Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κάρολος: Τα σενάρια διαδοχής σε περίπτωση που επιδεινωθεί η υγεία του

Κάρολος: Τα σενάρια διαδοχής σε περίπτωσ...

Τι ισχύει

Η είδηση ότι ο βασιλιάς Κάρολος έχει καρκίνο έπεσε σαν κεραυνός, μόλις 9 μήνες μετά τη στέψη του.

Μετά το πρώτο σοκ και τις λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας του, άρχισαν ήδη τα πρώτα σενάρια για το τι θα συμβεί αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά για τον 75χρονο Κάρολο και ο ίδιος δεν είναι πια σε θέση να επιτελεί τις συνταγματικές λειτουργίες που απαιτεί η θέση του.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο σύμβουλος Πολιτικής της Βουλής των Λόρδων, Ιωάννης Χουντής ντε Φάμπρι, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 για την είδηση του καρκίνου και το τι μπορεί να συμβεί από εδώ και πέρα, είπε ότι «εδώ, έχουμε να κάνουμε με συνταγματικά, νομικά και πολιτικά ζητήματα, τα οποία τίθενται, διότι ο βασιλιάς Κάρολος είναι το αντίστοιχο του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Αρχηγός του Κράτους.

 Επομένως επιτελεί κάποιες συγκεκριμένες συνταγματικές λειτουργίες, για τις οποίες σε περίπτωση που δεν βρίσκεται σε κατάσταση υγείας για να τις επιτελέσει, υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις».

Ρίσι Σούνακ για τον καρκίνο του Βασιλιά Καρόλου: Αισθάνθηκα σοκ και θλίψη

Οι προβλέψεις λοιπόν, για αυτή την περίπτωση είναι δύο: Είτε αυτή της Αντιβασιλείας είτε αυτή της αναπλήρωσής του από διαφορετικά μέλη της βασιλικής οικογένειας.

 Τα πρώτο σενάριο σε περίπτωση που χειροτερέψει η υγεία του βασιλιά
Στην περίπτωση της Αντιβασιλείας, με νόμο του 1937, αναλαμβάνει τα βασικά καθήκοντα, συνταγματικά και πολιτικά του πατέρα του, ο πρίγκιπας της Ουαλίας Ουίλιαμ ως αντιβασιλέας, όχι ως μονάρχης. Συνεχίζει να παραμένει κεφαλή του κράτους ο Κάρολος.  

«Παρ’ όλα αυτά, νομίζω ότι βρισκόμαστε αρκετά μακριά από εκεί ακόμα. Αυτή είναι η συνταγματική εναλλακτική, η οποία υπάρχει. Αυτή τη στιγμή ο βασιλιάς, με βάση όλα τα επίσημα ανακοινωθέντα αλλά και την ανακοίνωση του Βρετανού πρωθυπουργού, βρίσκεται σε καλή κατάσταση υγείας. Ο καρκίνος απ’ ό,τι φαίνεται έχει εντοπιστεί έγκαιρα και αρκετά νωρίς, το οποίο είναι θετικό προμήνυμα και σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι στη φάση που βρισκόμαστε τώρα απέχουμε αρκετά από κάποιο σενάριο. Παρ’ όλα αυτά, αυτή είναι η συνταγματική οδός η οποία υπάρχει μπροστά μας αν τα πράγματα, ο μη γένοιτο φυσικά, χειροτερέψουν» τόνισε.

«Ο βασιλιάς έχει καρκίνο» είναι ο τίτλος των περισσότερων βρετανικών εφημερίδων

Το σενάριο της αναπλήρωσης από άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας
Στη δεύτερη περίπτωση, αυτή της αναπλήρωσης του βασιλιά από διαφορετικά μέλη της βασιλικής οικογένειας, με βάση το βρετανικό Σύνταγμα μπορούν να αναλάβουν διαδοχικά, μέλη της βασιλικής οικογένειας κάποια καθήκοντα που δεν μπορεί να εκπληρώσει ο βασιλιάς.

Τέλος, υπάρχει και η τρίτη οδός που δεν είναι άλλη από την παραίτηση. Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κύριος Χουντής ντε Φάμπρι, κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό να συμβεί, για δύο λόγους.

«Υπάρχει ένα ιστορικό προηγούμενο το οποίο αφορά τον Εδουάρδο τον 8ο, ο οποίος είναι ο τελευταίος βασιλιάς που ουσιαστικά παραιτήθηκε του θρόνου του. Ο Εδουάρδος ο 8ος είναι με μελανά χρώματα γραμμένος στη βρετανική ιστορία, επομένως νομίζω ότι ο Κάρολος δεν θα ήθελε να βρεθεί σε αυτή την “κακή” παρέα ιστορικά και δευτερευόντως, είναι αυτή η βαθιά αίσθηση καθήκοντος και προσφοράς την οποία έχει το βρετανικό στέμμα. Υπενθυμίζω ότι η βασίλισσα Ελισάβετ μέχρι και κυριολεκτικά, την τελευταία ημέρα της ζωής της, επιτέλεσε τα συνταγματικά της καθήκοντα λίγες ώρες πριν αποβιώσει. Το γνωρίζουμε αυτό με βάση πλέον βιβλία που έχουν εκδοθεί».

Όλα αυτά, σε περίπτωση που τα πράγματα με την υγεία του βασιλιά, δεν εξελιχθούν καλά. Για την ώρα, σύμφωνα με τον κύριο Χουντής Ντε Φάμπρι, «υπάρχει ανησυχία, υπάρχει μούδιασμα, υπάρχει σοκ».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις