Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία: Η ομοφυλοφιλία δεν αποτελεί ψυχική νόσο

Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία: Η ομοφυλοφ...

Την πιο αυτονόητη διατύπωση αναγκάστηκε να θέσει ξανά η “Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία”, μετά τα όσα ακούστηκαν από εκκλησιαστικούς φορείς

Μετά τα όσα ακούστηκαν από φορείς και κύκλους της επίσημης Εκκλησίας, με αφορμή τη συζήτηση για τη ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία “αναγκάστηκε” να τοποθετηθεί για όσα δεν θα έπρεπε να αμφισβητούνται.

Ότι δηλαδή, η ομοφυλοφιλία δεν αποτελεί ψυχική νόσο. 

Από τη δική της μεριά, η Έλενα -Όλγα Χρηστίδη, επιστημονική συνυπεύθυνη του Orlando LGBT+, σχολίασε στα social media πως η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρία θα έπρεπε να τοποθετηθεί και για τις “θεραπείες μεταστροφής”, για τον δημόσιο κακοποιητικό λόγο (σε τηλεοπτικά πάνελ κλπ), αλλά και για την ευθύνη των φορέων ψυχικής υγείας, καθώς όπως αναφέρει, ορίζεται “σε όλες τις διεθνείς κατευθυντήριες, να παίρνουν θέση σε ζητήματα διακρίσεων. Τι ντροπή”. Μένει να δούμε αν η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρία θα τοποθετηθεί πιο αναλυτικά, μέσα στο επόμενο διάστημα.

Θυμίζουμε πως στην εισήγησή του στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Βιοηθικής της Εκκλησίας, Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος, παρουσίασε την ομοφυλία ως ψυχιατρική νόσο, και ζήτησε την δυναμική αντίδραση της Εκκλησίας έναντι του νομοσχεδίου. Στην πολυσέλιδη εισήγηση του ο ιεράρχης της Εκκλησίας φέρνει ως παραδείγματα – πρότυπα χώρες όπως η Ρωσία, η Ουγγαρία, αλλά και κράτη της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής που “ανθίσταται, με σαφείς και σκληρές απαγορεύσεις των νέων πρακτικών, θεωρούμενες από τους αντίθετους σκοταδιστικές και προωθούν τον ρατσισμό και το μίσος”.

Ανακοίνωνε σχετικά:

“Το µεγαλύτερο λάθος µας ὡς Εκκλησίας θὰ ἦταν νὰ δεχθοῦµε ὅτι ἡ οµοφυλοφιλικὴ πράξη, ἐκτὸς ἀπὸ ψυχικὴ διαταραχή, δὲν εἶναι καὶ ἁµαρτία. Τὰ πρόσωπα αὐτά, ἐκτὸς ἀπὸ τὴν ἐλπίδα τῆς ψυχιατρικῆς θεραπείας, θὰ εἶχαν χάσει ὁριστικὰ καὶ τὴ σωτήρια διάθεση µετανοίας καὶ τὴν ἀναζήτηση τῆς παρηγορίας τοῦ θείου ἐλέους γιὰ τὶς δικές τους ἐκτροπές”.

Πρόσθετε δε πως “από τότε που η ψυχιατρική διέγραψε την ομοφυλοφιλία από την λίστα των ψυχικών διαταραχών, παραιτήθηκε από τη σχετική έρευνα και έμειναν τα δύστυχα αυτά άτομα αβοήθητα με μοναδική συντροφιά την ελπίδα σε μια βολική νομοθεσία και τη διεκδίκηση δικαιωμάτων με παρελάσεις αυτοξευτελισμού και ντροπής”.

Ο Μεσογαίας που ήταν και βασικός εισηγητής στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, επιτέθηκε μάλιστα και στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη αλλά και στα κόμματα που αναμένεται να υπερψηφίσουν το επίμαχο νομοσχέδιο. Ψυχιατρική νόσο χαρακτήρισε την ομοφυλοφιλία και ο Κυριάκος Βελόπουλος, ενώ στα πλαίσια του νομοσχεδίου τοποθετήθηκε εντός Βουλής με τον πλέον εμετικό τρόπο, ο πρόεδρος των Σπαρτιατών. Η δε ΝΙΚΗ, στήριξε απόλυτα την απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

Αξίζει να αναφερθεί πως αναπληρωματικό μέλος στην Επιτροπής Βιοηθική της Εκκλησίας είναι ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος δεν έχει διατυπώσει κάποια δημόσια θέση σχετικά με το ζήτημα.

Σημειώνεται πως η ομοφυλοφιλία έχει αφαιρεθεί από τη λίστα του DSM (Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών), του εργαλείου ταξινόμησης και διάγνωσης της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας. Ο αποχαρακτηρισμός έγινε στις 15 Δεκεμβρίου 1973 μετά από τις συνεχείς διαδηλώσεις του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, “το νομοσχέδιο καταργεί όχι μόνο κανόνες βιοηθικής, χριστιανικές αξίες και την ελληνική οικογενειακή παράδοση, αλλά ανατρέπει τα δικαιώματα μελλοντικών παιδιών και τους ρόλους των φύλων ως στοιχείων συνοχής της κοινωνίας”. Στο πλαίσιο αυτό σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι η Εκκλησία της Ελλάδος “τάσσεται κατά του πολιτικού γάμου “ομόφυλων ζευγαριών” για τον πρόσθετο λόγο ότι αυτός οδηγεί αναπόδραστα σε “ομόφυλη γονεϊκότητα” μέσω υιοθεσίας ή παρένθετης κύησης”.

“Η νομοθέτηση αυτή συγκρούεται τόσο με τη χριστιανική ανθρωπολογία, όσο και με το καθήκον της κοινωνίας να εξασφαλίζει στα παιδιά ευημερία και σωστή ανατροφή, αλλά και με το δικαίωμα των παιδιών να έχουν πατρική και μητρική παρουσία και φροντίδα“, τονίζεται ακόμη στο ανακοινωθέν.

Στον απόηχο των παραπάνω, ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μετά τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο το πρωί της Πέμπτης σχολίασε πως τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών πρώτα θα μεγαλώνουν και εν συνεχεία, αν και εφόσον το αποφασίζουν, θα βαφτίζονται στην ορθόδοξη εκκλησία.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της εκκλησίας της Ελλάδας τόνισε: “Τα παιδιά τα αγαπάμε και νοιαζόμαστε περισσότερο απ’ όλους τους άλλους. Η Εκκλησία θα περιμένει αυτά τα παιδιά να φτάσουν σε μία ηλικία και όταν μεγαλώσουν και επιθυμούν να βαπτιστούν θα βαπτιστούν”.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις