Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Αμνοερίφια: Οι λόγοι που αναμένεται έλλειψη στην αγορά

Αμνοερίφια: Οι λόγοι που αναμένεται έλλε...

Πού θα κινηθούν οι τιμές

Για μία σειρά από λόγους, που οφείλονται τόσο στην κλιματική αλλαγή όσο και σε οικονομικές παραμέτρους, αναμένεται να υπάρξει σε κάποιο βαθμό έλλειψη ελληνικών αμνοεριφίων στην αγορά το φετινό Πάσχα.

Όσον αφορά στις τιμές τους, όπως λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Παναγιώτης Πεβερέτος, αν και είναι νωρίς ακόμα για να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις, δεν αποκλείεται ολόκληρα τα αμνοερίφια να πωλούνται στην αγορά προς 13-13,5 ευρώ το κιλό, σε περίπτωση που το προϊόν δεν συμπεριληφθεί στο καλάθι του νοικοκυριού.

Κλιματική αλλαγή και εξαγωγές φέρνουν έλλειψη αμνοεριφίων

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, η κλιματική αλλαγή αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες της έλλειψης αμνοεριφίων. Ο ακραίες θερμοκρασίες του φετινού χειμώνα, κυρίως το γεγονός ότι ήταν πολύ χαμηλές τη νύχτα και πολύ υψηλές το πρωί, είχαν ως αποτέλεσμα να πεθάνουν πολλά μικρά, μέχρι 15-20 ημερών, αμνοερίφια.

Στις ακραίες θερμοκρασίες θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι πολλά ζώα πνίγηκαν στη Θεσσαλία από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου.

«Οι καταστροφές έπαιξαν το ρόλο τους, όμως, το μεγαλύτερο πλήγμα επέφεραν στην κτηνοτροφία οι ακραίες θερμοκρασίες. Σε πολλές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και των ορεινών της Κρήτης και της Πελοποννήσου το βράδυ οι θερμοκρασίες έπεφταν κάτω από το μηδέν και την ημέρα πλησίαζαν τους είκοσι βαθμούς. Πολλά από τα μικρά αμνοερίφια δεν άντεξαν και πέθαναν. Υπολογίζουμε ότι από αυτόν το λόγο χάσαμε περίπου το 35% των μικρών αμνοεριφίων, ηλικίας μέχρι 15-20 ημερών», τονίζει ο κ. Πεβερέτος.

 

Στην έλλειψη αμνοεριφίων στην αγορά συνέβαλαν και οι πολλές εξαγωγές, στις οποίες προχώρησαν φέτος οι κτηνοτρόφοι προς διάφορες χώρες της Ευρώπης. Ιδίως το τελευταίο διάστημα μεγάλες ποσότητες εξήχθησαν στην Ιταλία και την Ισπανία, προκειμένου να εορταστεί το Πάσχα των καθολικών.

«Προτιμήσαμε να δώσουμε στην Ισπανία, την Ιταλία και αλλού μικρά ζώα, μέχρι 6-8 κιλά ή καθαρού βάρους πέντε κιλών, προς 7,5-8 ευρώ το κιλό. Επιλέξαμε αυτήν τη λύση, για να αντιμετωπίσουμε το αυξημένο κόστος παραγωγής. Δε θα μας συνέφερε οικονομικά, το να περιμέναμε να μεγαλώσουν τα ζώα. Για να γίνει ένα αρνί 15 κιλά, θα πρέπει να περάσουν δύο-τρεις μήνες, διάστημα που χρειάζονται πολλές ζωοτροφές και γάλα, οι τιμές των οποίων έχουν ανέβει πάρα πολύ. Απαιτούνται περίπου πενήντα γάλα, για να γίνει ένα αρνί δέκα κιλά. Με 1,5 ευρώ το κιλό θέλαμε 75 ευρώ μόνο για ένα αρνί. Αν πουλούσαμε τα ζώα μεγαλύτερα, ουσιαστικά θα βγάζαμε λιγότερα, από όσα θα δίναμε, μέχρι να μεγαλώσουν», λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας.

Τέλος, κατά τον ίδιο, θα είναι μικρότερος ο αριθμός των αμνοεριφίων που θα βγουν φέτος στην αγορά και εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλοί κτηνοτρόφοι εγκατέλειψαν το επάγγελμα, διότι δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στο υψηλό κόστος παραγωγής.

Οι τιμές

Κατά τον κ. Πεβερέτο, προκειμένου οι κτηνοτρόφοι να έχουν κέρδος γύρω στο 5%, θα αναγκαστούν να πουλήσουν φέτος στους μεσάζοντες τα αμνοερίφια προς 8,5-9 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει, μέχρι να φτάσει στον καταναλωτή το προϊόν, προστίθεται από μεσάζοντες και λιανεμπόριο ποσοστό κέρδους 20%-40%, με αποτέλεσμα τα αμνοερίφια να βγουν στην αγορά ακόμα και προς 13-13,5 ευρώ το κιλό.

«Ακόμα και 12 ευρώ το κιλό να πουληθούν στο λιανεμπόριο τα αμνοερίφια, οι εταιρείες θα έχουν κέρδος. Όμως, τα πουλάνε πολύ ακριβότερα, με κέρδος που φτάνει ακόμα και το 20%-40%, ενώ θα τους ήταν αρκετό και ένα κέρδος 7%. Γι’ αυτό λέμε ότι οι έλεγχοι είναι απαραίτητοι. Οι ελεγκτές να δουν τα τιμολόγιά μας και πόσο κοστίζει το προϊόν στους μεσάζοντες. Επίσης, ο κόσμος θα πρέπει να ψωνίζει από τα κρεοπωλεία, ώστε να είναι σίγουρος ότι τα αμνοερίφια είναι ελληνικά. Δυστυχώς, όμως, μας προσανατολίζουν όλους προς τα σούπερ-μάρκετ», λέει ο κ. Πεβερέτος.

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις