Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Πάτρα: Το κακάο, κάνει… πικρή τη γεύση των γλυκών- 30% πάνω οι τιμές

Φωτογραφία Unsplash

Φωτογραφία Unsplash

Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Η μειωμένη συγκομιδή λόγω της κλιματικής αλλαγής σε φυτείες της Αφρικής εκτίναξε τις τιμές και αναμένεται να συμπαρασύρει και την τιμή της σοκολάτας

«Η αναταραχή στην αγορά με αυξημένη την τιμή του κακάο, αναμένεται να κρατήσει ψηλά και το κόστος της σοκολάτας, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου», εκτιμά στο thebest.gr ο πρόεδρος των ζαχαροπλαστών της Πάτρας, Ταξιάρχης Κάππας.

Η τιμή του κακάο ανήλθε σε ιστορικά ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 10.000 δολάρια/τόνο. «Οι τιμές έχουν αυξηθεί, έχουν ήδη φτάσει στο 30% από την αρχή του έτους, ενώ μετά το Μάιο αναμένουμε και περαιτέρω αύξηση που μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 60% με 70%» λέει o κ. Κάππας. «Η μειωμένη συγκομιδή λόγω της κλιματικής αλλαγής και των ασθενειών σε φυτείες της Αφρικής, όπου καλλιεργείται το μεγαλύτερο μέρος του κακάο, εκτίναξε τις τιμές και αναμένεται να συμπαρασύρει και την τιμή της σοκολάτας. Μείζον θέμα όμως είναι, ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το γεγονός, ότι από το τέλος του έτους θα υπάρξει έλλειψη του κακάο στην αγορά».

Αναφερόμενος, στην επιρροή της αύξησης της τιμής στο κακάο και στο πως αυτό θα επηρεάσει τα ζαχαροπλαστεία ενόψει Πάσχα, ο πρόεδρος των ζαχαροπλαστών, επεσήμανε: «Μην ξεχνάμε ότι σε ένα ζαχαροπλαστείο τα βασικά συστατικά είναι τρία, η ζάχαρη, το αλεύρι και το κακάο με υποκατάστατο αυτού να είναι η σοκολάτα, που αναμένεται να πάρει σειρά στις αυξήσεις. Ήδη έχει πάρει ένα 25% επάνω. Σε ό, τι αφορά, τα πασχαλινά προϊόντα που κατεξοχήν φτιάχνονται με κακάο-σοκολάτα, όλοι οι ζαχαροπλάστες, όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό, έχουμε προνοήσει και ήδη έχουμε αγοράσει τις πρώτες μας ύλες. Θεωρώ και πιστεύω, ότι οι τιμές σε αυτά τα προϊόντα, στην χώρα μας, θα είναι ίδιες με πέρυσι ή θα έχουν μια πολύ μικρή αύξηση. Από το Πάσχα και μετά όμως, πραγματικά δεν ξέρω τι θα γίνει, γιατί είναι το χρονικό σημείο που θα κάνουμε νέες αγορές και με τα νέα τιμολόγια θα έχουμε πρόβλημα».  

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις