Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Πέρασε με 159 «ναι» το νομοσχέδιο μετά από θυελλώδη αντιπαράθεση

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Πέρασε με 159 «να...

Διάβασαν μία προς μία τις 205 διατάξεις του σχεδίου νόμου

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια εν μέσω αντιδράσεων μέσα και έξω από τη Βουλή.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από 159 βουλευτές, ενώ προηγήθηκε θυελλώδης αντιπαράθεση τριών ημερών που κορυφώθηκε την Παρασκευή με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την δημιουργία θεσμικού πλαισίου λειτουργίας παραρτημάτων διεθνών μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

Επί της αρχής το σχέδιο νόμου και επί των άρθρων που εισάγουν για πρώτη φορά διαδικασίες και προϋποθέσεις αδειοδότησης και ίδρυσης παραρτημάτων μη κρατικών ΑΕΙ ψήφισαν 159 βουλευτές από την Νέα Δημοκρατία ενώ καταψήφισαν129 βουλευτές της αντιπολίτευσης και 11 παρών.

Νωρίτερα, έντονη αντιπαράθεση επικράτησε στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για το νομοσχέδιο, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να ασκεί κριτική στον Νίκο Ανδρουλάκη για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως «κανείς δεν έχει καταλάβει τι είναι το σκανδιναβικό μοντέλο, αυτό που λέτε είναι σκανδιναβικό σταυρόλεξο». «Δεν μπορούμε να σας παρακολουθήσουμε, κύριε Ανδρουλάκη, από τις πιρουέτες σας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λόγο για «απομίμηση μεταρρύθμισης που δεν δίνει καμία ουσιαστική απάντηση στα μεγάλα προβλήματα».

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ανέφερε πως «τα κάνετε όλα αυτά για να κερδοφορήσουν κάποιοι κολλητοί σας, κάποια fund».

Κ. Πιερρακάκης: Κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
Σε δική του παρέμβαση, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, άσκησε κριτική στη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εκφράστηκε κατά του νομοσχεδίου, λέγοντας: «Θέλω να μοιραστώ με το σώμα την ανακούφισή μου. Διότι εάν θα έχει τη μοίρα της προηγούμενης δημόσιας τοποθετήσης πριν από το συνέδριό σας, ούριος άνεμος στα πανιά μας», είπε ο κ. Πιερρακάκης.

Απαντώντας στην κριτική του ΠΑΣΟΚ, ρώτησε εάν συνταγματολόγοι όπως οι Βενιζέλος, Αλιβιζάτος και Μανιτάκης δεν είναι «σύννομοι», ενώ, απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναρωτήθηκε εάν ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει τον υπουργό Παιδείας της κυβέρνησής του, Κώστα Γαβρόγλου, που είχε καταθέσει διάταξη για την αναγνώριση πτυχίων διεθνών οργανισμών στη χώρα μας.

Ο υπουργός Παιδείας έκλεισε την παρέμβασή του, με μία προσωπική αναφορά: «Επειδή ακούστηκαν κάποια πράγματα από στέλεχος του ΠΑΣΟΚ περί γενιτσάρων, και του σουλτάνου Ορχάν, να πω ότι η πάγια πρακτική των σουλτάνων είναι η πειθαρχία. Και η άσκηση κομματικής πειθαρχίας από μεριάς συγκεκριμένου κόμματος στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, για να μπορέσει να συγκρατήσει την εσωτερική του διαφωνία, και τη διαφωνία που υπάρχει σε επίπεδο στελεχών του σήμερα είναι η χαρακτηριστικότερη όλων».

Κυρ. Μητσοτάκης: «Ριζική τομή στην ελληνική εκπαίδευση»
«Η Βουλή καλείται σήμερα να εγκρίνει μια ριζική τομή στην ελληνική εκπαίδευση», ανέφερε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως το νομοσχέδιο «από τη μια προσφέρει στους νέους περισσότερες επιλογές για να σπουδάσουν στον τόπο τους, από την άλλη φιλοδοξεί να εντάξει την Ελλάδα στον διεθνή εκπαιδευτικό χάρτη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «είμαστε οι τελευταίοι που έχουμε ένα σκληρό κρατικό μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση», εκτίμησε ότι «όλες αυτές οι αλλαγές έχουν τη συντριπτική στήριξη της ελληνικής κοινωνίας» και εξέφρασε την άποψη ότι «η εποχή που κάποιοι έκαναν καριέρα φωνάζοντας “έξω οι εταιρείες από τα πανεπιστήμια” έχει περάσει ανεπιστρεπτί».

Ασκησε κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, λέγοντας πως «αν ερχόταν το πανεπιστήμιό που σπούδασε να κάνει παράρτημα στην Ελλάδα, θα έλεγε όχι. Πόση υποκρισία;». 

Εντονες ήταν και οι αιχμές προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: «Κύριε Ανδρουλάκη, αλλάξατε γνώμη παρά το γεγονός ότι προσπαθήσαμε να εντάξουμε στο νομοσχέδιο όλους τους προβληματισμούς που είχατε εκφράσει πριν ξεκινήσει αυτή η συζήτηση». «Δεν μπορεί η Ελλάδα να παραμένει δέσμια δογμάτων και αναχρονιστικών αντιλήψεων», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. 

Ν. Ανδρουλάκης: «Ο τίτλος “μη κερδοσκοπικά” είναι φερετζές»
«Το νομοσχέδιο συντάχθηκε εν κρυπτώ. Ο τίτλος “μη κερδοσκοπικά” είναι φερετζές. Ενα fund και ένα κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού, μόνο κερδοσκοπικό παράρτημα μπορεί να ιδρύσει στην Ελλάδα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. 

«Εχουμε την ίδια θέση μετά το 2006. Ιδρυση πραγματικών μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, με σεβασμό στο Σύνταγμα και συναινετική αναθεώρηση του α. 16, από την εποχή που ήταν πρόεδρος του κόμματος ο Γ. Παπανδρέου», πρόσθεσε.

Οπως είπε, «θέλουμε η χώρα να πηγαίνει μπροστά με αξιοκρατία και κανόνες. Είναι πολύ εύκολο να λέτε ότι το ΠΑΣΟΚ έγινε “πράσινος ΣΥΡΙΖΑ” ή ότι είναι σαν τη Νέα Αριστερά ή ότι είναι “κεντρώο ΚΚΕ”. Δυστυχώς για εσάς, είμαστε το ΠΑΣΟΚ που έχει πρόταση».

Οσον αφορά το λεγόμενο «σκανδιναβικό παράδειγμα», ο κ. Ανδρουλάκης επιχειρηματολόγησε λέγοντας ότι «δεν θυσιάζουμε την αξία της ακαδημαϊκής ζωής στον βωμό τους κέρδους». 

Σ. Φάμελλος: «Ποδοπατάτε το Σύνταγμα»
«Για ποιο λόγο για να ικανοποιήσετε τα συμφέροντα κάποιων λίγων κολλητών σας ποδοπατάτε και τα όνειρα των νέων και το Σύνταγμα; Τα κάνετε όλα αυτά για να κερδοφορήσουν κάποιοι κολλητοί σας, κάποια fund», τόνισε από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτης Φάμελλος.

Ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι «το Σύνταγμα του ’75 αποδεικνύει ότι η μεταπολιτευτική Ελλάδα, 50 χρόνια πριν, ήταν πολύ πιο μπροστά και πολύ πιο προοδευτική από ό,τι είστε εσείς σήμερα, γιατί τότε προέβλεψε και αποτύπωσε στον θεμέλιο λίθο της Δημοκρατίας μας ότι ανώτατη παιδεία δεν είναι εμπόρευμα και ότι οι φοιτητές δεν είναι πελάτες. Και έρχεστε εσείς 50 χρόνια μετά, με μια βαθιά συντηρητική αντίληψη να πείτε ότι η ανώτατη παιδεία είναι εμπόρευμα και οι φοιτητές είναι πελάτες».

Η καθυστέρηση

Μια ώρα και σαράντα πέντε λεπτά  χρειάστηκε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου για μπορέσει να ψηφίσει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Από τις 9.27 το βράδυ της Παρασκευής που ξεκίνησε την ψηφοφορία τελικά η Ζωή Κωνσταντοπούλου ολοκλήρωσε την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια στις 11.15 το βράδυ. Μάλιστα πρέπει να κατέγραψε κοινοβουλευτικό  ρεκόρ σίγουρα όλων των μεταπολιτευτικών  χρονικών.

Ο μέσος όρος που χρειάστηκε η κυρία Κωνσταντοπούλου ήταν περίπου πενήντα δευτερόλεπτα της ώρας για ψηφίσει το κάθε ένα από τα 205 άρθρα του σχεδίου νόμου. 

Συμπαραστάτες σε αυτό το δύσκολο έργο της κυρίας Κωνσταντοπούλου ήταν οι τρεις βουλευτές της κοινοβουλευτικής της ομάδας Αλέξανδρος Καζαμία, Τζώρτζια Κεφαλά και Ελένη Καραγεωργόπουλου

ΠΡΩΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Με την ομιλία του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη στην Ολομέλεια της Βουλής ολοκληρώθηκε η τριήμερη διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου για την ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου και τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας.

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η ονομαστική ψηφοφορία, επί της αρχής και επί των επίμαχων άρθρων για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, την οποία ζήτησαν η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΚΚΕ.

Ο χρόνος διεξαγωγής της ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων αναμένεται να σπάσει κάθε ρεκόρ. Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία γίνεται με το ηλεκτρονικό σύστημα που διευκολύνει την επιτάχυνση της ψηφοφορίας και ενώ το σύνολο σχεδόν των βουλευτών έχουν ήδη ψηφίσει - μιας και το προηγούμενο διάστημα επεξεργάστηκαν τις ρυθμίσεις και γνωρίζουν το περιεχόμενο τους - στην αίθουσα της Ολομέλειας παραμένει η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας καθώς και οι βουλευτές της Τζώρτζια Κεφαλά και Ελένη Καραγεωργοπούλου διαβάζουν μια προς μία τις 205 διατάξεις του σχεδίου νόμου προκειμένου να αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν. Αν δεν ολοκληρώσει την ψηφοφορία η Πλεύση Ελευθερίας δεν μπορεί να κλείσει το ηλεκτρονικό σύστημα, να ολοκληρωθεί η διαδικασία, να γίνει η καταμέτρηση και να ανακοινωθεί το τελικό αποτέλεσμα.

Άγρια κόντρα
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι πολιτικοί αρχηγοί συγκρούστηκαν με σφοδρότητα για το νομοσχέδιο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «ριζική τομή» που όπως είπε «ενισχύει το δημόσιο πανεπιστήμιο».

«Είναι μία ρύθμιση που έρχεται να κερδίσουμε χαμένο χρόνο και έδαφος. Δεν μπορεί η Ελλάδα να περιμένει άλλο δέσμια δογμάτων και αναχρονιστικών αντιλήψεων. (…) Στα 50 χρόνια από την αποκατάσταση Δημοκρατίας, η τομή αυτή μετατρέπει σε ευκαιρία μια διαχρονικά μετέωρη αδυναμία της μεταπολίτευσης και φέρνει την ελληνική πραγματικότητα πιο κοντά στην ευρωπαϊκή, χωρίς να περιμένει την αλλαγή του Άρθρου 16, ούτως ή άλλως θα δρομολογηθεί στην επόμενη Αναθεωρητική Βουλή», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.

Ο Σωκράτης Φάμελλος έκανε λόγο για προκλητικότητα της κυβέρνησης και βιασύνη, ώστε να «ιδιωτικοποιήσει και να μετατρέψει σε άναρχη αγορά ένα ακόμη δημόσιο αγαθό, που δεν διστάζει να παραβιάσει ακόμη και το Σύνταγμα». «Και για το λόγο αυτό εβδομάδες τώρα σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα βρίσκεται στο δρόμο.  Για  τα αυτονόητα και τα Συνταγματικά κατοχυρωμένα. Απέναντι σε μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει την Παιδεία ως εμπόρευμα, τα πανεπιστήμια ως σούπερ μάρκετ και τους φοιτητές ως πελάτες», προσέθεσε.

Απομίμηση μεταρρύθμισης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Δεν δίνει καμία απάντηση στα προβλήματα της εκπαίδευσης και δεν αντιμετωπίζει στις παθογένειες, μια ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση, την οποία θα στηρίξουν οι 158 βουλευτές της ΝΔ. (Για μας μεταρρύθμιση στην παιδεία σημαίνει όραμα, διαβούλευση αξιόπιστη υλοποίηση)» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Απαντώντας σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η ΝΔ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για όλα τα άρθρα που αφορούν στην ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου.

«Κανείς δεν έχει καταλάβει τι είναι το σκανδιναβικό μοντέλο, αυτό που λέτε είναι σκανδιναβικό σταυρόλεξο (…) Η πολυφωνία σας σταδιακά μετατρέπεται σε πλήρη παλινωδία με δική σας ευθύνη. (…) Τόσα χρόνια στη Βουλή είναι ο απόλυτος πολιτικός σουρρεαλισμός» είπε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Θα στηρίξουμε όσα άρθρα βρίσκονται σε θετική κατεύθυνση. (..) Τελικά τι θέλετε; ΣΥΡΙΖΑ θέλετε, όχι συναίνεση, όταν είστε υπηρέτες ισχυρών οικογενειακών συμφερόντων».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τόνισε ότι «συγκρούονται δύο εκ διαμέτρου αντίθετοι "κόσμοι": Ο ένας εκφράζει το παλιό, το ξεπερασμένο και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο καθαγιάζει τον δρόμο που μας έφερε ως εδώ. Από τη μια είναι η κυβέρνηση της ΝΔ που έχει φέρει προς ψήφιση, ενάντια στο λαϊκό αίσθημα, ένα πραγματικό έκτρωμα. Φέρνει ιδιωτικά πανεπιστήμια-μαγαζιά και ιδιωτικοποιεί ακόμα περισσότερο τα δημόσια πανεπιστήμια. Δημιουργεί δυο διαφορετικούς τρόπους εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Ο ένας κρίνεται από τις επιδόσεις των πανελλαδικών και ο άλλος από την τσέπη. Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση διαρρέει και σενάρια για πανελλαδικές εξετάσεις από την πρώτη Λυκείου».

«Η καλή παιδεία, αυτή που προβλέπει και επιτάσσει το Σύνταγμα είναι ζητούμενο και όχι κεκτημένο. Συζητάμε για το Σύνταγμα αλλά το Σύνταγμα παραβιάζεται καθημερινά. Και υπάρχουν εδώ μέσα εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης κομμάτων –ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά- που έχουν κυβερνήσει που δεν έκαναν για την παιδεία αυτά που το Σύνταγμα επιτάσσει. Έκαναν μικροκομματικές διευθετήσεις και πάντα έβαζαν την παιδεία τελευταία στην ιεράρχηση», τόνισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη Βουλή. Η ίδια ξεκαθάρισε ότι η Πλεύση Ελευθερίας θα ψηφίσει υπέρ όλων εκείνων των άρθρων που ενισχύσουν το δημόσιο πανεπιστήμιο και κατά εκείνων των άρθρων που συνδέονται με δίδακτρα και με μη αναγνώριση του στάτους των καθηγητών».

«Η Νέα Αριστερά λοιπόν όχι μόνο θα καταψηφίσει το σημερινό νομοσχέδιο, αλλά δεσμεύεται και ότι δεν θα δεχτούμε στο μέλλον κανένα τετελεσμένο! Και δεσμευόμαστε ότι θα ενεργοποιήσουμε όλα τα θεσμικά και κοινωνικά αντίβαρα για την προστασία του Συντάγματος και την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου. Και να είστε βέβαιοι ότι μια νέα προοδευτική πλειοψηφία θα καταργήσει αυτόν τον Νόμο. Γιατί το πανεπιστήμιο του μέλλοντός μας είναι ποιοτικό, εξωστρεφές, σύγχρονο, κοινωνικά προσβάσιμο, δημοκρατικό. Και συνεπώς Δημόσιο», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις