Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πόσο έχουν αυξηθεί οι αναφορές για παιδική κακοποίηση- Τι κατέγραψε η γραμμή 1056- «Θεωρούμε ότι δεν αναφέρονται όλα τα περιστατικά»

Πόσο έχουν αυξηθεί οι αναφορές για παιδι...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Τι λέει η ψυχολόγος Σταυρούλα Σπυροπούλου που είναι και συντονίστρια του Εθνικού Κέντρου την κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών που λειτουργεί από το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Αύξηση των αναφορών για παιδική κακοποίηση, παραμέληση και εκμετάλλευση παιδιών κατά 15%  σε σχέση με το 2023 σημειώνει το Εθνικό Κέντρο για την κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών  που λειτουργεί από το «Χαμόγελο του Παιδιού» με βασικό εργαλείο την εθνική τηλεφωνική γραμμή 1056.

Όπως αναφέρει μιλώντας στο thebest.gr η ψυχολόγος Σταυρούλα Σπυροπούλου που είναι και συντονίστρια του Εθνικού Κέντρου, «παρατηρήσαμε ότι ο αριθμός για τις αναφορές που ήταν σχετικές με παιδική κακοποίηση και παραμέληση είναι σταθερά αρνητικός. Την ημέρα  γίνονται αναφορές κακοποίησης για έξι παιδιά. Ο μεγαλύτερος αριθμός αναφορών σχετιζόταν με παραμέληση η εγκατάλειψη, ακολουθεί, η σωματική κακοποίηση και τελευταία έρχεται, με μικρό αριθμό αναφορών, η σεξουαλική κακοποίηση.  Στην ειδική τηλεφωνική γραμμή sos για τα παιδιά λαμβάναμε 500 κλήσεις την ημέρα από τις οποίες οι 82 αφορούσαν παιδιά που διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο εξαιτίας κακοποίησης».

Όπως εξηγεί σε σχέση με το 2022 η αύξηση των αναφορών είναι της τάξης 15%. Ο αριθμός των αναφορών ωστόσο είναι ήδη μεγάλος και αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος μας εμπιστεύεται για να αναφέρει περιστατικά θεωρώντας το “χαμόγελο του παιδιού” σημείο αναφοράς. Σε καμία περίπτωση δε θα θέλαμε να δούμε τον αριθμό να αυξάνεται. Θεωρούμε πως δεν αναφέρονται όλες οι περιπτώσεις κακοποίησης και ειδικά η περίπτωση της σεξουαλικής κακοποίησης είναι μία περίπτωση που δεν καταγράφεται επαρκώς γιατί είναι πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους να εντοπίσουν και να αναφέρουν το πρόβλημα. Υπάρχει όμως αυτή η γραμμή που είναι ένα σημαντικό εργαλείο γιατί δίνει στους ανθρώπους την ευκαιρία να μιλήσουν για οποιοδήποτε ζήτημα αφορά παιδί που βρίσκεται σε κίνδυνο διασφαλίζοντας την ανωνυμία τους».

Όπως επισημαίνει η κα Σπυροπούλου, «οι πληροφορίες για κακοποίηση ή παραμέληση παιδιού έρχονται στη γραμμή και διαχειρίζονται από επιστημονικό προσωπικό, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς οι οποίοι συνομιλούν με τους ανθρώπους που κάνουν τις αναφορές και ανάλογα με τις πληροφορίες ενημερώνουν τις αστυνομικές  ή τις εισαγγελικές αρχές. Το κομμάτι της διερεύνησης των περιστατικών αφορά καθαρά στις αρμόδιες αρχές.

Οι αναφορές που έλαβε το Κέντρο το 2023 ήταν 2.362 και οι  1.115 αφορούσαν τη συνθήκη παραμέλησης των παιδιών.

«Η παραμέληση σχετίζεται με την ελλιπή φροντίδα, εποπτεία και μέριμνα για τις ανάγκες του παιδιού. Μπορεί να σχετίζεται με την υγεία, τη σίτιση, την καθαριότητα, τις συνθήκες διαβίωσης, τη σχολική φοίτηση. Οποιαδήποτε συνθήκη που δείχνει ότι ο γονέας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει επαρκώς και να φροντίσει όπως πρέπει το παιδί.  Ο ρόλος του γονέα είναι ένας ρόλος που χρειάζεται υποστήριξη ειδικά όταν οι άνθρωποι γίνονται γονείς για πρώτη φορά και είναι νέοι στο ρόλο τους. Ειδικά αν στη δική τους ιστορία ζωής έχουν εκτεθεί και οι ίδιοι σε αντίξοες εμπειρίες στην παιδική τους ηλικία. Αξίζει να θυμόμαστε γενικότερα ότι νέοι γονείς χρειάζονται την υποστήριξη της κοινωνίας. Δεν έχει σημασία η καταγωγή, η κοινωνική και οικονομική τάξη στα περιστατικά. Δεν αφορούν συγκεκριμένο προφίλ, είναι μέρος της κοινωνίας. Πιο συχνά αναφέρεται η μητέρα γιατί ενδεχομένως η κοινωνία αντιμετωπίζει την μητέρα ως περισσότερο υπεύθυνη για το παιδί κάτι που δεν ισχύει. Και οι δύο γονείς έχουν την ίδια ευθύνη και μέριμνα για τη φροντίδα του παιδιού» καταλήγει η κα Σπυροπούλου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις