Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ο 13ος Μαθητικός Διαγωνισμός Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Πατρών

Ο 13ος Μαθητικός Διαγωνισμός Φιλοσοφίας ...

Ο φιλοσοφικός στίβος επανέρχεται στην Πάτρα με Βία και ισχύ»

Ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Φιλοσοφίας επανέρχεται φέτος και πάλι δια ζώσης στο Πανεπιστήμιο Πατρών, με θέμα: «Βία και Ισχύς».

Το προσεχές τριήμερο (1-3 Μαρτίου) πρόκειται να διεξαχθεί η τελική φάση της 13ης έκδοσης του Διαγωνισμού, με τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών από διάφορες γωνιές της χώρας ― από την Κέρκυρα ώς τη Λέσβο και από το Κιλκίς ώς την Κρήτη. Δεκαπέντε παιδιά προκρίθηκαν από την πρώτη διαγωνιστική φάση, ανάμεσα σε 450 περίπου διαγωνιζόμενους/ες μαθητές/τριες από 70 Λύκεια της χώρας, στην ευρεία πλειονότητά τους δημόσια σχολεία.

Μαθητές και μαθήτριες θα κληθούν να καταθέσουν τον προβληματισμό και τις ιδέες τους πάνω στο θέμα της «Βίας και της Ισχύος», που επέλεξε η Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή. Σε διάλογο με φιλοσόφους όπως ο Πλάτων, ο Θ. Χομπς, η Χ. Άρεντ, ο Μ. Φουκώ, ο Π. Κονδύλης, θα αποκριθούν σε ιδιαίτερων απαιτήσεων ερωτήματα, μεταξύ των οποίων είναι: Ποια είναι τα αίτια που καθιστούν τη βία δυνατή; Είναι δυνατό ποτέ να εξαλειφθεί το φαινόμενο; Πώς παράγεται η ισχύς και η εξουσία; Πώς θα ορίσουμε τη δύναμη;

Ο μαθητικός αυτός διαγωνισμός Φιλοσοφίας θεσπίστηκε το 2010 και διοργανώνεται κάθε χρόνο ανελλιπώς από το σχολικό έτος 2011-2012, από το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και τη σύμπραξη των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας. Συνεργάζονται επίσης ανελλιπώς στη διοργάνωση το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδας) του Πανεπιστημίου του Harvard και η Πανελλήνια Ένωσης Φιλολόγων. Αρωγός στην προσπάθεια στέκεται συστηματικά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Έχουν λάβει μέρος μέχρι σήμερα περί τους 4.500 μαθητές και μαθήτριες από όλη την ελληνική επικράτεια, από κάθε είδους επιστημονικό προσανατολισμό σπουδών ― ακόμη και από την επαγγελματική εκπαίδευση.

Το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών αναλαμβάνει τη συμμετοχή των νικητών στις Διεθνείς Ολυμπιάδες Φιλοσοφίας (ΔΟΦ), καθώς οι δύο μαθητές ή μαθήτριες που πρωτεύουν στην ετήσια εθνική διοργάνωση, προκρίνονται για συμμετοχή στην Ολυμπιάδα, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO και στην οποία συμμετέχουν 60 περίπου χώρες. Η επόμενη, 32η Διεθνής Ολυμπιάδα Φιλοσοφίας, προβλέπεται να διεξαχθεί 16-19 Μαΐου 2024 στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, όπου η ελληνική αποστολή θα παλέψει για κάποια διάκριση. Ο θεσμός αυτός αποτελεί μια θαυμάσια ευκαιρία για συνεύρεση και άμιλλα μεταξύ των νέων ανθρώπων που αγαπούν τη φιλοσοφική ενασχόληση, αλλά και των εκπαιδευτικών που την καλλιεργούν σε κάθε συμμετέχουσα χώρα.

Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε επίσης την πολύτιμη και ανιδιοτελή προσφορά των εκπαιδευτικών της χώρας, οι οποίοι εμπνέουν τους μαθητές στην ενασχόληση με τη φιλοσοφία. Αξίζει να αναφερθούν κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις: στη Ρόδο και την Κω, στην Κέρκυρα, την Καλαμάτα και την Κομοτηνή, συγκροτήθηκαν φέτος επιτροπές εκπαιδευτικών και κινήθηκε όλη η διαδικασία για έναν μαθητή ή μαθήτρια.

Παράλληλα με την τελική διαγωνιστική φάση θα διεξάγεται διημερίδα φιλοσοφίας: την Παρασκευή (από τις 17:30) θα υπάρξουν δύο εισηγήσεις ειδικών για τη διδασκαλία της νεοελληνικής φιλοσοφίας στην εκπαίδευση, ενώ το Σάββατο (από τις 16:00) η συνεδρία θα είναι αφιερωμένη αφενός στη βασική θεματική της «Βίας και της Ισχύος» και αφετέρου στη διδασκαλία της φιλοσοφίας με βάση τα νέα προγράμματα σπουδών του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Αναλυτικότερα στοιχεία σχετικά με το πρόγραμμα της διημερίδας μπορεί να αντλήσει κανείς από την ειδική ιστοσελίδα: https://contest.philosophy-upatras.gr/dihmerida-13

Το μεσημέρι της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί η τελετή απονομής των διακρίσεων στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Για τη φιλοσοφία, λοιπόν, στην Πάτρα, το τριήμερο 1-3 Μαρτίου, καλώς να προσέλθετε στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Πληροφορίες μπορείτε να βρίσκετε επίσης στις ανακοινώσεις που υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Διαγωνισμού: https://contest.philosophy-upatras.gr/

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις