Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Έχει όντως την πιο μολυσμένη ατμόσφαιρα; Τι λέει ο Ανδρέας Καζαντζίδης για τα δεδομένα που μας αναστάτωσαν

Πάτρα: Έχει όντως την πιο μολυσμένη ατμό...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Με βάση την κλίμακα της IQAir, η ατμόσφαιρα κρίνεται «μέτρια» και όχι κακή

Αποτελέσματα με βάση δεδομένα που δεν έχουν επεξεργαστεί με επιστημονικές μεθόδους είναι αυτά που έδειξαν την Πάτρα ως την πόλη με την πιο μολυσμένη ατμόσφαιρα, όπως εξηγεί o καθηγητής Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών  και διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Ανδρέας Καζαντζίδης.

Να σημειώσουμε ότι με βάση την κλίμακα της IQAir, η ατμόσφαιρα κρίνεται «μέτρια» και όχι κακή.  Από την άλλη σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ελβετικού οργανισμού που ελέγχει την ποιότητα του αέρα με δεδομένα που αντλεί από περισσότερους από 30.000 σταθμούς παρακολούθησης σε όλο τον κόσμο, η Αθήνα συγκαταλέγεται στην πρώτη 20άδα από πλευράς μεγαλουπόλεων στον πιο καθαρό αέρα.

Όπως αναφέρει μιλώντας στο thebest.gr o κ. Καζαντζίδης, «αυτά τα αποτελέσματα προκύπτουν από ένα Οργανισμό, μία ελβετική εταιρεία με εμπορική δραστηριότητα που έχει αισθητήρες παντού και συλλέγει δεδομένα σε όλο τον κόσμο τα οποία όμως δεν αντιμετωπίζονται επιστημονικά.  Τα δεδομένα δηλαδή δεν τεκμηριώνονται με τις  επιστημονικές μεθόδους που θα έπρεπε. Και αφού δεν γίνεται επιστημονική αποτίμηση των δεδομένων προκύπτουν και παράλογα αποτελέσματα. Δεν έχουμε τελικά τις πραγματικές τιμές αλλά κάποια υπερδιπλάσια νούμερα.

Είναι χαρακτηριστικό  ότι στη λίστα με την κακή ατμόσφαιρα βρίσκεται το Ρίο όπου φυσούν συχνά πάρα πολλά μποφόρ. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί πέρσι με την Θεσσαλονίκη ενώ το ίδιο είχε πάθει και το Μιλάνο. Τα δεδομένα από την χρήση αισθητήρων χρειάζονται επεξεργασία αλλιώς δεν μπορούν να έχουμε από αυτά σοβαρά αποτελέσματα. Δικαίως λοιπόν απόρησαν κάποιοι βλέποντας αυτή την έκθεση και τα αποτελέσματά της. Επί της ουσίας είναι άκυρη γιατί τα δεδομένα δεν αναλύθηκαν επιστημονικά».

Όσο για την κατάσταση της ατμόσφαιρας τους προηγούμενους μήνες στην Πάτρα, ήταν καλή.

«Ο χειμώνας στην Πάτρα ήταν μία περίοδος με καλή ατμόσφαιρα καθώς λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών ο κόσμος δεν χρησιμοποίησε πολύ τα τζάκια, όπως άλλες χρονιές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην είναι υψηλή η ατμοσφαιρική ρύπανση» καταλήγει ο κ. Καζαντζίδης

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις