Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δυτική Ελλάδα: Τι λέει η Άννα Μαστοράκου για τους θανάτους από στρεπτόκοκκο και τα κρούσματα ιλαράς

Δυτική Ελλάδα: Τι λέει η Άννα Μαστοράκου...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Σύσκεψη στο Μεσολόγγι

Ανησυχία έχουν προκαλέσει οι θάνατοι από στρεπτόκοκκο αλλά και τα κρούσματα ιλαράς με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να συνεχίζει ενημερωτικές συναντήσεις για την καλύτερη ενημέρωση φορέων.

Σήμερα η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Άννα Μαστοράκου βρέθηκε στο Μεσολόγγι όπου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη για την ενημέρωση της σχολικής κοινότητας και τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης Α βαθμού, τους αντιδημάρχους παιδείας και υγείας για τους κινδύνους που έχουν δημιουργηθεί μετά την πανδημία. «Ουσιαστικά αντιμετωπίζουμε μία αλλαγή στον πληθυσμό των ιών, των μικροβίων και μία έκπτωση στην αμυντική ικανότητα των οργανισμών λόγω της αποστασιοποίησης. Υπάρχει μία αλλαγή στην εικόνα και σαφώς θέλουμε να προλάβουμε να δώσουμε οδηγίες, να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τέτοια περίσταση» λέει στο thebest.gr.

Όπως ανέφερε η κα Μαστοράκου, «έχει συσταθεί μία επιτροπή εκ μέρους του ΕΟΔΥ με εμπλοκή των τοπικών φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, των ιατρικών συλλόγων, των διαφόρων οργανώσεων ενημέρωσης του κοινού σχετικά με την ιλαρά. Παρατηρούμε μία ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη και φυσικά έχουμε και τα πρώτα κρούσματα στη χώρα μας. Σχετικά με την ιλαρά το ζητούμενο είναι να δούμε τι επίπεδο ανοσίας έχουμε από τους εμβολιασμούς. Ως χώρα είμαστε σε καλό επίπεδο στα παιδιά, κοντά στο 90%. Ωστόσο υπάρχουν ηλικιωμένοι που δε θυμούνται αν έχουν περάσει ή όχι ιλαρά στο παρελθόν. Άρα έχουμε έναν πληθυσμό ενηλικών που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της ιλαράς.  Συνήθως είναι ήπια αλλά μεταδοτικότατη νόσος. Σε μικρό ποσοστό μπορεί να δώσει μία πολύ σοβαρή εξέλιξη όπως είναι η εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, ακόμα και θάνατο. Πρέπει λοιπόν να προστατεύσουμε και την κοινότητα των παιδιών και των ενηλίκων από την νόσο και να δώσουμε τις κατάλληλες οδηγίες. Προέχει να ελέγξουμε τα βιβλιάρια των παιδιών, αν έχουν παραληφθεί εμβόλια και αν ναι να γίνουν. Οι ηλικιωμένοι θα πρέπει με μία ειδική εξέταση να δουν αν υπάρχουν αντισώματα από το παρελθόν. Αν δεν υπάρχουν θα πρέπει να εμβολιαστούν».

Όπως τονίζει, «έχουμε αρκετά περιστατικά στρεπτόκοκκου στα παιδιά τα οποία ουσιαστικά τα αντιμετωπίζουμε μέσα στη σχολική κοινότητα με όλα τα μέτρα που έχουμε μάθει και για το covid, πλύσιμο χεριών, απολύμανση των χώρων. Δίνονται οδηγίες και υπάρχει μία ανησυχία καθώς έχουν βρεθεί κάποιες διεισδυτικές μορφές στρεπτόκοκκου που είναι ανθεκτικές στην αντιβίωση. Έχουμε και θανάτους παιδιών από αυτές τις σπάνιες μορφές διεισδυτικού στρεπτόκοκκου. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι στη χώρα μας  κάνουμε κακή χρήση των αντιβιοτικών και πολλές φορές αντενεργούμε  σχέση με τα αντιβιοτικά με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να υπάρχουν ανθεκτικές μορφές μικροβίων. Πλέον δεν επιτρέπεται η προμήθεια αντιβιοτικών πάρα μόνο όταν υπάρχει ιατρική συνταγή. Μετά την πανδημία έχουμε μάθει σε μία άλλη διαδικασία Δεν πρέπει να ασκούμε μόνοι μας τη ιατρική του ίντερνετ, πρέπει να απευθυνόμαστε στους ειδικούς όταν κάτι μας ανησυχεί. Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα μικρόβιο που είναι δίπλα μας, στο δέρμα μας. Πολλές φορές επιμολύνονται και ενήλικες αλλά είναι πιο συχνό στα παιδιά καθώς κατά βάση ο ενήλικας έχει αναπτύξει ανοσία. Πρέπει λοιπόν όταν υπάρχει ένδειξη λοίμωξης να κινηθούμε γρήγορα.

Ο στρεπτόκοκκος προκαλεί και δερματική εκδήλωση που είναι ένα  εμφανές σύμπτωμα οπότε μπορεί και πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα γιατί όσο εξελίσσεται τόσο δυσχερέστερη είναι η εικόνα για τον ασθενή. Στα παιδιά είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχει πυρετός και κακοδιαθεσία. Είναι πολύ σημαντικό αυτό ενώ υπάρχουν και δερματικές αλλοιώσεις. Το ίδιο συμβαίνει περίπου και στους ενήλικες. Χρειάζεται γρήγορη αντιμετώπιση.  Δεν έχουμε αριθμητικά δεδομένα για την περιοχή μας καθώς τα περιστατικά καταγράφονται από τον ΕΟΔΥ και είναι κάτι σε εξέλιξη».

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις