Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

UCLA: Η αστυνομία διέλυσε την κατάληψη – Πάνω από 100 συλλήψεις φοιτητών

UCLA: Η αστυνομία διέλυσε την κατάληψη –...

Οι φοιτητές καλούν τα πανεπιστήμια να διακόψουν τις σχέσεις με χορηγούς από το Ισραήλ

Η κατάληψη των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA) υπέρ των Παλαιστίνιων διαλύθηκε μετά την έφοδο της αστυνομίας και την σύλληψη πάνω από 100 φοιτητών.

Χάος επικράτησε στον καταυλισμό που είχαν στήσει στο UCLA οι φοιτητές υπέρ των Παλαιστινίων, που διαμαρτύρονταν για την ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, όπως  χθες (1/5) στο Κολούμπια και σε πολλές άλλες πανεπιστημιουπόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου η αστυνομία προχώρησε σε δεκάδες προσαγωγές.

Τα ξημερώματα, οι αστυνομικές δυνάμεις, που προηγουμένως είχαν οπισθοχωρήσει υπό την έντονη αντίδραση των διαδηλωτών, επανήλθαν πάνοπλοι και αριθμητικά ενισχυμένοι και εισχώρησαν στην κεντρική πλατεία του campus, σπάζοντας τα οδοφράγματα που είχαν στήσει οι φοιτητές ενώ εκτόξευσαν αρκετές κρότου λάμψης.

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές προσήχθησαν ένας προς έναν και τους πέρασαν χειροπέδες. Την ίδια στιγμή, οι αστυνομικοί διέλυσαν μεθοδικά τις ξύλινες παλέτες και τις πλάκες κοντραπλακέ ενός οδοφράγματος γύρω από τον καταυλισμό και έλυσαν τα αντίσκηνα.

Ο Sergio Almos, ερευνητικός δημοσιογράφος που σπουδάζει στο UCLA, δημοσίευσε πλάνα στο X (πρώην Twitter) που, όπως λέει, δείχνουν την αστυνομία να ανοίγει πυρ κατά των διαδηλωτών ενώ αρκετοί από τους φοιτητές κατήγγειλαν πως οι αστυνομικοί τους επιτέθηκαν με πλαστικές σφαίρες.

Φοιτητές σε άλλα πανεπιστήμια στις Ηνωμένες Πολιτείες παρέμειναν σε καταυλισμούς το πρωί της Πέμπτης, με πολλούς από αυτούς να αντιστέκονται στις προσπάθειες των διοικητών των πανεπιστήμιών να εκκενώσουν τα campus.

Σύμφωνα με το CNN, πραγματοποιήθηκαν 132 συλλήψεις στην πανεπιστημιούπολη του UCLA κατά τη διάρκεια επιχείρησης. Συμμετείχαν περίπου 250 αστυνομικοί – περίπου ένας αστυνομικός για κάθε διαδηλωτή στον καταυλισμό, δήλωσε στο CNN ο εκπρόσωπος της Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων της Καλιφόρνιας Alejandro Rubio.

Το αστυνομικό τμήμα του UCLA θα αποφασίσει αν θα απαγγελθούν κατηγορίες, δήλωσε ο Rubio.

Περισσότεροι από 1.300 διαδηλωτές έχουν τεθεί υπό κράτηση σε πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με έναν απολογισμό των New York Times.

Οι φοιτητές καλούν τα πανεπιστήμια να διακόψουν τις σχέσεις με χορηγούς από το Ισραήλ
Εδώ και δύο εβδομάδες, οι ενέργειες υποστήριξης στους Παλαιστινίους της Γάζας πολλαπλασιάζονται σε ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια, από την Καλιφόρνια μέχρι τα μεγάλα πανεπιστήμια στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, φέρνοντας στον νου τις διαδηλώσεις κατά του πολέμου στο Βιετνάμ.

Οι φοιτητές καλούν τα πανεπιστήμιά τους να διακόψουν τις γέφυρες με χορηγούς ή επιχειρήσεις που σχετίζονται με το Ισραήλ και καταγγέλλουν την υποστήριξη της Ουάσινγκτον στο Ισραήλ.

Το Πανεπιστήμιο Μπράουν στην Πολιτεία Ρόουντ Άιλαντ ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με τους διαδηλωτές. Αυτή προβλέπει τη διάλυση του καταυλισμού τους με αντάλλαγμα μια ψηφοφορία στο πανεπιστήμιο τον Οκτώβριο για μια ενδεχόμενη αποεπένδυση “‘εταιριών που καθιστούν πιθανή και επωφελούνται από τη γενοκτονία στη Γάζα'”.

Οι εικόνες αστυνομικών  κατά των διαδηλώσεων που επεμβαίνουν στις πανεπιστημιουπόλεις έκαναν τον γύρο του κόσμου και προκαλούν έντονες αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο, έξι μήνες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις