Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CAR

/

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Είναι απλώς ένα trend ή ήρθαν για να μείνουν;

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Είναι απλώς ένα tr...

Ενημερωθείτε αναλυτικά

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αν και μετρούν πολλές δεκαετίες από το αρχικό τους μοντέλο (από το 1828!), φαίνεται να έχουν κάνει, τον τελευταίο καιρό, την δυναμική τους είσοδο στους δρόμους. Πολλοί οδηγοί “ορκίζονται” στην πολλά υποσχόμενη τεχνολογία, άλλοι πάλι κρατούν κάποιες επιφυλάξεις, καθώς εστιάζουν μόνο σε κάποια αρνητικά της σημεία. Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα; Είναι απλώς μία νέα τάση που θα εξαλειφθεί με τον καιρό ή ήρθε για να αλλάξει τον τρόπο που οδηγούμε;

Αν και η απάντηση δεν μπορεί (και δεν πρέπει!) να είναι απόλυτη, τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης είναι πραγματικά πολλά και σύμφωνα με προβλέψεις είναι θέμα χρόνου να μηδενιστούν τα όποια μειονεκτήματα την συνοδεύουν, όπως είναι η περιορισμένη αυτονομία. Στην περίπτωση λοιπόν που βρίσκεστε και εσείς κάπου στη μέση, μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιο από τα εξελιγμένα μοντέλα, όπως το peugeot 2008 με leasing, και να διαμορφώσετε την άποψή σας μέσα από την εμπειρία της οδήγησης.

Μέχρι τότε, συνεχίστε να διαβάζετε, καθώς παρακάτω σας παρουσιάζουμε τη λίστα με τα θετικά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που είμαστε σίγουροι ότι αξίζει να της ρίξετε μια ματιά. Πάμε να ξεκινήσουμε!

Μηδενικές εκπομπές αερίων

Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο λειτουργεί με ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος, όπως είναι προφανές, δεν απαιτεί τη χρήση καυσίμων, καθώς λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα. Αρκεί λοιπόν να φορτίσετε επαρκώς το αυτοκίνητό σας στο σπίτι (ή σε κάποιο σημείο φόρτισης) και στη συνέχεια είστε έτοιμοι να διανύσετε, χωρίς ίχνος βενζίνης, μεγάλο αριθμό χιλιομέτρων. Τέλος, η συγκεκριμένη τεχνολογία δε συμβάλλει μόνο στην εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά είναι και ιδιαίτερα φιλική προς το περιβάλλον, διότι μηδενίζει τις εκπομπές ρύπων κατά την οδήγηση.

Μειωμένος θόρυβος

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι γνωστά για τον απειροελάχιστο θόρυβο που παράγουν συγκριτικά με τα συμβατικά, και δεδομένου αυτού, προσφέρουν μία πιο ήσυχη και ήρεμη οδήγηση. Πιο συγκεκριμένα, η απουσία κινητήρα εσωτερικής καύσης συμβάλλει αποτελεσματικά στην εξάλειψη όλων των θορύβων που προέρχονται από αυτόν και επιπρόσθετα μειώνει την ηχορύπανση στις μεγάλες πόλεις.

Χαμηλό κόστος συντήρησης

Το κόστος συντήρησης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι αισθητά χαμηλότερο σε σύγκριση με αυτό των βενζινοκίνητων. Αυτό, όπως είναι προφανές, οφείλεται στη μορφολογία του ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος αποτελείται από λιγότερα κινούμενα μέρη. Για αυτόν τον λόγο λοιπόν, η συντήρηση είναι όχι μόνο πιο εύκολη, αλλά και πιο φθηνή, διευκολύνοντας σημαντικά τον εκάστοτε οδηγό.

Αυξημένες λειτουργίες

Όπως είδαμε παραπάνω, η ηλεκτροκίνηση, αν και προϋπήρχε ως τεχνολογία, έχει κάνει την ευρεία εμφάνισή της εδώ και λίγα μόνο χρόνια. Συνεπώς, η μεγάλη πλειοψηφία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχει ενισχυθεί με εξελιγμένα τεχνολογικά συστήματα που κάνουν την οδήγηση μία πολύ ευχάριστη εμπειρία.

Άνεση και ευελιξία

Κοινό χαρακτηριστικό των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι η άνεση που προσφέρουν, τόσο στην καμπίνα, όσο και στον τρόπο οδήγησης. Πιο συγκεκριμένα, οι ηλεκτρικές μπαταρίες τοποθετούνται κάτω από το πάτωμα του αυτοκινήτου, χαρίζοντας έτσι όχι μόνο έξτρα χώρο για περισσότερες αποσκευές, αλλά και περισσότερη ευελιξία σε μια μεγάλη οικογένεια.

Επιπλέον, διευκολύνει σημαντικά και τον οδηγό, ο οποίος έχει μία ξεκούραστη οδηγική εμπειρία, καθώς είναι πια “ελεύθερος” από τις συνεχόμενες αλλαγές στο λεβιέ ταχυτήτων. Τέλος, η απουσία θορύβων και κραδασμών κάνει την οδήγηση πιο εύκολη για όλους τους επιβάτες.

Φορολογικά κίνητρα

Οι κυβερνήσεις πολλών ευρωπαϊκών χωρών, έχοντας πλέον αναγνωρίσει τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης, προσφέρουν φορολογικά κίνητρα στους οδηγούς που επιθυμούν να υιοθετήσουν την νέα αυτή τάση. Μία από αυτές τις χώρες είναι και η Ελλάδα, στην οποία εφαρμόζεται πρόγραμμα επιδότησης για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τόσο για επιχειρήσεις, όσο και για ιδιώτες, αλλά και διάφορες φορολογικές αποσβέσεις.

Φτάνοντας στο τέλος, ίσως έχετε ήδη διαμορφώσει μία αρχική άποψη για την αναγκαιότητα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα επόμενα χρόνια έχουμε να περιμένουμε πολλά, καθώς η ανάπτυξη της τεχνολογίας είναι αισθητή και στον κλάδο της αυτοβιομηχανίας. Μένει μόνο να κάνουμε λίγη υπομονή και ίσως τελικά δούμε ιπτάμενα αυτοκίνητα!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Sports