Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος: Εναρκτήρια συνάντηση και Συνεδρία της Διοικούσας Επιτροπής του έργου HERIT ADAPT

Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος: Εναρκτήρια συνά...

Έγινε στις 26 Μαρτίου 2024 διαδικτυακά, με συντονιστή τον Επικεφαλής Εταίρο, την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας - Η συνάντηση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Αντιπεριφερειάρχη Τουριστικής Ανάπτυξης Δημήτρη Νικολακόπουλου

Το νέο έργο HERIT ADAPT, του Προγράμματος Interreg Euro–MED, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής αποστολής που αφορά τον Αειφόρο Τουρισμό, πραγματοποίησε εναρκτήρια συνάντηση και την πρώτη συνεδρία της Διοικούσας Επιτροπής, στις 26 Μαρτίου 2024 διαδικτυακά, με συντονιστή τον Επικεφαλής Εταίρο, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Το HERIT ADAPT όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, είναι ένα έργο του Προγράμματος Interreg Euro-Med που στοχεύει στην συνεργασία των εταίρων του σχήματος με συγκεκριμένους συνδεδεμένους φορείς για την δημιουργία Εδαφικών Ομάδων Εργασίας με στόχο τον κοινό σχεδιασμό μοντέλων Αειφόρου Τουρισμού, που θα εφαρμοστούν σε πιλοτικές περιοχές.

Τα δεδομένα των συγκεκριμένων μοντέλων καθώς και τα εργαλεία που θα δημιουργηθούν, θα δοκιμαστούν σε περιοχές, μνημεία και σημεία ενδιαφέροντος που συμπεριλαμβάνονται στην UNESCO αλλά και λιγότερο γνωστά, σε παράκτιες και ορεινές περιοχές. Τα μοντέλα θα περιλαμβάνουν δεδομένα ανάλογα με τις εδαφικές ανάγκες και προοπτικές, τις κρατικές νομοθεσίες και την τεχνολογία καθώς και την γνώση που αποκτήθηκε από άλλα προγράμματα.

Η εναρκτήρια συνάντηση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Αντιπεριφερειάρχη Τουριστικής Ανάπτυξης Δημήτρη Νικολακόπουλο και από την Project Officer Fauveau Pascale, του Προγράμματος Interreg Euro-Med.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Νικολακόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε, «Ο τουρισμός αποτελεί μια σημαντική οικονομική δραστηριότητα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και, ειδικότερα, ο πολιτιστικός τουρισμός αποτελεί σημαντικό στοιχείο του συνολικού τουριστικού μας προϊόντος. Προκειμένου να ενισχυθεί η βιωσιμότητα και η ανθεκτικότητα του τουρισμού, απαιτείται αυξημένος βαθμός καινοτομίας και προσαρμογή στις σύγχρονες απαιτήσεις. Πρέπει να αναπτυχθούν ή να βελτιωθούν κατάλληλα σχέδια δράσης και στρατηγικές για την αντιμετώπιση αφενός των σημερινών προκλήσεων και αφετέρου, για την απελευθέρωση του αναξιοποίητου δυναμικού του πολιτιστικού και φυσικού κεφαλαίου με απώτερο στόχο την κλιματική ουδετερότητα. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τόσο μέσω του έργου HERITADAPT όσο και μέσα από μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών και δράσεων, κινείται συντονισμένα προς αυτή την κατεύθυνση».

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του έργου από τον Δρ. Λαυρέντιο Βασιλειάδη, Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Τουρισμού & Απασχόλησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, και τον Tommaso Comazzi, εκπρόσωπο της Επιχειρησιακής Αποστολής που αφορά τον Αειφόρο Τουρισμό. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλο το εταιρικό σχήμα του έργου.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης έγινε παρουσίαση των κανονισμών και των διαδικασιών που πρέπει να ακολουθηθούν, καθώς και των δράσεων που πρέπει να υλοποιηθούν κατά την διάρκεια του έργου, ενώ συστάθηκε η Διοικούσα Επιτροπή του Έργου που θα διαρκέσει 33 μήνες.

Το Εταιρικό Σχήμα αποτελείται από 11 εταίρους από 8 ευρωπαϊκές χώρες:

•              Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Ελλάδα),

•              ATHENA, Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας στις Τεχνολογίες Πληροφορίας, Επικοινωνίας και Γνώσης (Ελλάδα),

•              Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου (Ελλάδα),

•              Πανεπιστήμιο Sapienza Ρώμης (Ιταλία),

•              Δήμος Γένοβας (Ιταλία),

•              Αρχή Ανάπτυξης Ντουμπρόβνικ DURA (Κροατία),

•              Εταιρεία Ανάπτυξης και Προώθησης Τουρισμού Λεμεσού Λτδ(Κύπρος),

•              Παλιά Βασιλική Πρωτεύουσα Κετίντζε (Μαυροβούνιο),

•              Πανεπιστήμιο της Γρανάδας (Ισπανία),

•              Περιφερειακός Οργανισμός Τουρισμού Οξιτανία (Γαλλία),

•              Υπουργείο Τουρισμού της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας.

Οι συνδεδεμένοι εταίροι του έργου είναι, το Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας της Ιορδανία, η Πόλη του Ντουμπρόβνικ, το Ινστιτούτο Αποκατάστασης του Ντουμπρόβνικ, The Alhabra and Generalife Trust (Ισπανία), η Διεύθυνση Προστασίας Πολιτιστικών Μνημείων στο Μαυροβούνιο, η Περιφέρεια της Οξιτανίας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η Εφορία Αρχαιοτήτων Ηλείας, Sindicat Mixte Canigou Grand Site (Γαλλία), το Υφυπουργείο Τουρισμού Κύπρος, Società Cooperativa Culture – CoopCulture (Ιταλία), Η Διάσκεψη των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (Γαλλία), το Δημόσιο Ίδρυμα Ανδαλουσιανής Κληρονομιάς (Ισπανίας), ο Δήμος του Καστροσιέλο (Ιταλία), η Περιφέρεια της Λιγυρίας (Ιταλία), ο Οργανισμός Οικονομικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας της Οξιτανίας (Γαλλία), ο Δήμος Ιρμπίντ (Ιορδανία), το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού, η Ένωση Ξεναγών και Διερμηνέων, Πολιτιστική Κληρονομιά, Ιστορική, Καλλιτεχνική, Φυσική Γεωγραφική Επαρχία της Γρανάδας (Ισπανία), ο Τοπικός Οργανισμός Τουρισμού της Παλιάς Βασιλικής Πρωτεύουσας Κετίντζε (Μαυροβούνιο), ο Δήμος Μουχτάρα (Λίβανο), η Αναπτυξιακή Κοινοπραξία της Βέγκα-Σιέρα Ελβίρα (Ισπανία), ο Δήμος Σόφιας (Βουλγαρία), Συμβούλιο Ευρωπαίων Φοιτητών Τεχνολογίας (Βρυξέλλες).

*Το έργο HERITADAPT συγχρηματοδοτείταικατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός αυτού ανέρχεται σε €2.998.740,00.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις