Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Πάτρα: Συγκίνησε και προβλημάτισε τους σινεφίλ η εξαιρετική ταινία του Ματέο Γκαρόνε "Εγώ, Καπετάνιος"

Πάτρα: Συγκίνησε και προβλημάτισε τους σ...
Μαρτάτος Tάκης

Η ταινία προβλήθηκε τη Δευτέρα 1-4-2024 από την Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας στη Βέσο Μάρε

Συγκινημένοι όσο και προβληματισμένοι έφευγαν οι θεατές από τις δύο προβολές του υποψήφιου για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, «Εγώ, Καπετάνιος - Io Capitano» του Ιταλού δημιουργού Ματέο Γκαρόνε, που έγιναν από την Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας στην αίθουσα 3 των Options Cinemas, στη Βέσο Μάρε τη Δευτέρα 1η Απριλίου 2024.

Μία ταινία δύο σχεδόν ωρών που άξιζε τον κόπο και παρουσίαζε με περισσή ρεαλιστικότητα και με ορισμένα διαλείμματα λυρισμού, το σκληρό θέμα των μεταναστών που ξεκινούν με όνειρα, ελπίδα και ίσως και με μία μικρή αφέλεια από τα μέρη τους για να φτάσουν στην «εξιδανικευμένη» Ευρώπη.

Ο Γκαρόνε στην καλύτερη και πιο δυνατή & αιχμηρή ταινία της καριέρας του, καταφέρνει πολλά, κατ’ αρχήν να συγκινήσει (τι υπέροχη η σκηνή που ο 16χρονος ήρωας του, ο Σειντού από τη Σενεγάλη ονειρεύεται ενώ είναι αιχμάλωτος & χτυπημένος κάπου στα βάθη της Λιβύης, την αγαπημένη του μητέρα που άφησε πίσω ή η σκηνή που λυπάται μία μεγαλύτερη σε ηλικία μετανάστρια που δεν αντέχει το ταξίδι στην έρημο της Σαχάρα και πέφτει κάτω & σπεύδει πίσω να της δώσει λίγο νερό και να την αγκαλιάσει). Ο Γκαρόνε πετυχαίνει και τον μεγαλύτερο ίσως σκοπό της ταινίας του, να μας κάνει επιτέλους όλους να δούμε με τον τρόπο που πρέπει, με συναίσθημα και αλληλεγγύη αυτούς τους συνανθρώπους μας και όχι με απάθεια όπως δυστυχώς έχουμε συνηθίσει οι περισσότεροι ακούγοντας απλά στην τηλεόραση για τις βάρκες γεμάτες με μετανάστες που εντόπισε η ακτοφυλακή είτε στα ελληνικά χωρικά ύδατα είτε στα Ιταλικά ή της Μάλτας.

Μία ταινία που εκεί στους γραφειοκράτες της Ευρώπης πρέπει να χτυπήσει δυνατό καμπανάκι και να ληφθούν πολύ περισσότερα και πιο αποτελεσματικά μέτρα. Γιατί ο πιτσιρικάς Σειντού, ένα ευγενικό, πανέξυπνο, φτωχό παιδί από τη γαλλόφωνη Σενεγάλη που τον ερμηνεύει ο Σειντού Σαρ και βραβεύτηκε στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας, μας δείχνει τι πραγματικά μπορεί να περάσει ένας μετανάστης έως ότου μπορέσει αν τα καταφέρει, να φτάσει στον όλο όνειρα προορισμό του. Το παλικαράκι αυτό με τα ζεστά μάτια, θα φτάσει να γίνει χτίστης στην πορεία και μαζί με έναν άλλο Αφρικανό μεγαλύτερο σε ηλικία που θα τον στηρίξει, θα φτάσουν να φτιάξουν το ωραιότερο συντριβάνι στη μέση της ερήμου, στο σπίτι ενός Άραβα για να μπορέσουν να κερδίσουν την ελευθερία τους & να πάνε έως την Τρίπολη της Λιβύης. Και σαν να μην φτάνει μόνο αυτό ο Σειντού θα κληθεί να γίνει αν και εντελώς άπειρος και χωρίς να ξέρει κολύμπι, ο καπετάνιος της παλιόβαρκας που θα γεμίσει από μετανάστες & να πλοηγήσει το καραβάκι με πορεία μόνο προς βορρά και κόντρα στο κύμα έως τις ακτές της Σικελίας. Αυτό και αν ήταν ένα σοκ και αποκάλυψη για το ποιόν των απάνθρωπων διακινητών: να εξαναγκάζουν έναν πιτσιρικά επειδή τα χρήματα του δεν είναι αρκετά, να κάνει τον καπετάνιο με τόσες ψυχές, ευθύνη στην πλάτη του και να φτάσει στην Ιταλία. Και εκεί είναι, κάτω από το ελικόπτερο του λιμενικού που τους εντοπίζει, που ο Σειντού που στο μεταξύ έχει περιθάλψει τον πυροβολημένο στο πόδι ξάδελφο του Μουσά και έχει βοηθήσει μία γυναίκα ετοιμόγεννη, ξεσπάει και αρχίζει να φωνάζει με δύναμη, και με δάκρυα να κυλούν στο πρόσωπο του πως «εγώ είμαι ο καπετάνιος και φτάσαμε εδώ χωρίς να πεθάνει κανείς».

Μπράβο στον Ματέο  Γκαρόνε που η χώρα του, η Ιταλία όπως και η δική μας η Ελλάδα και η Ισπανία έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης του προβλήματος με τους υπόλοιπους σχεδόν να σφυρίζουν αδιάφορα.

Σίγουρα για τους ψηφοφόρους θα ήταν δύσκολη η επιλογή του Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας στη φετινή τελετή, και το «Εγώ, Καπετάνιος» άγγιξε τη νίκη που τελικά πήγε στο άλλο απίστευτα δυνατό φιλμ την «Ζώνη ενδιαφέροντος» του Τζόναθαν Γκλέιζερ.

Ίσως η καλύτερη προβολή της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας για τη φετινή περίοδο 2023-2024.

*Ακολουθεί την ερχόμενη Δευτέρα 8/4 η νέα ταινία του Ιάπωνα σκηνοθέτη Χιροκάζου Κόρε-έντα παραγωγής 2023, «Το Τέρας – Monster», που τιμήθηκε με βραβείο σεναρίου στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών.

Εκ των υποστηρικτών επικοινωνίας των προβολών της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας είναι & το thebest.gr.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture