αυξάνονται τα έξοδά μας αλλά το κόστος των υπηρεσιών μένει το ίδιο. Οι περισσότεροι δεν μπορούν να αλλάξουν το τιμολόγιό τους. Μας τα ζητάνε όλα κατά παραγγελία τηλεφωνικά, όπως παραγγέλνουμε πίτσες.

Αυξάνεται η ποσότητα και μειώνεται η ποιότητα. Άνοιξαν κάποια ιδιωτικά ΚΕΠ στην Πάτρα, παραπέμπουμε εκεί τον κόσμο, αλλά δεν πηγαίνει. Εκεί πρέπει να πληρώσει ενώ θεωρούν ότι ο λογιστής υπάρχει για όλες τις δουλειές. Αν ήξερα ότι μετά από τόσες σπουδές και χρόνια δουλειάς η κατάσταση θα ήταν αυτή δεν θα επέλεγα αυτό το επάγγελμα» καταλήγει ο κ. Μπογιάκης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις