Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Βασίλης Αϊβαλής: Για αυτούς τους λόγους δεν υπερψηφίσαμε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2024

Βασίλης Αϊβαλής: Για αυτούς τους λόγους ...

Επισημαίνει ότι εντοπίστηκαν σημαντικές διαφωνίες

Τους λόγους για τους οποίους δεν υπερψήφισε το προτεινόμενο από τη Δημοτική Αρχή σχέδιο του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Πατρέων για το 2024 εξηγεί η παράταξη «Πάτρα, Σπουδαία και Πάλι»   επισημαίνοντας ότι εντοπίστηκαν σημαντικές διαφωνίες τόσο σε ό,τι αφορά την πολιτική προσέγγιση του Προγράμματος, όσο και σε ό,τι έχει να κάνει με την τεχνοκρατική του πληρότητα, όπως αναφέρει με ανακοίνωσή της.

"Στην εισήγησή του επί τους θέματος κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας, ο επικεφαλής της παράταξης Βασίλης Αϊβαλής έκανε εκτενή αναφορά στις ελλείψεις και της «ηχηρές» παραλείψεις του Τεχνικού Προγράμματος για τις οποίες δεν δόθηκαν απαντήσεις, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι υπάρχουν έργα που ενώ υλοποιούνται δεν συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα και επεσήμανε ότι απουσιάζουν έργα από Διευθύνσεις του Δήμου (υπάρχουν μόνο για 4). Επίσης, καυτηρίασε το γεγονός ότι εν μέσω κλιματικής κρίσης κατατίθεται ένα τεχνικό πρόγραμμα στο οποίο δεν προτείνονται νέα έργα για την αντιμετώπιση του φαινομένου, αντιθέτως συμπεριλαμβάνονται μόνο τα συνεχιζόμενα έργα, τα οποία φτάνουν μόλις στο ποσό των 166.000€.

Ο κ. Αϊβαλής άφησε αιχμές και για την άρνηση της Δημοτικής Αρχής να συνεργαστεί για το καλό της πόλης, τονίζοντας ότι παράταξή του έθεσε καλοπροαίρετα στη Δημοτική Επιτροπή μια σειρά από επισημάνσεις, πιστεύοντας ότι η Δημοτική Αρχή θα προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις και συμπληρώσεις του τεχνικού προγράμματος ώστε να το  υποβάλλει στο Δημοτικό Συμβούλιο επιστημονικά ενισχυμένο, αλλά τελικά «έκαναν πως δεν άκουσαν».

«Κατά την συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, πριν μια εβδομάδα,  εμείς ως παράταξη κάναμε μία σειρά παρατηρήσεων και επισημάνσεων επί της πρότασης του τεχνικού προγράμματος της δημοτικής αρχής οι οποίες όμως δεν έγιναν αποδεκτές όπως προκύπτει από την εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο» ανέφερε ο κ. Αϊβαλής.

 

«Ειλικρινά δεν αντιλαμβανόμαστε την επιλογή της δημοτικής αρχής να μην συμπληρώσει το τεχνικό της πρόγραμμα με τα στοιχεία που ζητήσαμε και να τα γνωστοποιήσει προς όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και κατ’ επέκταση στο σύνολο του πατραϊκού λαού προκρίνοντας την απόλυτη διαφάνεια.

Στοιχεία όπως:

●       Οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί σωρευτικά για κάθε έργο μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους.

●       Η αναφορά για την φάση στην οποία βρίσκεται το κάθε έργο και οι ημερομηνίες ορόσημο για αυτό.

●       Η κατανομή των έργων ανά διαμέρισμα και ανά δημοτική ενότητα/κοινότητα, κάτι το οποίο εκτός του πληροφοριακού χαρακτήρα που έχει, απαιτείται προκειμένου να γίνεται έλεγχος ικανοποίησης των προβλεπόμενων σχετικά με τις δαπάνες από την νομοθεσία  υποχρεώσεων».

 

Συνεχίζοντας ο κ. Αϊβαλής επεσήμανε: «Σύμφωνα με την νομοθεσία κάθε έργο το οποίο είτε προγραμματίζεται είτε υλοποιείται πρέπει να περιλαμβάνεται στο ετήσιο τεχνικό πρόγραμμα. Όμως υπάρχουν και έργα που ενώ υλοποιούνται δεν συμπεριλαμβάνονται στο τεχνικό πρόγραμμα και ένα από αυτά είναι το έργο διαχείρισης στάθμευσης μέσω αισθητήρων, ενημερωτικών πινακίδων κ.λ.π., έργο το οποίο υλοποιείται ήδη στην πόλη και είναι χρηματοδοτούμενο.

 

Επιπλέον,  από το προτεινόμενο, από την Δημοτική Αρχή, Τεχνικό Πρόγραμμα υπάρχουν έργα από μόνο τέσσερις διευθύνσεις:

●       Αρχιτεκτονικού Έργου – Η/Μ

●       Πολεοδομικού-Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού

●       Έργων Υποδομής

●       Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Πρασίνου

Στον Δήμο Πατρέων όμως υπάρχουν και άλλες οκτώ διευθύνσεις οι οποίες δεν υπάρχουν στο τεχνικό πρόγραμμα. Αυτές οι οκτώ διευθύνσεις δεν έχουν έργα ή από επιλογή δεν συμπεριλαμβάνονται έργα τους στο τεχνικό πρόγραμμα; Και κατά πόσο αυτό είναι σύννομο αφού από την νομοθεσία επιβάλλεται όλα τα έργα να αναγράφονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα;

Ακόμη όμως και από τις Διευθύνσεις που υπάρχουν σε αυτό, κάποιες έχουν ιδιαίτερα περιορισμένο εύρος έργων. Όπως για παράδειγμα συμβαίνει με την Δ/νση Περιβάλλοντος Ενέργειας και Πρασίνου όπου για το 2024 έχει προταθέντα έργα π/υ 166.000€.

Δηλαδή,  στην καρδιά της κλιματικής κρίσης στην οποία ζούμε, και ενώ όλοι μας γνωρίζουμε ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για να περιορίσουμε τις συνέπειές της μέσα από ήπιες δράσεις προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον, έρχεται στα χέρια μας ένα τεχνικό πρόγραμμα στο οποίο δεν προτείνονται νέα έργα παρά μόνο τα συνεχιζόμενα και αυτά φτάνουν στο ποσό των 166.000€. Πεποίθηση μας είναι ότι τα έργα αυτά είναι υπερβολικά λίγα και οι διεκδικήσεις και η μέριμνά μας για τέτοιου είδους έργα θα πρέπει να είναι από πλευράς του Δήμου μας πολύ περισσότερες.

Από την άλλη πλευρά στον τομέα της ενέργειας πέραν των δράσεων της εξοικονόμησης θα πρέπει πλέον να στοχεύσουμε σθεναρά και στο κομμάτι της συμμετοχής του Δήμου μας και στην ηλεκτροπαραγωγή μέσω ΑΠΕ για τον δήμο, αφήνοντας στην άκρη παρωχημένες αντιλήψεις και ιδεοληπτικές προσεγγίσεις.

Σημειώνουμε δε, ότι το τεχνικό πρόγραμμα θα πρέπει να είναι πλήρως εναρμονισμένο με τις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις που έχουμε ως Δήμος, κάτι που αυτή τη στιγμή στο προτεινόμενο σχέδιο δεν συμβαίνει όπως για παράδειγμα στα θέματα καθαριότητας και ανακύκλωσης όπου:

 

●       Δεν υπάρχει κάποιο έργο Ανακύκλωσης.

●       Δεν υπάρχει κάποιο έργο για Βιοαπόβλητα και Καφέ Κάδους.

●       Δεν υπάρχει έργο για την Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων της Ξερόλακας ενώ,

●       Στα έργα υποδομής αναγράφεται αόριστα ένα Σημείο Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, (ΣΜΑ) ενώ σύμφωνα με τις συμβατικές μας υποχρεώσεις από τον ΠΕΣΔΑ είμαστε υποχρεωμένοι για πέντε σημεία»".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις