Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Ο υπέροχος ηθοποιός και άνθρωπος Ηλίας Λογοθέτης και η Πάτρα - Είχε έρθει με την "Αντιγόνη" της Βουγιουκλάκη στο Αρχαίο Ωδείο

Ο υπέροχος ηθοποιός και άνθρωπος Ηλίας Λ...
Μαρτάτος Tάκης

Επίσης ο Ηλίας Λογοθέτης είχε έρθει με παράσταση του και στο Φεστιβάλ Πάτρας - Θεσμός Αρχαίου Δράματος του ΟΚΠΕ - Ήταν ένας συμπαθής, προσηνής άνθρωπος, θυμάται ο Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος

Ο εκλιπών ηθοποιός με καταγωγή από την όμορφη Λευκάδα, Ηλίας Λογοθέτης που έφυγε από τη ζωή στις 28/2/2024 λίγο πριν κλείσει τα 85 του χρόνια (ήταν γεννημένος στις  15 Απριλίου του 1939), ήταν ένας εξαιρετικός ηθοποιός και ένας προσηνής και συμπαθής άνθρωπος χωρίς τη στόφα του απόμακρου σταρ.

Στη μεγάλη καριέρα του ευτύχησε να παίξει κοντά σε μεγάλους ηθοποιούς και από τη δεκαετία του ’80 και έπειτα να θεωρείται από τους πιο σπουδαίους, «διαβασμένους», με κατάρτιση και ταλέντο ηθοποιούς μας. Μπορεί όπως ο ίδιος είχε πει, η κλίση του να ήταν στα μαθηματικά αλλά και στο χορωδιακό τραγούδι και την όπερα, ωστόσο βρέθηκε στο θρυλικό Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης του μεγάλου δασκάλου Καρόλου Κουν & εκεί ανοίχτηκε ένας άλλος κόσμος απέναντί του, τον οποίο έμελλε να υπηρετήσει πιστά και με αφοσίωση. Ο Ηλίας Λογοθέτης, με αυτά τα γαλάζια, εκφραστικά μάτια απήγγειλε δύο σονάτες ενός Λευκαδίτη ποιητή & κατάφερε να πάρει κατευθείαν υποτροφία ενώ την επόμενη κιόλας ημέρα ξεκίνησε πρόβες για να παίξει στους περίφημους Αριστοφανικούς «Όρνιθες».

Στην Πάτρα ο Ηλίας Λογοθέτης είχε τύχει να έρθει αρκετές φορές. Η πλέον πρόσφατη ήταν με την αφορμή την εκδήλωση παρουσίασης ενός βιβλίου που αφορούσε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Λευκάδα. Ήταν πριν περίπου ενάμιση χρόνο, στις 21 Οκτωβρίου 2022 στην αίθουσα της Αγοράς Αργύρη στην οδό Αγ. Ανδρέου και Ζαΐμη όπου είχε έρθει ο Ηλίας Λογοθέτης, ντυμένος με το δικό του ιδιαίτερο στυλ, με κόκκινο μαντήλι στο λαιμό, στρογγυλά γυαλιά στα μάτια του και ένα καπελάκι στρογγυλό σαν πλεκτό στο κεφάλι.

Αφορμή όπως προείπαμε, ήταν η παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου-συγγραφέα Ηλία Γεωργάκη με τίτλο «Η δική μου Λευκάδα», όπου και είχε διαβάσει με την χαρακτηριστική φωνή του αποσπάσματα του βιβλίου. Μαζί ήταν και η ηθοποιός και δεύτερη σύζυγός του Μαρία Ζαχαρή.

Στην Πάτρα όπως ανέφερε στο thebest.gr ο καλλιτεχνικός σύμβουλος & επικεφαλής πλέον του ιστορικού Φεστιβάλ Πάτρας Θεσμός Αρχαίου Δράματος, Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος, είχε έρθει ο Ηλίας Λογοθέτης και με θεατρική του παράσταση που ήταν ενταγμένη στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ του ΟΚΠΕ, και μάλιστα υπάρχει και φωτογραφία από τότε που διατηρούσε στο ενημερωμένο αρχείο του Φεστιβάλ, ο ιδρυτής του Φεστιβάλ, ο αείμνηστος Ανδρέας Δ. Ανδριόπουλος.

«Θυμάμαι πως ήταν ένας ευγενής, πολύ συμπαθής καλλιτέχνης και πολύ προσιτός», μας είπε ο Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος προσθέτοντας πως η Ηλίας Λογοθέτης παρέμενε ενεργός καλλιτεχνικά σχεδόν μέχρι το τέλος παίζοντας σε πιο ιδιαίτερες και απαιτητικές παραστάσεις. Ο γιος του, ο Αλέξανδρος Λογοθέτης ως γνωστόν ακολούθησε τα βήματα του στην υποκριτική & έχει συνδεθεί με το θέατρο Πορεία κοντά στην πλ. Βικτωρίας ενώ φέτος τον βλέπουμε και στη σειρά "Η Παραλία" στην ΕΡΤ1.

Ο Ηλίας Λογοθέτης είχε αδυναμία στη σύζυγο του, Μαρία Ζαχαρή. «Όταν μιλάω για πρόσωπο, είναι ένα και μοναδικό: η γυναίκα μου, η Μαρία Ζαχαρή, με την οποία είχα την ευτυχία να παίζω επί 13 χρόνια τη θεατρική παράσταση "Το αμάρτημα της μητρός μου"», είχε πει. Μάλιστα, η συγκεκριμένη παράσταση βασισμένη στο έργο του Γ. Βιζυηνού που ξεκίνησε να παρουσιάζεται γύρω στο 2007, αποτέλεσε από τους σημαντικούς σταθμούς της ζωής & της καριέρας του.

Όπως σημαντικοί σταθμοί στην καριέρα του Ηλία Λογοθέτη ήταν και οι συνεργασίες του τόσο με τον μεγάλο Θανάση Βέγγο σε ταινίες όπως «Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι» του Θόδωρου Μαραγκού το 1980 και «Ο Θανάσης Στη Χώρα Της Σφαλιάρας» του Ντίνου Κατσουρίδη το 1976. Ο Ηλίας Λογοθέτης είχε τιμηθεί με το βραβείο β’ ερμηνείας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1970 για το ρόλο του στην κινηματογραφική απόδοση του γνωστού θεατρικού έργου του Δημητρίου Βυζάντιου «Βαβυλωνία» ενώ ήταν επίσης εξαιρετικός στο φιλμ του αείμνηστου Λάκη Παπαστάθη «Tο Mόνον της Zωής του Tαξείδιον» το 2001 που μας μετέφερε στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα, όταν ο συγγραφέας Γεώργιος Βιζυηνός κλείνεται στο Δρομοκαίτειο ψυχιατρείο της Αθήνας.

Στο 42ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης η ταινία είχε αποσπάσει 7 βραβεία, ανάμεσά τους της καλύτερης ταινίας, καλύτερης φωτογραφίας, σκηνογραφίας, ήχου και μακιγιάζ ενώ πραγματικά εκπληκτικός ήταν ο Ηλίας Λογοθέτης στο διπλό ρόλο του Βιζυηνού και του παππού. Η ταινία απ’ όσο θυμόμαστε, είχε προβληθεί τότε και στην Πάτρα.

Τέλος, να αναφέρουμε πως ο Ηλίας Λογοθέτης είχε παίξει στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο και τον Ιούλιο του μακρινού 1990 στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας του Δήμου. Ήταν στη διανομή της πολυσυζητημένης παράστασης αρχαίου δράματος «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία του Μίνωα Βολανάκη με την αείμνηστη εθνική μας σταρ Αλίκη Βουγιουκλάκη στον ομώνυμο ρόλο. Στην παράσταση εκείνη που μετά το ντεμπούτο της στην Επίδαυρο είχε σχεδόν «κατακρεουργηθεί» από τους περισσότερους κριτικούς σε αντίθεση με το κοινό που την είδε με συμπάθεια, ο Ηλίας Λογοθέτης κρατούσε το ρόλο του μάντη Τειρεσία. Τη μουσική στην «Αντιγόνη» είχε γράψει ο Μίκης Θεοδωράκης και πλάι στην Αλίκη Βουγιουκλάκη είχαν παίξει και οι Πέτρος Φυσσούν, Αντώνης Θεοδωρακόπουλος, Αθηνά Τσιλύρα, Τίμος Περλέγκας, Στέφανος Κυριακίδης, κ.α.

Όπως διαβάσαμε στο iefimerida.gr, ο Ηλίας Λογοθέτης είχε συνεργαστεί με την αξέχαστη Αλίκη Βουγιουκλάκη και μερικά χρόνια πιο πριν το 1983, στο περίφημο μιούζικαλ «Βίκτωρ Βικτώρια» σε σκηνοθεσία του Γιώργου Ρεμούνδου όπου τη μουσική είχε γράψει ο αείμνηστος Πατρινός μουσικοσυνθέτης και τραγουδοποιός Θάνος Μικρούτσικος ενώ συμπρωταγωνιστούσε & ο Βλάσης Μπονάτσος.

Ο Ηλίας Λογοθέτης είχε χαρακτηριστικά δηλώσει για τη συνεργασία του με την Αλίκη Βουγιουκλάκη: «Η συμπεριφορά της απέναντί μου ήταν άψογη - παίξαμε μαζί στο "Βίκτωρ/Βικτώρια", μας αποθέωσαν, και πιο μετά στην "Αντιγόνη" οι κριτικοί μάς έκαναν με τα κρεμμυδάκια… Εγώ ξέρω πως η Αλίκη, από τους μισθούς της πείνας που έπαιρνα, με ανέβασε κατακόρυφα...».

Κριτική για την "Αντιγόνη", στ...

Κριτική για την "Αντιγόνη", στη φωτ. διακρίνεται & ο Ηλίας Λογοθέτης.

Συγκλονιστικός στην ταινία «Tο Mόνον της...

Συγκλονιστικός στην ταινία «Tο Mόνον της Zωής του Tαξείδιον».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture