Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αιτωλοακαρνανία: εκφοβισμό μαθήτριας κατήγγειλαν στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας οι γονείς της

Αιτωλοακαρνανία: εκφοβισμό μαθήτριας κατ...

Οι γονείς περιγράφουν φερόμενη υπόθεση εκφοβισμού σε σχολική μονάδα της Αιτωλοακαρνανίας- αλλά και εκτός αυτής- με θύμα της την κόρη τους

«Κυριεύεται από φόβο να πάει στο σχολείο, έχει μειωμένη επίδοση στα μαθήματά της, δεν κοιμάται καλά, φαίνεται συχνά στεναχωρημένη», είναι μερικές από τις φράσεις που χρησιμοποιούν γονείς μαθήτριας για την κόρη τους σε καταγγελία τους στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, σύμφωνα με πληροφορίες

Οι γονείς περιγράφουν φερόμενη υπόθεση εκφοβισμού σε σχολική μονάδα της Αιτωλοακαρνανίας- αλλά και εκτός αυτής- με θύμα της την κόρη τους.

 
Κάνουν εξάλλου γνωστό πως υπέβαλαν ενώπιον του αρμοδίου Εισαγγελέα έγκληση κατά συγκεκριμένων μαθητών και των γονέων τους, ενώ ζήτησαν να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των καθηγητών «που είναι εκ του νόμου υπεύθυνοι για τη διαχείριση κρίσεων και τη πρόληψη κάθε τύπου αντικοινωνικών συμπεριφορών εντός της σχολικής κοινότητας».

Η καταγγελία περιγράφει περιστατικά που κατατείνουν σε πολύπλευρο εκφοβισμό, από χειριστική συμπεριφορά στο σχολείο ως διαδικτυακό (Instagram) και fotobullying. Είναι υποχρέωση των εμπλεκόμενων αρχών να ερευνήσουν τη βασιμότητα της καταγγελίας που αναφέρεται σε σωρεία φερόμενων περιστατικών με τους γονείς να λένε πως κινητοποιήθηκαν στα μέσα Φεβρουαρίου όταν καθηγητής τους ενημέρωσε πως το τελευταίο διάστημα μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων ήταν ανήσυχη, φοβισμένη και ότι κάτι την απασχολούσε.

 
Αναμφίβολα, αποτελεί κυρίαρχη μάστιγα ο εκφοβισμός σε όλες τις εκφάνσεις και μια μορφή του είναι ο σχολικός (ή μπούλινγκ, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται διεθνώς). Το πολύπλοκο φαινόμενο προβληματίζει καθώς τα περιστατικά διαρκώς αυξάνονται. Οι χειρισμοί που απαιτούνται στις σχολικές μονάδες προφανώς και είναι λεπτοί απέναντι σε θύματα, θύτες και παρατηρητές.

Εν προκειμένω αφορά σε καταγγελία την οποία η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οφείλει να εξετάσει με όλους τους εμπλεκόμενους.

 
Γιώργος Κωστακόπουλος, δικηγόρος: «Το φαινόμενο αυτό έχει πολλές και σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού »

Μιλώντας στο agrinionews.gr ο δικηγόρος των γονέων που προέβησαν στην καταγγελία, Γιώργος Κωστακόπουλος σημειώνει πως «η σχολική βία και ο εκφοβισμός που εκδηλώνεται μεταξύ των μαθητών θεωρείται και είναι κοινωνικό πρόβλημα. Αφορά μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά, με σκοπό την επιβολή και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου. Αποτελεί φαινόμενο που ενισχύεται από τη λάθος αντιμετώπισή του, καθόσον τα περισσότερα περιστατικά αποσιωπούνται, διότι θεωρείται ότι στιγματίζουν τους θύτες, τα θύματα και το κύρος του σχολείου.

Ωστόσο, το φαινόμενο αυτό έχει πολλές και σοβαρές επιπτώσεις, τόσο στη σωματική και ψυχική υγεία, όσο και στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού, ενίοτε με επικίνδυνες συνέπειες και τραγικά αποτελέσματα».

 
Σημειώνει ο κ. Κωστακόπουλος πως «η χρήση και η αποδοχή της βίας ως μέσο επικοινωνίας μεταξύ των παιδιών και ως τρόπος επίλυσης των προβλημάτων και των διαφορών τους, επιδρά στην κοινωνικοποίησή τους. Στο σχολικό περιβάλλον καλλιεργείται κλίμα φόβου, ανασφάλειας, διαρκούς αγωνίας και άγχους με αποτέλεσμα να ανακόπτεται η ικανότητα της μάθησης και να αναπτύσσονται αντικοινωνικές μορφές συμπεριφοράς».

Υποστηρίζει εξάλλου πως ο «εξαναγκασμός και προσταγές από τους μαθητές-θύτες στο μαθητή-θύμα του τύπου «Σκύψε τώρα αμέσως να μας δέσεις τα κορδόνια των παπουτσιών μας», ή «τρέξε γρήγορα στο κυλικείο να μας φέρεις να φάμε», εκφοβισμός των φίλων-μαθητών να μην κάνουν παρέα με τον μαθητή-θύμα, διάδοση φημών, υβριστικά σχόλια μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είναι το ξεκίνημα της αντικοινωνικής συμπεριφοράς των μαθητών-εκφοβιστών».

«Οι εκπαιδευτικοί χάνουν την παιδαγωγική τους αξιοπιστία στα μάτια των μαθητών καθώς είτε αγνοούν το μέγεθος των προβλημάτων, είτε παρουσιάζονται ανεπαρκείς για την πρόληψη και την αντιμετώπισή τους. Επομένως το σχολικό περιβάλλον μετατρέπεται σε αρένα επιβίωσης των ισχυρότερων με θύτες και θύματα να καθορίζουν την ποιότητα της καθημερινής σχολικής ζωής», καταλήγει ο Αγρινιώτης δικηγόρος.

 

πηγή agrinionews.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις