Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024 Αιγιάλεια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

/

Ελ Κααμπί: Ο Μαροκινός "killer" του Ολυμπιακού που σπάει τα ρεκόρ

Ελ Κααμπί: Ο Μαροκινός "killer"...

11 γκολ σε 9 νοκ άουτ ματς, πέρασε και τον Ρονάλντο

Ο Ολυμπιακός νίκησε χθες (29/5) 1-0 τη Φιορεντίνα, στο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, και έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που κατακτά το τρόπαιο ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ξανά ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί. Ο Μαροκινός killer έφτασε τα 11 γκολ σε 9 νοκ άουτ αγώνες στην Ευρώπη, σπάζοντας τα ρεκόρ.

 Ειδικότερα, ο επιθετικός των "ερυθρολεύκων" πέτυχε την Τετάρτη το "χρυσό" γκολ του Ολυμπιακού, με το οποίο έφτασε τα 11 και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης. Ετσι ο 30χρονος Μαροκινός φορ κατάφερε να ξεπεράσει το ρεκόρ των 10 γκολ που είχαν πετύχει ο Κριστιάνο Ρονάλντο την περίοδο 2016-17 στο Τσάμπιονς Λιγκ, ο Καρίμ Μπενζεμά το 2021-22 στην ίδια διοργάνωση και Ρανταμέλ Φαλκάο το 2010-11 στο Γιουρόπα Λιγκ.

Ειδικότερα, ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί σημείωσε τα 5 από τα 6 γκολ που πέτυχε ο Ολυμπιακός στα δύο παιχνίδια με την Άστον Βίλα, παίρνοντας τους ερυθρόλευκους από το χέρι για να τους οδηγήσει στον τελικό του Conference League και στην κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου με ακόμα ένα δικό του μαγικό τέρμα.

Συγκεκριμένα, ο Μαροκινός άσος μέτρησε 11 γκολ σε 9 αγώνες και 1 ασίστ στο Conference League και συνολικά 16 γκολ σε 19 συμμετοχές φέτος στην Ευρώπη. Με τα τέρματα αυτά, ο Ελ Κααμπί ανέβηκε στη δεύτερη θέση των ευρωπαϊκών σκόρερ του Ολυμπιακού στην Ευρώπη, πιάνοντας τους Μήτρογλου και Τζόρτζεβιτς που έχουν αγωνιστεί σε πολλά παραπάνω παιχνίδια.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη θέση είναι ο συμπατριώτης του, Γιουσέφ Ελ Αραμπί με 20 γκολ σε 57 παιχνίδια, ακολουθεί ο Ελ Κααμπί με το εξωφρενικό 16 γκολ σε 19 παιχνίδια και πίσω από τους δύο Μαροκινούς είναι ο Κώστας Μήτρογλου με 15 γκολ σε 44 παιχνίδια.

Ειδικότερα:

1. Γιουσέφ Ελ Αραμπί 20 γκολ σε 57 παιχνίδια
2. Αγιούμπ Ελ Κααμπί 16 γκολ σε 19 παιχνίδια
3. Κώστας Μήτρογλου 15 γκολ σε 44 παιχνίδια
- Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς 15 γκολ σε 83 παιχνίδια
5. Νίκος Αναστόπουλος 14 γκολ σε 29 παιχνίδια
6. Κώστας Φορτούνης 13 γκολ σε 74 παιχνίδια
7. Στέλιος Γιαννακόπουλος 9 γκολ σε 49 παιχνίδια
8. Λουίς Ντιόγκο 8 γκολ σε 19 παιχνίδια
- Γιώργος Σιδέρης 8 γκολ σε 20 παιχνίδια
- Αλέξης Αλεξανδρής 8 γκολ σε 36 παιχνίδια
- Ζιοβάνι 8 γκολ σε 38 παιχνίδια
- Ιεροκλής Στολτίδης 8 γκολ σε 44 παιχνίδια
- Γιώργος Μασούρας 8 γκολ σε 68 παιχνίδια

Ποιος είναι ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί
Ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί στις 25 Ιουνίου 1993 και είναι Μαροκινός επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, ο οποίος αγωνίζεται ως επιθετικός για τον Ολυμπιακό, ενώ είναι διεθνής με την Εθνική Μαρόκου.

Αγωνίστηκε για την Εθνική Μαρόκου από το 2018 και εκπροσώπησε την χώρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, σε ένα Κύπελλο Εθνών Αφρικής και δύο Πρωταθλήματα Εθνών Αφρικής (2018 και 2020).


Ο Ελ Κάαμπι ήταν ο πρώτος σκόρερ του Πρωταθλήματος Εθνών Αφρικής 2018, που πραγματοποιήθηκε στη χώρα του, με 9 γκολ. Αυτό τον έκανε τον πρώτο παίκτη που έφτασε σε αυτόν τον αριθμό σε μία μόνο διοργάνωση, έχοντας ξεπεράσει το προηγούμενο ρεκόρ που κατείχε ο Ζαμπιανός Γκίβεν Σινγκουλούμα, με 5 γκολ το 2009. Αφού σκόραρε δύο γκολ στον ημιτελικό κόντρα στη Λιβύη, το Μαρόκο έφτασε στον τελικό της διοργάνωσης για πρώτη φορά στην ιστορία του, όπου κέρδισε τον πρώτο του τίτλο μετά από μια σπουδαία νίκη με 4-0 επί της Νιγηρίας.

Ο Ελ Κάαμπι ξεκίνησε την επαγγελματική σταδιοδρομία του παίζοντας στην πρώτη ομάδα της Ράσινγκ Καζαμπλάνκα. Ξεκίνησε την καριέρα του ως αριστερό μπακ λόγω της ταχύτητας και της αντοχής του, αργότερα εντάχθηκε στην πρώτη ομάδα και άλλαξε θέση από μπακ στο κέντρο και στη συνέχεια τοποθετήθηκε τελικά στη θέση της επίθεσης, αφού ένας προπονητής αντιλήφθηκε τη μεγάλη του ικανότητα στα τελιώματα. Του πιστώθηκε η άνοδος της ομάδας στην κορυφαία κατηγορία.

Το καλοκαίρι του 2017 Ελ Κάαμπι εντάχθηκε στην ΡΣ Μπερκάν με μεταγραφή από τη Ράσινγκ Καζαμπλάνκα. Ήταν ο πρώτος σκόρερ στη 2η Κατηγορία κατά τη διάρκεια της σεζόν 2016–17, με 25 γκολ. Κέρδισε το Κύπελλο Μαρόκου 2018, αφού η ομάδα νίκησε την Γουιντάντ Φεζ στους τελικούς, στη διαδικασία των πέναλτι.

Το 2018, η Ελ Κάαμπι εντάχθηκε με μεταγραφή στην Χεμπέι Τσάινα Φόρτσουν έναντι 6,5 εκατομμυρίων ευρώ. Στις 2 Αυγούστου, ο Ελ Κάαμπι σημείωσε το πρώτο του γκολ για τον σύλλογο, εναντίον της Γκουοάν Πεκίνου.

Στις 30 Μαρτίου, ο Ελ Κάαμπι κατάφερε να πετύχει το τρίτο του γκολ στη σεζόν, ενάντια στην τρομερή άμυνα της Σαγκάη ΣΙΠΓ, αν και δεν μπόρεσε να εμποδίσει την ομάδα του από το να χάσει τον αγώνα (1-2). Με τις προσπάθειές του, ο Μαροκινός παίκτης κέρδισε τις καρδιές των οπαδών της Χεμπέι και καθιερώθηκε ως ανερχόμενο αστέρι δίπλα στους συμπαίκτες του, τους Αργεντινούς Εσεκιέλ Λαβέτσι και Χαβιέρ Μαστσεράνο.

Τον Ιούλιο του 2019, ο Ελ Κάαμπι εντάχθηκε στη Ουιντάντ Καζαμπλάνκα με εξάμηνο δανεισμό. Τον Σεπτέμβριο του 2020, επέστρεψε στην Ουιντάντ Καζαμπλάνκα ως ελεύθερος παίκτης. Πήρε μέρος στις προκριματικές φάσεις του ΚΑΦ Τσάμπιονς Λιγκ 2019–20. Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, ο Ελ Κάαμπι κατάφερε να πετύχει χατ τρικ εναντίον της Ατλέτικο Πετρόλεος Λουάντα, σηματοδοτώντας τον τελευταίο του αγώνα για την ομάδα. Ολοκλήρωσε την σεζόν ως πρωταθλητής με την ομάδα του και αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ του Πρωταθλήματος Μαρόκου με 18 γκολ.

Το 2021, ο Ελ Κάαμπι υπέγραψε διετές συμβόλαιο, έως τον Ιούνιο του 2023, με τη Χαταϊσπόρ. Στις 23 Αυγούστου 2021, ο Ελ Κάαμπι έκανε το ντεμπούτο του για την ομάδα, όπου μπήκε ως αλλαγή στο 76ο λεπτό εναντίον της Γαλατασαράι, σε μια ήττα με 2–1. Στις 28 Αυγούστου σημείωσε το πρώτο του γκολ για την ομάδα, στη νίκη με 5–0 εναντίον της Αλάνιασπορ. Στις 27 Φεβρουαρίου 2022, ο σημείωσε το πρώτο του χατ τρικ για την ομάδα, σε μια νίκη με 5–2 εναντίον της Γενί Μαλάτιασπορ. Λόγω του σεισμού Τουρκίας-Συρίας του 2023, ο σύλλογος αποσύρθηκε από το πρωτάθλημα μετά την κατάρρευση των κτιρίων του συλλόγου στην Αντάκια. Αυτό ανάγκασε τον Ελ Κάαμπι να ψάξει για άλλο σύλλογο ώστε να συνεχίσει την καριέρα του.

Την 1η Μαρτίου 2023, η Αλ Σαντ ΣΚ από το Κατάρ κατέληξε σε συμφωνία με την Ελ Κάαμπι να ενταχθεί στον σύλλογο μέχρι το τέλος της τρέχουσας σεζόν. Στις 7 Μαρτίου 2023, ο Ελ Κάαμπι σημείωσε το πρώτο του γκολ, στη δεύτερη εμφάνισή του για τον σύλλογο. Στις 6 Αυγούστου 2023, εντάχθηκε με ελεύθερη μεταγραφή στον Ολυμπιακό. Πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την φανέλα της ομάδας λίγες μέρες από την άφιξη του, στις 17 Αυγούστου στον εκτός έδρας αγώνα έναντι της βελγικής Γκενκ (1-1) για την προκριματική φάση του Γιουρόπα Λιγκ. Σκόραρε για πρώτη φορά για λογαριασμό του Ολυμπιακού στις 24 Σεπτεμβρίου, στην τέταρτη εμφάνιση του, στην εντός έδρας νίκη με 3-1 ενάντια της σερβικής Τσουκαρίτσκι για τα προκριματικά πλέι-οφ του Γιουρόπα Λιγκ.

Εθνική ομάδα
Ο Ελ Κάαμπι έκανε το ντεμπούτο του για την Εθνική Μαρόκου ανδρών στις 13 Ιανουαρίου 2018, σε αγώνα της φάσης των ομίλων του Πρωταθλήματος Εθνών Αφρικής 2018 εναντίον της Μαυριτανίας, σημειώνοντας δύο γκολ. Ονομάστηκε Παίκτης του Αγώνα στις 31 Ιανουαρίου, μετά τον αγώνα του Μαρόκου με τη Λιβύη κατά τη διάρκεια του ημιτελικού αγώνα του Πρωταθλήματος Εθνών Αφρικής. Το Μαρόκο κέρδισε το παιχνίδι με 3-1. Στις 4 Φεβρουαρίου 2018, στον τελικό, το Μαρόκο νίκησε τη Νιγηρία με 4-0, με τον Ελ Κάαμπι να σημειώνει ένα γκολ στο 73ο λεπτό του αγώνα.

Η Αφρικανική Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου (CAF) επέλεξε τον Ελ Κάαμπι ως τον Κορυφαίο Παίκτη (MVP) της Διοργάνωσης λόγω της παγκόσμιας κλάσης απόδοσης και του καθαρού ταλέντου που επέδειξε σε όλο το τουρνουά, σκοράροντας 9 γκολ σε 5 αγώνες, καθιστώντας τον παράλληλα και πρώτο σκόρερ σε ολόκληρο την ιστορία της διοργάνωσης.

Σημείωσε το πρώτο του χατ τρικ στις 17 Ιανουαρίου 2018, εναντίον της Γουινέας. Τον Μάιο του 2018, ονομάστηκε στην 23μελή ομάδα του Μαρόκου για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στη Ρωσία.Έπαιξε στους 2 αγώνες από τους 3 στο Παγκόσμιο Κύπελλο, στον πρώτο αγώνα ως βασικός εναντίον του Ιράν και στον δεύτερο μπήκε ως αλλαγή στο 69ο λεπτό εναντίον της Πορτογαλίας.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Sports