Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν πήρε θέση για τις καταλήψεις πανεπιστημίων - «Οι φοιτητές δεν έχουν δικαίωμα να προκαλούν χάος»

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν πήρε θέση για τις καταλή...

Ο Μπάιντεν πήρε θέση για τις καταλήψεις πανεπιστημίων

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, πήρε θέση για τις καταλήψεις των πανεπιστημίων από φοιτητές που τάσσονται κατά της εισβολής του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, καταδικάζοντας τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.

Ωστόσο, διαμήνυσε πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να παρέμβει η Εθνοφρουρά και να βοηθήσει τις αστυνομικές δυνάμεις.

Πήρε θέση ο Μπάιντεν

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Μπάιντεν σημείωσε πως οι ΗΠΑ δεν είναι αυταρχικό έθνος «όπου φιμώνουμε τους ανθρώπους ή καταπνίγουμε τις διαφωνίες». «Στην πραγματικότητα οι ειρηνικές διαμαρτυρίες είναι η καλύτερη παράδοση, αλλά ούτε είμαστε μια χώρα χωρίς νόμους και πρέπει να επικρατεί η τάξη», συνέχισε και πρόσθεσε: «Η βίαιη διαμαρτυρία δεν προστατεύεται. Η ειρηνική διαμαρτυρία προστατεύεται. Η καταστροφή περιουσίας δεν είναι ειρηνική διαμαρτυρία»

 «Ο βανδαλισμός, η καταπάτηση, το σπάσιμο παραθύρων, το κλείσιμο πανεπιστημιουπόλεων, η αναγκαστική ακύρωση μαθημάτων και αποφοίτησης, τίποτα από αυτά δεν είναι ειρηνική διαμαρτυρία».

 Είπε ότι οι φοιτητές έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται, αλλά όχι να «προκαλούν χάος». Οι φοιτητές έχουν «το δικαίωμα να περπατούν στην πανεπιστημιούπολη με ασφάλεια χωρίς να φοβούνται ότι θα δεχθούν επίθεση», ανέφερε επίσης με φόντο τις καταγγελίες εβραίων φοιτητών για «αντισημιτισμό».

 Πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει χώρος στην Αμερική για αντισημιτισμό ή απειλές βίας εναντίον Εβραίων φοιτητών» και δεν υπάρχει χώρος για ισλαμοφοβία ή διακρίσεις εναντίον Αραβοαμερικανών ή Παλαιστινίων Αμερικανών.

 Όταν ρωτήθηκε αν οι διαδηλώσεις θα άλλαζαν τη θέση του για τη Γάζα, απάντησε αρνητικά.

Ακόμη μια νύχτα έντασης

Οι επισημάνσεις Μπάιντεν, ήρθαν λίγη ώρα αφού η αστυνομία διέλυσε ακόμη έναν καταυλισμό που είχαν στήσει στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA) φοιτητές υπέρ των Παλαιστινίων.

 Σήμερα πριν από την αυγή, οι δυνάμεις της τάξης, με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων, έλαβαν θέση απέναντι από τους φοιτητές που έφεραν ομπρέλες ή λευκά κράνη σχηματίζοντας ανθρώπινη αλυσίδα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείο στο σημείο.

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές προσήχθησαν ένας προς έναν και τους πέρασαν χειροπέδες. Την ίδια στιγμή, οι αστυνομικοί διέλυσαν μεθοδικά τις ξύλινες παλέτες και τις πλάκες κοντραπλακέ ενός οδοφράγματος γύρω από τον καταυλισμό και έλυσαν τα αντίσκηνα.

Συγκρούσεις ξέσπασαν στη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς Τετάρτη στην πανεπιστημιούπολη όταν αντιδιαδηλωτές, πολλοί από αυτούς με καλυμμένα τα πρόσωπα, επιτέθηκαν στον φιλοπαλαιστινιακό καταυλισμό.

Οι επιτιθέμενοι προσπάθησαν να στήσουν ένα αυτοσχέδιο οδόφραγμα γύρω από καταυλισμό. Διαδηλωτές και αντιδιαδηλωτές συγκρούστηκαν στη συνέχεια με ξύλα και λοστούς ενώ εκτοξεύθηκαν βόμβες μολότοφ.

 Ο πρόεδρος του UCLA Τζιν Ντ. Μπλοκ είχε προειδοποιήσει πριν από τη βία για την παρουσία ανθρώπων που δεν ανήκαν στην πανεπιστημιούπολη. Τα επεισόδια «προκάλεσαν, ιδιαίτερα στους Εβραίους φοιτητές μας, βαθιά ανησυχία και φόβο», πρόσθεσε.

 Την Κυριακή, φιλοπαλαιστίνιοι και φιλοϊσραηλινοί ακτιβιστές, υποστηριζόμενοι από πολλούς διαδηλωτές που είχαν έρθει απέξω, είχαν έρθει στα χέρια, με συμπλοκές και βρισιές.

Διαλυμένοι καταυλισμοί

Στο πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ντάλας, η αστυνομία επενέβη την Τετάρτη προκειμένου να εκκενώσει έναν καταυλισμό διαδηλωτών και, σύμφωνα με το ίδρυμα αυτό, προσήγαγε τουλάχιστον 17 άτομα για «εγκληματική εισβολή».

 Οι δυνάμεις της τάξης είχαν προσαγάγει την ίδια ημέρα πολλά άτομα στο Πανεπιστήμιο Φόρνταμ της Νέας Υόρκης και διέλυσαν έναν καταυλισμό που είχε στηθεί το πρωί στην πανεπιστημιούπολη, ανέφεραν αξιωματούχοι.

 Την Τετάρτη επίσης, περίπου 300 άτομα προσήχθησαν στη Νέα Υόρκη σε δύο πανεπιστημιακά κτίρια, σύμφωνα με την αστυνομία. Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, οι αστυνομικοί είχαν απομακρύνει διά της βίας διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων που είχαν οχυρωθεί σε ένα κτήριο του περίφημου Πανεπιστημίου Κολούμπια στο Μανχάταν, επίκεντρο των φοιτητικών κινητοποιήσεων υποστήριξης στους Παλαιστινίους της Γάζας.

Οι δυνάμεις της τάξης «συνέλαβαν ανθρώπους στην τύχη (...) πολλοί φοιτητές τραυματίστηκαν ώστε χρειάστηκε να διακομιστούν στο νοσοκομείο», ανέφερε ένας συνασπισμός φοιτητικών ομάδων του Κολούμπια που υποστηρίζουν τους Παλαιστινίου σε ανάρτηση στο Instagram. «Λυπάμαι που φθάσαμε εδώ», δήλωσε την Τετάρτη η πρόεδρος του πανεπιστημίου Μινούς Σαφάκ.

 Οι διαδηλωτές αγωνίζονται για «έναν σημαντικό σκοπό» αλλά οι πρόσφατες «πράξεις καταστροφής στις οποίες επιδόθηκαν φοιτητές και εξωσχολικοί οδήγησαν στην καταφυγή στις δυνάμεις της τάξης».

 Άλλοι καταυλισμοί διαλύθηκαν επίσης την Τετάρτη στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στην Τουσκόν και στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον στις νοτιοδυτικές και βόρειες ΗΠΑ, αντίστοιχα, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις