Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Ακρίβεια: Απλησίαστα θα γίνουν φρούτα και λαχανικά

Ακρίβεια: Απλησίαστα θα γίνουν φρούτα κα...

Τι απαντούν οι παραγωγοί

Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης της ακρίβειας στη χώρα μας, με τους καταναλωτές να κάθε μήνα που περνάει βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αγοράσουν ακριβώς τα ίδια προϊόντα.

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο καταγράφηκε αύξηση11,2% στα νερά και αναψυκτικά, 7,46% στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, 6,78% σε μπισκότα, σοκολάτες, ζαχαρώδη, 6,67% σε ξηρούς καρπούς και σνακ, ενώ οι τιμές των τυροκομικώνυποχώρησαν κατά 3,70%, των γαλακτοκομικών κατά 3,39% και των χαρτικών κατά 1,22%.

Πάτρα: Πραγματοποιήθηκαν δράσεις ενημέρωσης και ημερίδα για την ακρίβεια-ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Προβληματισμός για τον ρυθμό αύξησης των τιμών σε φρούτα και λαχανικά

Προβληματισμό δημιουργούν οι ανατιμήσεις σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθώς ο ρυθμός αύξησης των τιμών στις κατηγορίες αυτές είναι πολλαπλάσιος συγκριτικά με την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οι τιμές των λαχανικών στην Ελλάδα τρέχουν με 6,5% τη στιγμή που στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο ρυθμός αύξησης των τιμών είναι στο 0,6%. Στα φρέσκα φρούτα, πάλι ο ρυθμός αύξησής των τιμών στη χώρα μας είναι στο 12,2% τη στιγμή πού στα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσής είναι στο 6,3%.

Πάτρα: Το κακάο, κάνει… πικρή τη γεύση των γλυκών- 30% πάνω οι τιμές

Τι απαντούν οι παραγωγοί

Οι παραγωγοί αποδίδουν τις ανατιμήσεις στην αύξηση του κόστους παραγωγής και υποστηρίζουν ότι κάνουν ότι μπορούν για να συγκρατήσουν τις τιμές. «Αυτή τη στιγμή είμαστε σε παραγωγική διαδικασία για τις καινούριες σπορές και οι πρώτες ύλες έχουν τριπλασιαστεί», τόνισε ο παραγωγός Ανέστης Καρυπίδης.

Πρωταθλητής των ανατιμήσεων παγκοσμίως είναι το κακάο. Η τιμή του, λόγω της κακής συγκομιδής στη Δυτική Αφρική υπερδιπλασιάστηκε αγγίζοντας το 129%, ενώ μόνο τον Μάρτιο κατέγραψε αύξηση 60%.

ΠΗΓΗ ethnos.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις