Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024 Αιγιάλεια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Εκδήλωση με θέμα τις περιοχές των ελληνόφωνων χωριών της Νότιας Ιταλίας έγινε στη Δάφνη Καλαβρύτων

Εκδήλωση με θέμα τις περιοχές των ελληνό...

KALOS IRTATE E' DAFNI ήταν ο τίτλος της εξαιρετικής εκδήλωσης που υλοποιήθηκε στις 17/5 στο πλαίσιο των εθελοντικών προγραμμάτων Αγωγής Υγείας του Γενικού Λυκείου Δάφνης

Μία όμορφη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 17/5 στην ορεινή και γραφική Δάφνη Καλαβρύτων από τα προγράμματα αγωγής υγείας του Λυκείου της Δάφνης με θέμα τις περιοχές των ελληνόφωνων χωριών της Νότιας Ιταλίας.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν διαφορετικές μορφές τέχνης από τους μαθητές για να αναδείξουν το θέμα (ψηφιακά, συγγραφική ομάδα, θεατρικό) και ακολούθησε δωρεάν συναυλία των Encardia.

Στην ξεχωριστή αυτή εκδήλωση παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ανδρέας Φίλιας, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κος Θανάσης Παπαδόπουλος, η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κα Ευγενία Πιερρή, κ.α.

KALOS IRTATE E' DAFNI ήταν ο τίτλος της εξαιρετικής εκδήλωσης που υλοποιήθηκε στη Δάφνη Καλαβρύτων, στο πλαίσιο των εθελοντικών προγραμμάτων Αγωγής Υγείας του Γενικού Λυκείου Δάφνης, με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς την κα Μαρία Πετροπούλου και τον κο Βασίλειο Καραγεωργόπουλο.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στα Προγράμματα αυτά ήρθαν σε επαφή με την κατωιταλιώτικη διάλεκτο «Grico» των ελληνόφωνων χωριών της Νότιας Ιταλίας, μελέτησαν την ιστορική σύνδεσή τους με την Ελλάδα, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις τους, και παρουσίασαν τις εργασίες τους στην πλατεία της Δάφνης. 

Με την έναρξη της εκδήλωσης απηύθυναν χαιρετισμό ο κ. Ανδρέας Φίλιας, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος, Δήμαρχος Καλαβρύτων,  η κα Αναστασία Μπαλασοπούλου, δημοτική σύμβουλος και η κα Ευγενία Πιερρή, Διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, ενώ προβλήθηκαν βίντεο με χαιρετισμούς των κατοίκων του ελληνόφωνου χωριού της Νότιας Ιταλίας «Καλημέρα» Luigi Garrisi και Renato Colaci.

Στη συνέχεια ο εκπαιδευτικός και ερευνητής κος Δημήτρης Σταφίδας παρουσίασε τις γλωσσικές και πολιτισμικές ομοιότητες των ελληνόφωνων κατοίκων της Απουλίας με τους Έλληνες, και προβλήθηκε η μικρού μήκους ταινία με τίτλο «LINGUA MADRE».

Επίσης, παρουσιάστηκαν έργα μαθητών και μαθητριών που αφορούσαν στον πολιτισμό των ελληνόφωνων περιοχών της Ιταλίας,  τη μουσική τους και τους παραδοσιακούς τους χορούς. Ο μαθητής Χρήστος Γεωργακόπουλος και οι μαθήτριες Ειρήνη Σπανού και Σωτηρία Γιαννακοπούλου παρουσίασαν θεατρικό δρώμενο στα Γκρίκο, τα κείμενα του οποίου ήταν δημιούργημα της συγγραφικής ομάδας των προγραμμάτων, αποτελούμενη από τις μαθήτριες Θεοδώρα Σπηλιοπούλου, Αναστασία Κούνα, Ειρήνη Σπανού και Σωτηρία Γιαννακοπούλου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη συναυλία του μουσικού συγκροτήματος ENCARDIA – με την ευγενική χορηγία του Δήμου Καλαβρύτων – το οποίο μύησε τους παριστάμενους στη μουσική και το χορό των χωριών της Κάτω Ιταλίας. Με τις ταραντέλες του Σαλέντο οι ENCARDIA ενέπνευσαν και ενθουσίασαν το κοινό δημιουργώντας μια ιδιαίτερη μουσικοχορευτική ατμόσφαιρα στη Δάφνη.   

Αξίζει να αναφερθεί ότι η εκδήλωση ήταν προσβάσιμη σε κωφούς/ βαρηκόους με διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους, ο Αντιδήμαρχος Παΐων κ. Γεώργιος Ροδόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Παναγιώτης Βαρβιτσιώτης, πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, η Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κα Ιωάννα Θωμοπούλου, Σύμβουλοι Εκπαίδευσης, εκπρόσωποι Συλλόγων, φορέων και της Εκκλησίας όπως και πολλοί Διευθυντές, εκπαιδευτικοί και μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Αχαΐας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture