Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Ο Σταύρος Σολωμός στο thebest.gr για την εκδήλωση της Πολυφωνικής: «Η οπερέτα ως είδος είναι αλληλένδετη με την αποκριά»

Ο Σταύρος Σολωμός στο thebest.gr για την...
Μαρτάτος Tάκης

Η Πολυφωνική ετοιμάζει για την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024 στις 20.00 στο Royal μία μουσική εκδήλωση - έκπληξη με τίτλο «Γλέντι που θα γίνει…τραγούδι στα χρόνια της οπερέτας»

Μία μουσική βραδιά με αναφορά στο αγαπημένο είδος της οπερέτας που «άνθισε» προπολεμικά και συγκεκριμένα την περίοδο 1900 με 1940, ετοιμάζει η Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας για την προτελευταία Κυριακή της αποκριάς 10 Μαρτίου 2024 στο Royal – παλαιό Πτωχοκομείο στην Ακτή Δυμαίων.

Το thebest.gr επικοινώνησε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Πολυφωνικής, τον μαέστρο κ. Σταύρο Σολωμό, ο οποίος μας είπε πως η ιδέα για την μουσική αυτή παράσταση με τίτλο «Γλέντι που θα γίνει…τραγούδι στα χρόνια της οπερέτας», ανήκει στην Χρύσα Πανταζοπούλου που είναι η υπεύθυνη της σχολής σύγχρονου τραγουδιού της Πολυφωνικής και στην διακεκριμένη λυρική ερμηνεύτρια Ειρήνη Καράγιαννη, η οποία είναι η υπεύθυνη της σχολής μονωδίας, κλασικού τραγουδιού του Ωδείου του Καλλιτεχνικού Οργανισμού της Πολυφωνικής. Μάλιστα όπως μας αποκάλυψε ο κ. Σολωμός, οι κ.κ. Πανταζοπούλου και Καράγιαννη θα τραγουδήσουν και οι ίδιες μελωδίες εποχής στη διάρκεια της παράστασης.

Πάνε 19 χρόνια από την προηγούμενη φορά που η Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας είχε παρουσιάσει κάτι ανάλογο. Όπως μας θύμισε ο κ. Σολωμός, ήταν το 2005 σε συνεργασία με την τότε ΔΕΠΑΠ του Δήμου όταν στον αριστοκρατικό και γεμάτο μνήμες χώρο του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων» είχε στηθεί μία μουσική παράσταση, αναπαραγωγή της οπερέτας με την συμμετοχή μάλιστα της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Ιωαννιτών (από τα Ιωάννινα). Ήταν μία εξαιρετική δουλειά που άφησε εποχή.

«Η οπερέτα ως ύφος και μουσικό είδος είναι αρκετά κοντά και θα λέγαμε αλληλένδετη με την αποκριά», ανέφερε στο thebest.gr ο κ. Σταύρος Σολωμός που δουλεύει κάθε λεπτομέρεια της νέας παράστασης ώστε όλα να είναι στην εντέλεια. «Θα ακουστούν τραγούδια πάνω στη φόρμα της εποχής εκείνης με πιάνο (θα συμμετάσχουν οι καθηγήτριες- πιανίστες Λούση Χριστοδούλου και Ολένα Φέντκο & ο καθηγητής- ακορντεονίστας Απόστολος Τσέφος) ενώ και η σκηνή στο Royal θα διαμορφωθεί ανάλογα με ένα σαλόνι αρχοντικού με έπιπλα που θα παραπέμπει σε εκείνα τα χρόνια. Επίσης στο ξεκίνημα θα γίνει και προβολή φωτογραφιών της παλιάς Αθήνας και της παλιάς Πάτρας έτσι ώστε να μπει ο κόσμος στο κλίμα της εποχής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σολωμός.

Η εκδήλωση θ’ αρχίσει στις 8 το βράδυ ακριβώς ενώ αξίζει να αναφερθεί πως οι θεατές δεν θα κάθονται σαν σε συναυλία αλλά θα υπάρχουν τραπεζάκια για τις παρέες που επίσης θα πρέπει να φορούν και ανάλογο ένδυμα της εποχής της οπερέτας. Εξάλλου η εκδήλωση είναι πολύ όμορφα τοποθετημένη χρονικά πολύ κοντά στην κορύφωση της φετινής καρναβαλικής περιόδου.

Το είδος της οπερέτας έχει φανατικούς θαυμαστές και το αποδεικνύει και η ζήτηση των προσκλήσεων της βραδιάς. Η πρόσκληση κοστίζει 15 ευρώ.

Συνολικά θα πάρουν μέρος 40 συντελεστές. Θα συμμετάσχουν και η νεανική χορωδία της Πολυφωνικής (διδασκαλία: Λούση Χριστοδούλου), οι άνδρες της Μικτής χορωδίας (μαέστρος Σταύρος Σολωμός) και η ορχήστρα του Ωδείου της Πολυφωνικής με την επιμέλεια του Διευθυντού του Ωδείου, Γιώργου Μπουρδόπουλου καθώς σχολή χορού, El Conventillo- escuela de tango.

Η περίοδος της οπερέτας έχει μεγάλο πλούτο και κύριοι εκφραστές του είδους ήταν ονόματα όπως του Θεόφραστου Σακελλαρίδη (Ο Βαφτιστικός), του Νίκου Χατζηαποστόλου (Οι απάχηδες των Αθηνών), κ.α. «Η οπερέτα αποτέλεσε ένα δημοφιλές μουσικοθεατρικό είδος της εποχής που πατούσε στη φόρμα της Βιεννέζικης και της Γαλλικής οπερέτας. Ο Σακελλαρίδης υπήρξε ένας άξιος εκφραστής του είδους και εξαιρετικά παραγωγικός καθώς έγραψε 80 οπερέτες ενώ αργότερα είχαμε τον Χατζηαποστόλου», ανέφερε στο thebest.gr ο κ. Σολωμός προσθέτοντας πως στη βραδιά της Πολυφωνικής στο Royal θα ακουστούν υπέροχα κομμάτια όπως το «Σφίξε με» από την οπερέτα «Πικ - Νικ» του μακρινού 1915, του Θεόφραστου Σακελλαρίδη αλλά και η «Ριρίκα» από την οπερέτα των Στάθη Μάστορα - Γιάννη Πρινέα με τίτλο "Η Ριρίκα μας", η «Πλου πλου» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, η «Ρετσίνα» του Χατζηαποστόλου, η «Νεράιδα του γιαλού» απὸ την δίπρακτη όπερα «ΠΕΡΟΥΖΕ» του Θεοφράστου Σακελλαρίδη, «Το βαλς θ' αρχίσουν» του Σακελλαρίδη, κ.α.

Ο κ. Σολωμός μάλιστα μας είπε πως δεν θα λείψουν από το πρόγραμμα και ορισμένα υπέροχα, χιουμοριστικού ύφους τραγούδια της εποχής όπως ο «Δημητράκης» του εξαίσιου μουσικού δημιουργού Αττίκ, το «Θέλω να δω τον Πάπα» του Σακελλαρίδη όπως και το «Τρίβε τρίβε» επίσης του Θεόφραστου Σακελλαρίδη. «Ήταν κομμάτια που εμπεριείχαν στίχους με ευτράπελα και πολλά χαριτωμένα υπονοούμενα».

Το σίγουρο είναι πως με όλα αυτά τα μοναδικά τραγούδια μίας άλλης μακρινής αλλά τόσο «μαγικής» εποχής και με το κατάλληλο σκηνικό που θα στηθεί στο Royal, οι καλεσμένοι της Πολυφωνικής όντως θα κάνουν ένα ταξίδι στο χρόνο, σε μία εποχή που έφυγε ανεπιστρεπτί αλλά που η ανεμελιά, οι υπέροχες μουσικές της, η αθωότητα αλλά και τα πειράγματά της συνεχίζουν να προσελκύουν το μουσικόφιλο κοινό.

Στη βραδιά «Γλέντι που θα γίνει…τραγούδι στα χρόνια της οπερέτας», θα δώσουν το παρών για να γλυκάνουν τον κόσμο, και οι Πατρινοί σοκολατορίχτες ενώ δεν θα λείψουν και άλλες εκπλήξεις συντείνοντας στο κλίμα της παραδοσιακής Πατρινής αποκριάς που είναι αλήθεια πως δεν πρέπει να χαθεί.

Κλείνοντας να αναφέρουμε την διευκρίνιση εκ μέρους της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας: Με δεδομένο, πως θα υπάρχουν τραπέζια στην αίθουσα, η κατανομή των προσκεκλημένων που θα πρέπει να προσέλθουν με ενδυμασία ρετρό εποχής, θα γίνει με βάση τις παρέες που θα δημιουργηθούν.

Περισσότερες πληροφορίες: Στα Γραφεία του Οργανισμού της Πολυφωνικής, Κορίνθου 280- Γούναρη, καθημερινά 10-1 το πρωί και 6-9 το απόγευμα, τηλ. 2610222248 και 2610279679.

Η "ψυχή" της Πολυφωνικής, ο μα...

Η "ψυχή" της Πολυφωνικής, ο μαέστρος Σταύρος Σολωμός.

Η Ειρήνη Καράγιαννη.

Η Ειρήνη Καράγιαννη.

Η Χρύσα Πανταζοπούλου.

Η Χρύσα Πανταζοπούλου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture