Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Καλάβρυτα: Πώς συντηρήθηκαν οι τοιχογραφίες του καθολικού της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου- Οι δυσκολίες μέχρι την «αποκάλυψη»- ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Καλάβρυτα: Πώς συντηρήθηκαν οι τοιχογραφ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Οι εργασίες κράτησαν δυόμιση χρόνια ενώ το έργο ξεκίνησε το 2021

Ιδιαίτερα δύσκολες ήταν οι συνθήκες  που είχε να αντιμετωπίσει η ομάδα που ανέλαβε το εξαιρετικά σημαντικό έργο της συντήρησης των τοιχογραφιών του καθολικού της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου των Καλαβρύτων και έφερε στο φως σημαντικά τεκμήρια.

Πρόκειται για τον κεντρικό ναό της Μονής. Οι εργασίες κράτησαν δυόμιση χρόνια ενώ το έργο ξεκίνησε το 2021 και εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» προϋπολογισμού 250.000 €. Όπως αναφέρει μιλώντας στο thebest.gr η Αναστασία Κουμούση, Δρ Αρχαιολόγος, Διευθύντρια Εφορείας που μαζί με την Αναστασία Σαμπαζιώτη (συντηρήτρια Αρχαιοτήτων – Ελένη Χρήστου, Τεχνολόγος Μηχανικός) αποτελούσαν την ομάδα επίβλεψης του έργου οι τοιχογραφίες είχαν καεί δύο φορές.

«Η πρώτη φορά που κάηκαν ήταν το 1936 και η δεύτερη το 1943. Ήταν μαυρισμένες από την φωτιά, την υγρασία αλλά και την αιθάλη αιώνων από τα κεριά. Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχει αυτή η μονοχρωμία στην εικόνα.  Τα χρώματα επομένως είχαν καταστραφεί. Μόνο στον τρούλο, στο ιερό και κάποια σημεία πολύ ψηλά βρέθηκε χρώμα. Ως ομάδα φροντίσαμε να διατηρήσουμε την αυθεντικότητα του διάκοσμου. Αυτό που κάναμε ήταν συντήρηση, στερέωση και σταμάτημα της φθοράς. Δεν προχωρήσαμε σε συμπλήρωση ούτε υπήρξε αισθητική παρέμβαση».

 

 

Η κα Κουμούση αναφέρεται και στις δυσκολίες που υπήρχαν στη διαδικασία συντήρησης.

«Όλη η διαδικασία γινόταν μέσα σε ένα βράχο, άρα όπως καταλαβαίνετε υπήρχε υγρασία που προκάλεσε τρομερά εμπόδια. Δεν γινόταν ουσιαστικά κάτω από αυτές τις συνθήκες να γίνεται συγκόλληση των υλικών συντήρησης. Τους χειμερινούς μήνες δεν μπορούσαν να προχωρούν οι εργασίες ενώ ακόμα και το καλοκαίρι οι εναλλαγές και διακυμάνσεις που υπήρχαν μεταξύ των θερμοκρασιών ημέρας και νύχτας δημιουργούσαν επίσης πρόβλημα» λέει χαρακτηριστικά.

Να σημειώσουμε ότι ο τοιχογραφικός διάκοσμος που συντηρήθηκε είχε συνολική έκταση 433 τ.μ. ενώ σύμφωνα με την παράδοση η Μονή Μεγάλου Σπηλαίου ιδρύθηκε στους χρόνους μετά το τέλος της Εικονομαχίας με αρχικό πυρήνα ένα μεγάλο σπήλαιο μέσα στο οποίο αναπτύσσεται το Καθολικό. Η συγκρότηση όμως οργανωμένου μοναστηριού θεωρείται ότι πραγματοποιήθηκε τον 13ο αιώνα ενώ το χρυσόβουλλο του αυτοκράτορα Ιωάννη ΣΤ’ Καντακουζηνού, με το οποίο επικυρώνεται το 1348 η ακίνητη περιουσία που η Μονή κατείχε από την εποχή του Ανδρόνικου Β’ Παλαιολόγου (1282-1328), είναι η παλαιότερη σωζόμενη ιστορική μαρτυρία για το Μέγα Σπήλαιο.

Χθες,  πλήθος πιστών παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία στο καθολικό της Μονής χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Ιερωνύμου ο οποίος εξήρε το σημαντικό αυτό έργο, ενώ απέδωσε θερμές ευχαριστίες στον Περιφερειάρχη κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, στο Υπουργείο Πολιτισμού, στην Διευθύντρια της Εφορίας Αχρειοτήτων και συντονίστρια του έργου κ. Αναστασία Κουμούση, τον Δήμαρχο Καλαβρύτων κ. Αθανάσιο Παπαδόπουλο αλλά και στο Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων κ.κ. Αμβρόσιο και όλους όσους συνέβαλαν σε όλα τα έργα που πραγματοποιήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις