Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Ενοποίηση Πρωτοδικείων: Πού διαφωνούν οι δικηγόροι

Πάτρα: Ενοποίηση Πρωτοδικείων: Πού διαφω...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Τι λέει στο thebest.gr ο δικηγορικός σύλλογος Πάτρας

 

Συζήτηση έχει φέρει στις δικαστικές κοινότητες το σχέδιο που «μπαίνει στο τραπέζι» και αφορά στην ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με το σχέδιο  η ενοποίηση του πρώτου βαθμού θα πραγματοποιηθεί με τη συγχώνευση των δικαστικών σχηματισμών (πρώην Ειρηνοδικείων με τα κεντρικά ή περιφερειακά πρωτοδικεία κλπ) όπως σχετικός νόμος θα ορίσει.

Αν και το σχέδιο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα, όπως ανέφερε μιλώντας στο thebest.gr ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Πάτρας, Θανάσης Ζούπας, ο κλάδος σε πρώτη φάση είναι υπέρ του «να παραμείνουν όλοι οι δικαστικοί σχηματισμοί που υπάρχουν για να εξυπηρετούνται οι πολίτες. Για θέματα που άπτονται της επιτάχυνσης της δικαιοσύνης και της εύρυθμης λειτουργίας όμως  μπορεί να γίνει η δικαστική ενοποίηση των δικαστικών λειτουργών».

Πιο συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο κ. Ζούπας, «πρόκειται για κάτι που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα. Στην περιοχή μας, αυτό που αλλάζει με το νέο δικαστικό χάρτη είναι ότι θα υπάρχει ένα κεντρικό Πρωτοδικείο ανά νομό και τα υπόλοιπα Πρωτοδικεία θα λειτουργούν ως περιφερειακά.

Η σκέψη είναι να υπάρχει μία ενοποίηση όλων των δικαστικών λειτουργών οι οποίοι θα ανήκουν στο κεντρικό Πρωτοδικείο και ο Πρόεδρος του κεντρικού Πρωτοδικείου θα καθορίζει και τις υπηρεσίες των δικαστών οι οποίοι θα μπορούν να πάνε σε όποιο Πρωτοδικείο του νομού καθορίσει ο πρόεδρος. Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση σε αυτό καθώς πιστεύουμε ότι εξυπηρετεί και την ταχεία απονομή της δικαιοσύνης γιατί θα υπάρχει μία ισομερής κατανομή των υποθέσεων. Δε θα δίκαζε για παράδειγμα σε αυτή την περίπτωση  ένας δικαστής στα Καλάβρυτα 15 υποθέσεις το χρόνο και στην Πάτρα 115. Άρα αυτό θα ήταν προς όφελος της ταχύτερης απονομής της δικαιοσύνης και της εύρυθμης λειτουργίας. Δεν θα έχει δηλαδή το κάθε Πρωτοδικείο τους δικούς του δικαστές, θα υπάρχουν οι πρωτοδίκες του νομού, και όχι αυτός των Καλαβρύτων του Αιγίου κ.λπ.

Η άποψή μας είναι να γίνει αυτή η ενοποίηση των πρωτοδικών και δικαστικών λειτουργών, αρκεί να λειτουργούν τα Περιφερειακά Πρωτοδικεία όπως λειτουργούσαν αφού υπάρχουν οι δομές και το ανθρώπινο δυναμικό και οι κτιριακές υποδομές. Το θέμα είναι πως το να καταργηθούν, δεν εξυπηρετεί την επιτάχυνση αλλά δεν εξυπηρετείται και η διευκόλυνση του πολίτη. Γιατί οι πολίτες των Καλαβρύτων ή του Αιγίου να έρχονται στην Πάτρα;  Δεν θέλουμε να υπάρχει μία δικαστική ερημοποίηση της περιφέρειας».

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις