Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Αντίο στον τιμημένο με Όσκαρ, Λούις Γκόσετ Τζούνιορ της μεγάλης επιτυχίας "Ιπτάμενος και Τζέντλεμαν"

Αντίο στον τιμημένο με Όσκαρ, Λούις Γκόσ...
Μαρτάτος Tάκης

Έσβησε στα 87 του χρόνια - Από τους σημαντικούς Αφροαμερικανούς ηθοποιούς, είχε τιμηθεί και με βραβείο Έμμυ

Μεγάλη συγκίνηση στους σινεφίλ και της χώρας μας προξένησε η δυσάρεστη είδηση του θανάτου την περασμένη Παρασκευή 29/3/2024 του τιμημένου με βραβείο Όσκαρ, αφροαμερικανού ηθοποιού Λούις Γκόσετ Τζούνιορ στα 87 του χρόνια.

Ο Γκόσετ Τζούνιορ ήταν εξαιρετικός στην ταινία «An Officer and a Gentleman – Ιπτάμενος και Τζέντλεμαν», παραγωγής του 1982 σε σκηνοθεσία Taylor Hackford, από τις μεγάλες εισπρακτικές επιτυχίες της δεκαετίας του ’80 όπου είχαν πρωταγωνιστήσει ο Ρίτσαρντ Γκιρ και η Ντέμπρα Γουίνγκερ.  Όπως ανάφερε και το BBC, ο Γκόσετ Τζούνιορ έγινε ο πρώτος Αφροαμερικανός άνδρας ηθοποιός που κέρδισε το βραβείο Όσκαρ καλύτερου β’ ανδρικού ρόλου στην ιστορία του θεσμού!

Ο Λούις Γκόσετ Τζούνιορ - Louis Gossett Jr. που είχε παίξει και στην θρυλική Αμερικανική τηλεοπτική σειρά «Ρίζες» που είχε προβληθεί και στην Ελληνική κρατική τηλεόραση, είχε γεννηθεί στις 27 Μαΐου 1936, στο Sheepshead Bay, στη Νέα Υόρκη και έφυγε από τη ζωή στις 29 Μαρτίου 2024 στη Santa Monica, στην California.

Λίγα χρόνια πιο πριν από την τεράστια επιτυχία του «Ιπτάμενος και Τζέντλμαν», ο εκλιπών ηθοποιός είχε διακριθεί για τον ρόλο του στη σειρά «Roots – Ρίζες», κερδίζοντας μάλιστα  βραβείο Emmy.

«Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, το Όσκαρ ήταν μια τεράστια επιβεβαίωση της θέσης μου ως μαύρου ηθοποιού» έγραφε στα απομνημονεύματά του, υπογραμμίζοντας αργότερα πως αυτή η διάκριση του έδωσε επιπλέον τη δυνατότητα να επιλέγει καλούς ρόλους σε ταινίες, όπως αυτοί που ενσάρκωσε στα φιλμ «Enemy Mine», «Sadat» και «Iron Eagle» σε σκηνοθεσία του Sidney J. Furie το 1986 όπου συμπρωταγωνίστησε με τον Jason Gedrick.

Ξάδελφός του επιβεβαίωσε στο Associated Press την είδηση ότι ο ηθοποιός έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια. Η αιτία του θανάτου δεν έχει ανακοινωθεί.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, υπήρξε υποψήφιος για ακόμα έξι βραβεία Emmy, μεταξύ άλλων για την ερμηνεία του στην ταινία «Sadat» το 1983.

Είχε ιδρύσει το Eracism Foundation που αγωνιζόταν για την εξάλειψη του ρατσισμού.

Από τις τελευταίες συμμετοχές του, απ’ όσο είδαμε ήταν το 2023 στο «The Color Purple» σε σκηνοθεσία Blitz Bazawule.

Οι φωτ. είναι από το www.oscars.org

Εντυπωσιακός στο "Iron Eagle".

Εντυπωσιακός στο "Iron Eagle".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture