Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ της Τζέλης Χατζηδημητρίου για την Ερεσό της Λέσβου των 70ς, από 4-4 στο Τριανόν

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ της Τζέλης Χατ...

Το 1ο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ της Τζέλης Χατζηδημητρίου, «Λεσβία» θα παίζεται από 4 Απριλίου 2024 στο CineDoc στον κινηματογράφο Τριανόν στην οδό Κοδριγκτώνος στην Αθήνα

Το πρώτο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ της Τζέλης Χατζηδημητρίου έρχεται από τις 4 Απριλίου 2024 στο CineDoc & στον κινηματογράφο Τριανόν στην οδό Κοδριγκτώνος στην Αθήνα, μετά την επίσημη πρεμιέρα του στο πρόσφατο, 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και την πολύ επιτυχημένη φεστιβαλική πορεία του στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Τζέλη Χατζηδημητρίου στην ταινία της με τίτλο «Λεσβία», χρονογραφεί όπως διαβάσαμε, τη λεσβιακή κληρονομιά της Ερεσού. Τη δεκαετία του ’70 λεσβίες από όλο τον κόσμο καταφθάνουν σε ένα μικρό χωριό της Λέσβου. Ενώ οι εντάσεις με τους κατοίκους αυξάνονται, η σκηνοθέτρια Τζέλη Χατζηδημητρίου –που βρέθηκε στη μέση ως ντόπια και ως λεσβία– αφηγείται μια ιστορία 40+ χρόνων γύρω από την αγάπη, την κοινότητα, τις συγκρούσεις, αλλά και τι σημαίνει να νιώθει κανείς αποδεκτός.

Την Πέμπτη 4 Απριλίου στις 20.30 μετά την προβολή της ταινίας στο Τριανόν, θα πραγματοποιηθεί Q&A με την σκηνοθέτιδα του φιλμ Τζέλη Χατζηδημητρίου, και την Εύα Στεφανή, σκηνοθέτιδα, ενώ θα ακολουθήσει wine party με dj set από τη Μαριλένα Ορφανού (Dj Loo) και κέρασμα στο φουαγιέ του κινηματογράφου Τριανόν.

Επιπλέον την ερχόμενη Δευτέρα 8 Απριλίου στις 20.30 προγραμματίζεται επίσης μετά την προβολή Q&A με την Τζέλη Χατζηδημητρίου, σκηνοθέτιδα της ταινίας και εκπροσώπους της λεσβιακής κοινότητας στη χώρα μας.

Υπόλοιπο πρόγραμμα προβολών: Παρασκευή 5, Σάββατο 6, Κυριακή 7, Τρίτη 9 και Τετάρτη 10 Απριλίου 2024 στις 19.00 / 20.30 / 22.00.

Για προπώληση εισιτηρίων: https://www.more.com/cinema/lesbia/

Η ταινία θα προβληθεί και στο Ρέθυμνο, στην Κρήτη, Χώρος Πολιτισμού “Σημείο” το Σάββατο 20 Απριλίου, στις 20.30.

Διάρκεια: 77 λεπτά.

Θα μπορούσε να είναι μια οποιαδήποτε όμορφη κωμόπολη σε ένα οποιοδήποτε όμορφο ελληνικό νησί. Όμως δεν είναι. Η Ερεσός της Λέσβου των 1.581 κατοίκων σήμερα, η Ερεσός της αρχαιότητας, συνδεδεμένη αξεδιάλυτα με τη λυρική ποιήτρια Σαπφώ, αποτελεί εδώ και δεκαετίες πόλο έλξης και ουτοπία μιας παγκόσμιας λεσβιακής κοινότητας, αναφέρει το δελτίο Τύπου.

Για περισσότερα από 40 χρόνια, λεσβίες απ’ όλο τον κόσμο συρρέουν εδώ αναζητώντας αγάπη, ελευθερία και μια αίσθηση κοινότητας. Η συναναστροφή τους με τους ντόπιους δεν έχει ανέκαθεν υπάρξει ανέφελη. Ποιος ορίζει την κυρίαρχη σημασία της λέξης Λεσβία; Και πόσο έτοιμη μπορεί να είναι μια μικρή κοινωνία να δεχτεί την πλήρη ανατροπή του ετεροκανονικού μοντέλου, πόσο μάλλον ν’ αποτελέσει σύμβολό της;

Η ταινία προβλήθηκε στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, όπου κέρδισε Ειδική Μνεία (Mermaid) και Βραβείο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου πρωτοεμφανιζόμενης σκηνοθέτιδος του ελληνικού προγράμματος.

Το συγκεκριμένο, τολμηρό ντοκιμαντέρ απέσπασε επίσης το Βραβείο της Επιτροπής και το Βραβείο Κοινού στο Festival Écrans Mixtes στη Λυόν, ενώ συνεχίζει το ταξίδι του σε πολυάριθμα φεστιβάλ του εξωτερικού (BFI Flare London LGBTQIA+ Festival, Roze Filmdagen - Amsterdam LGBTQ+ Film Festival, The Greek Film Festival in Berlin, Lovers Film Festival στο Τορίνο, Thin Line Fest στο Τέξας, Pink Apple Film Festival στην Ελβετία κ.α.).

Ενδεχομένως να γίνει στο μέλλον & στην Πάτρα προβολή του φιλμ.

Επιμέλεια ανάρτησης: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture