Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στην Πάτρα σήμερα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα μηνιγγίτιδας σε φοιτητές

Στην Πάτρα σήμερα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για ...

Τα τρία τελευταία καταγεγραμμένα κρούσματα μηνιγγίτιδας αφορούν φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και έχουν θέσει σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές της πόλης.

Στην Πάτρα καταφθάνει σήμερα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μετά τα κρούσματα μηνιγγίτιδας του τελευταίου διμήνου, ενώ θα χορηγηθεί αντιβίωση στις στενές επαφές καθώς και σύσταση για εμβολιασμό τους.

Έξαρση παρουσιάζουν τα κρούσματα μηνιγγίτιδας καθώς έχουν δηλωθεί στο ΕΟΔΥ 12 κρούσματα στην Ελλάδα, ενώ τα 3 τελευταία έχουν σημειωθεί στην Πάτρα.

Τα τρία τελευταία καταγεγραμμένα κρούσματα μηνιγγίτιδας αφορούν φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και έχουν θέσει σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές της πόλης.

Πάτρα: Σε βαριά κατάσταση ο φοιτητής που μεταφέρθηκε στο Ρίο με μηνιγγίτιδα- «Αισιοδοξούμε ότι θα τα καταφέρει όπως και η 22χρονη»

κατόπιν σχετικής ενημέρωσης και εντολής από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας κα Ειρήνη Αγαπηδάκη, αύριο (Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2024) το πρωί θα πραγματοποιήσει επί τόπου παρέμβαση με τη μετάβαση κλιμακίου και τη συμμετοχή των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ στην Πάτρα.

Το κλιμάκιο θα πραγματοποιήσει ενημερώσεις των φοιτητών που φοιτούν στα τμήματα όπου εμφανίστηκαν τα κρούσματα και θα χορηγήσει χημειοπροφύλαξη στις στενές αλλά και τις ευρύτερες επαφές των κρουσμάτων, ενώ συστήνεται στοχευμένος εμβολιασμός των στενών επαφών, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (ΕΕΕ).

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του επιτηρεί τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο ως υποχρεωτικώς δηλούμενο νόσημα και ενημερώνει αρμοδίως το Υπουργείο Υγείας.

 Κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19 η επίπτωση της νόσου έφτασε στα χαμηλότερά της επίπεδα γεγονός που αποδόθηκε στην εφαρμογή περιοριστικών μέτρων (κοινωνική αποστασιοποίηση, χρήση μάσκας, κλείσιμο σχολείων).

Ωστόσο, το έτος 2023 η επίπτωση της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου αυξήθηκε φτάνοντας σε προπανδημικά επίπεδα και εντός του έτους 2024 έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ συνολικά 12 κρούσματα από όλη τη χώρα.

Ειδικότερα, τρία (3) από τα παραπάνω κρούσματα αφορούν φοιτητές Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της πόλης της Πάτρας και δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ κατά τη χρονική περίοδο 11/1/2024 ως σήμερα. Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, η ανίχνευση 3 κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου της ίδιας οροομάδας σε έναν Οργανισμό (Σχολείο, Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, κ.α.) κατά τη διάρκεια περιόδου τριών μηνών συνιστά έξαρση κρουσμάτων και συστήνεται η επέκταση της χορήγησης χημειοπροφύλαξης σε ευρύτερο κύκλο από τις στενές επαφές και στοχευμένος εμβολιασμός στις στενές επαφές των κρουσμάτων.

Από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος, ο ΕΟΔΥ βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την 6 η Υγειονομική Περιφέρεια, τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και τις αρμόδιες αρχές των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Απέστειλε οδηγίες σχετικά με τη διερεύνηση των επαφών των κρουσμάτων και την άμεση χορήγηση χημειοπροφύλαξης.

Ανησυχία για τα κρούσματα στην πανεπιστημιακή κοινότητα 

Οι δύο από τους τρεις φοιτητές που νόσησαν στο Πανεπιστήμιο Πάτρας δίνουν μάχη να κρατηθούν στη ζωή, ενώ το τελευταίο κρούσμα ο 20χρονος φοιτητής του τμήματος Μηχανολόγων – Μηχανικών, νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας στο Ρίο και δεν έχει διαφύγει ακόμη τον κίνδυνο.

Η 20χρονη φοιτήτρια του Μαθηματικού, εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση για 12η μέρα στο ίδιο Νοσοκομείο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, θα χρειαστεί να υποβληθεί τις επόμενες μέρες σε χειρουργικό καθαρισμό -και ίσως ακρωτηριασμό- στα δάχτυλα των κάτω άκρων.

Το πρώτο περιστατικό, ο 18χρονος φοιτητής του Πανεπιστημίου Πατρών, εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, όμως, έχει διαφύγει τον κίνδυνο, σύμφωνα με τους γιατρούς.

Τα τρία νεαρά παιδιά νόσησαν από μηνιγγίτιδα με λίγες ημέρες διαφορά το ένα από το άλλο και παρά το γεγονός ότι δεν συνδέονται άμεσα μεταξύ τους εντοπίστηκαν στην ίδια περιοχή, γεγονός το οποίο εμπίπτει στον ορισμό της έξαρσης κρουσμάτων, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Είναι γεγονός, πως η διαβίωση σε κοινοβιακό περιβάλλον, όπως λένε οι επιστήμονες, ευνοεί την εξάπλωση της μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας και γι’ αυτό φοιτητές (όπως και στρατιώτες, παιδιά σε οικοτροφεία κλπ) που διαμένουν σε εστίες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Αν και ο εμβολιασμός κατά της βακτηριακής μηνιγγίτιδας Β’ συνιστάται στους φοιτητές για τους παραπάνω λόγους, τα εμβόλια είναι υψηλού κόστους και δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το 40% των παιδιών στην Ελλάδα, μάλιστα έχει εμβολιαστεί με ιδιωτική δαπάνη.

Μηνιγγίτιδα και συμπτώματα
Η ιογενής μηνιγγίτιδα είναι η πιο κοινή και είναι μέτριας έντασης, ενώ συχνά προκαλείται από εντεροϊό, ερπητοϊό ή πιο σπάνια από έναν αρμποϊό.

Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα τύπου Β, ωστόσο, θεωρείται από τα πιο επείγοντα ιατρικά περιστατικά, ενώ στην οξεία φάση της μπορεί να υπάρξει επιδείνωση των συμπτωμάτων μέσα σε λίγες ώρες.

Για την βακτηριακή μηνιγγίτιδα B’ υπάρχουν εμβόλια υψηλού κόστους, τα οποία δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η μικροβιακή και πιο επικίνδυνη μηνιγγίτιδα, προκαλείται από:

Στρεπτόκοκκο της πνευμονίας ή πνευμονιόκοκκο (παιδιά κάτω των 2 ετών και ανοσοκατεσταλμένοι).
Ναϊσσέρια της μηνιγγίτιδας ή μηνιγγιτιδόκοκκο ή μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα (σπουδαστές, βρέφη, παιδιά, διεθνείς ταξιδιώτες και ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς).
Αιμόφιλο της ινφλουένζας τύπου B (κύρια αιτία βακτηριακής μηνιγγίτιδας αλλά η συχνότητά της έχει μειωθεί λόγω του εμβολιασμού).
Τα συμπτώματα της βακτηριακής μηνιγγίτιδας είναι τα εξής:

Γενικά συμπτώματα
υψηλός πυρετός
κακουχία
κακή γενική κατάσταση
έμετοι
φωτοευαισθησία / φωτοφοβία
εξάνθημα
δυσκαμψία αυχένα
Πρώιμα συμπτώματα (απαιτείται ιατρική βοήθεια)

κεφαλαλγία
φωτοφοβία
υψηλός πυρετός
(ίσως και έμετοι)
Προχωρημένα συμπτώματα

εξάνθημα
κακή γενική κατάσταση
έμετοι
σηψαιμία —> πολυοργανική προσβολή —> θάνατος
Στην έγκαιρη διάγνωση του νοσήματος μπορεί να χορηγηθούν αντιβιοτικά τα οποία να αναστρέψουν τη νόσο, ωστόσο, στην κεραυνοβόλο μορφή της μηνιγγίτιδας μπορεί οι γιατροί να μην καταφέρουν να ανατάξουν τον ασθενή.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις