Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Παρατείνεται έως 12/5/2024 η σημαντική έκθεση «Αστυγραφία» - Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες '50 έως '70

ΓΑΒΡΙΗΛ ΠΑΠΑΔΙΩΤΗΣ – ΑΣΤΥΓΡΑΦΙΑ

ΓΑΒΡΙΗΛ ΠΑΠΑΔΙΩΤΗΣ – ΑΣΤΥΓΡΑΦΙΑ

Μαρτάτος Tάκης

Στην Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου στην Αθήνα - Την έκθεση έχουν ήδη επισκεφθεί πάνω από 60.000 άτομα

Η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου στην Αθήνα γνωστοποίησε με ανακοίνωση της, την παράταση έως & τις 12 Μαΐου 2024 της ομαδικής, θεματικής έκθεσης «Αστυγραφία/Urbanography - Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970». Πρόκειται για μία εξαιρετική έκθεση για το αστικό βίωμα μέσα από το βλέμμα 78 δημιουργών, 202 εικαστικών έργων και 22 ταινιών, που παρουσιάζεται στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων (Κεντρικό Κτήριο) και γνωρίζει από την πρώτη στιγμή μεγάλη επισκεψιμότητα.

Στην έκθεση έχουν περιηγηθεί ήδη από τον περασμένο Ιούνιο που εγκαινιάστηκε περισσότεροι από 60.000 επισκέπτες. Στο πωλητήριο της Εθνικής Πινακοθήκης Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου είναι διαθέσιμος και ο κατάλογος της έκθεσης. Μέσα στον Φεβρουάριο είχαν μάλιστα προγραμματιστεί & 2 ξεναγήσεις από την διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, και ιστορικό τέχνης, κα Συραγώ Τσιάρα, τις Κυριακές 11 και 18 Φεβρουαρίου στις 13.00.

Στο μεταξύ συνεχίζεται έως τις 16 Ιουνίου 2024 η έκθεση της Ρένας Παπασπύρου, «Επιφάνειες, οδηγίες χρήσης* Η διαλεκτική ανάμεσα στην καθημερινότητα και την ύλη» με ξεναγήσεις & για το κοινό. Η έκθεση αυτή αποτελεί την πρώτη μίας σειράς δράσεων που ανήκουν στο νέο πρόγραμμα του μουσείου με τίτλο «Ενδιάμεσος Χώρος». Πρόκειται για ένα ευέλικτο πρόγραμμα με συνεχή ροή ανάμεσα σε περιεκτικές ατομικές ή ομαδικές εκθέσεις, εργαστήρια, επιτελεστικές δράσεις, θεματικά αφιερώματα, παρουσιάσεις και διατομεακά προγράμματα που θα εστιάζει στη σύνδεση του «μέσα» με το «έξω» και θα ενεργοποιεί κάθε φορά διαφορετικούς χώρους τόσο στον εσωτερικό, όσο και στον περιβάλλοντα χώρο του κτηρίου.

Οι ξεναγήσεις στην έκθεση της Ρένας Παπασπύρου ήταν προγραμματισμένες για την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου στις 14.00, την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου στις 18.00 και για την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου στις 14.00 από την Σοφία Ελίζα Μπουράτση, επιμελήτρια της έκθεσης.

«Πώς Ερωτεύονται οι Αθηναίοι;»

Πώς ερωτεύονται οι Αθηναίοι; Μία ξεχωριστή ξενάγηση στην έκθεση της Αστυγραφίας μας μεταφέρει στην εποχή που οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες συναντιούνται σε drive-in και καφενεία, κάνουν καντάδες και βόλτες στη νυχτερινή Αθήνα, παντρεύονται από έρωτα, αλλά και από προξενιό. Από τα ραντεβού έξω απ’ το Νέον του Γιάννη Τσαρούχη, στο αποδομημένο happy-end της Κλεοπάτρας Δίγκα, εξερευνούμε εικαστικές και κινηματογραφικές αναπαραστάσεις της ερωτικής ζωής της πόλης κατά τις δεκαετίες του ’50, του ’60 και του ’70, οι οποίες μεταφέρουν το αστικό βίωμα στη συλλογική οπτική μας μνήμη. Η ξενάγηση ήταν προγραμματισμένη από την μουσειοπαιδαγωγό ΕΠΜΑΣ, Χριστίνα Μπότσου για τις 14 Φεβρουαρίου και για όσους την έχασαν, θα επαναληφθεί στις 28 Φεβρουαρίου.

Ξενάγηση στην Εθνική Γλυπτοθήκη

Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024, στις 6 μ.μ., η επιμελήτρια της συλλογής Νεοελληνικής και Ευρωπαϊκής Γλυπτικής Τώνια Γιαννουδάκη θα ξεναγήσει το κοινό στη μόνιμη έκθεση στην Εθνική Γλυπτοθήκη.

Είναι η μοναδική έκθεση στην οποία ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει, συγκεντρωμένα, έργα των σημαντικότερων Νεοελλήνων γλυπτών και να παρακολουθήσει την αρχή και την εξέλιξη της Γλυπτικής από την ίδρυση του νεότερου Ελληνικού κράτους έως τις μέρες μας. Στην Εθνική Γλυπτοθήκη παρουσιάζονται, επίσης μερικά από τα σημαντικότερα γλυπτά ξένων καλλιτεχνών της συλλογής της Πινακοθήκης.

Μία ωραία ευκαιρία λοιπόν και για τους φιλότεχνους της Πάτρας αν ταξιδέψουν στην Αθήνα να επισκεφθούν την μοναδική αυτή έκθεση με τίτλο "Αστυγραφία" στην Εθνική μας Πινακοθήκη με την μεγάλη ιστορία που βρίσκεται κοντά στο Χίλτον. Η διεύθυνση είναι: Λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 50. Η Εθνική Πινακοθήκη ιδρύθηκε το 1900.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα & στα σάιτ www.ethnos.gr και www.naftemporiki.gr

*Ένα από τα ξεχωριστά έργα της έκθεσης, η Γιγαντοαφίσα από την ταινία «Ο Υπέροχος Γκάτσμπι» με τους Ρ. Ρέντφορντ, Μία Φάροου, έργο του Γεωργίου Βακιρτζή (1923-1988).

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture