Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Politico: Οι 10 ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν την καλύτερη ποιότητα ζωής

Politico: Οι 10 ευρωπαϊκές πόλεις που έχ...

Περίπου 9 στους 10 κατοίκους είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή στην πόλη τους – Εξαιρείται η Αθήνα

Ζείτε σε ευρωπαϊκή πόλη; Αναρωτηθήκατε ποτέ αν το γρασίδι είναι πιο πράσινο κάπου αλλού;

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε το Politico, διεξήχθη μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου 2023 με τη συμμετοχή συνολικά 71.153 κατοίκων από 83 πόλεις της ΕΕ, των χωρών της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ), του Ηνωμένου Βασιλείου, των Δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας, περίπου 9 στους 10 κατοίκους είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή στην πόλη τους αλλά υπάρχουν και… εξαιρέσεις.

Αυτοί που δεν είναι ικανοποιημένοι είναι οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης, της Αθήνας και του Παλέρμο.

Oι 10 Ευρωπαϊκές Πόλεις με την καλύτερη ποιότητα ζωής

10. Κλουζ-Ναπόκα, Ρουμανία
Η πρωτεύουσα της περιοχής της Τρανσυλβανίας της Ρουμανίας και η δεύτερη πολυπληθέστερη πόλη της χώρας είναι επίσης ένα εξαιρετικό μέρος για να ζήσει κανείς. Στην Κλουζ-Ναπόκα, το 94% των κατοίκων δήλωσαν ότι είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή στην πόλη. Με έδρα έναν αναπτυσσόμενο τεχνολογικό τομέα, κατατάσσεται επίσης στη δεύτερη θέση όσον αφορά τις ευκαιρίες απασχόλησης, με το 73% των κατοίκων να δηλώνουν ότι είναι εύκολο να βρουν μια καλή δουλειά στην πόλη.

9. Μπράγκα, Πορτογαλία
Η πορτογαλική πόλη ανακηρύχθηκε ο καλύτερος ευρωπαϊκός προορισμός το 2021. Αλλά δεν είναι μόνο ένα εξαιρετικό σημείο για τους τουρίστες: Την αγαπούν και οι κάτοικοι, με το 94% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη ζωή στην πόλη τους. Η Μπράγκα θεωρείται επίσης μια ασφαλής πόλη (το 84% των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι αισθάνονται άνετα να περπατούν μόνοι τους τη νύχτα) και ένα καλό μέρος για να ζήσουν οι μετανάστες, οι ηλικιωμένοι και οι οικογένειες με μικρά παιδιά.

8. Ροστόκ, Γερμανία
Στην παραθαλάσσια πόλη του Ροστόκ στη Γερμανία, το 94% των κατοίκων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή τους εκεί. Το Ροστόκ είναι επίσης ένα καλό μέρος για να ζήσουν ηλικιωμένοι και οικογένειες με μικρά παιδιά (δεύτερο και έκτο καλύτερο στην Ευρώπη, αντίστοιχα). Το 85% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είναι ικανοποιημένοι με την προσωπική τους επαγγελματική κατάσταση καθώς και η πόλη κατατάσσεται πρώτη στην Ευρώπη σε αυτό το κριτήριο.

7. Γενεύη, Ελβετία
Η Γενεύη έρχεται στην έβδομη θέση, με το 95% των ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα να είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή τους εκεί. Ενώ η Γενεύη κατατάσσεται ψηλά σε μερικές άλλες κατηγορίες (83% ικανοποίηση από την κατάσταση της εργασίας), κατατάσσεται τελευταία όσον αφορά την προσιτή τιμή της στέγασης, με μόνο το 8% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι είναι εύκολο να βρουν καλή στέγη, σε λογική τιμή στην πόλη τους.

6. Στοκχόλμη, Σουηδία
Φαίνεται ότι οι πολύ χαμηλές σκανδιναβικές θερμοκρασίες δεν ενοχλούν τους κατοίκους της Στοκχόλμης, η οποία κατατάσσεται στην έκτη θέση με το 95% των ανθρώπων να είναι ικανοποιημένοι. Η Στοκχόλμη θεωρείται συνολικά ένα καλό μέρος για να ζουν οι άνθρωποι της LGBTQ+ κοινότητας (κατατάσσεται στην έβδομη θέση στην Ευρώπη). Αλλά όπως και στη Γενεύη, δεν είναι πολλοί οι κάτοικοι που πιστεύουν ότι είναι εύκολο να βρουν οικονομικά προσιτή κατοικία.

5. Γκντανσκ, Πολωνία
Μια πολωνική πόλη με μεγάλη ιστορική σημασία και έδρα ενός από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Βαλτικής Θάλασσας, το Γκντανσκ έχει επίσης πολλούς ικανοποιημένους ανθρώπους (95%). Θεωρείται επίσης ως ένα καλό μέρος για να ζήσουν μετανάστες από άλλες χώρες και το 92% των ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ικανοποιημένοι από τις εγκαταστάσεις της πόλης.

4. Λειψία, Γερμανία
Μια έκπληξη κοντά στην κορυφή της λίστας! Είναι η ανερχόμενη Λειψία στην Ανατολική Γερμανία, με πάλι 95% ικανοποιημένους κατοίκους. Οι άνθρωποι βλέπουν επίσης τη Λειψία ως μια πόλη κατάλληλη για οικογένειες με μικρά παιδιά και το 83% δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένο με την ποιότητα του αέρα στην πόλη.

3. Κοπεγχάγη, Δανία
Μπορεί να γνωρίζετε την Κοπεγχάγη για το άγαλμα της Μικρής Γοργόνας – το κύριο τουριστικό αξιοθέατο – αλλά ξέρατε ότι είναι επίσης η τρίτη πιο βιώσιμη πόλη της Ευρώπης; Το 96% των κατοίκων δήλωσαν ότι είναι ευτυχισμένοι που ζουν εκεί. Η Κοπεγχάγη είναι επίσης μια ασφαλής πόλη, αλλά οι κάτοικοι δήλωσαν ότι δυσκολεύονται να βρουν οικονομικά προσιτή κατοικία. Η Κοπεγχάγη μπορεί να είναι η λιγότερο διεφθαρμένη πόλη της Ευρώπης, καθώς μόνο το 20% των κατοίκων δήλωσαν ότι υπάρχει δωροδοκία στη δημόσια διοίκηση της πόλης.

2. Γκρόνινγκεν, Ολλανδίας
Το Γκρόνινγκεν φιλοξενεί τη μεγαλύτερη παμπ στην Ευρώπη (χωράει πάνω από 3.700 άτομα), γεγονός που ίσως εξηγεί το υψηλό επίπεδο ικανοποίησης: το 96% των ανθρώπων δηλώνουν ευτυχισμένοι που ζουν εκεί (και ποιος δεν θα ήταν;). Το Γκρόνινγκεν θεωρείται εξαιρετικό μέρος για τους μετανάστες και τα μέλη της LGBTQ+ κοινότητας, με πολύ πράσινο και δημόσιους χώρους. Θεωρείται επίσης καθαρό και ασφαλές, με το 86% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι αισθάνονται ασφαλείς όταν περπατούν μόνοι τους τη νύχτα.

1. Ζυρίχη, Ελβετία
Η Ζυρίχη ήταν η πιο βιώσιμη πόλη της Ευρώπης το 2023, με ποσοστό ικανοποίησης 97%. Οι κάτοικοι της Ζυρίχης είναι ευχαριστημένοι με την οικονομική τους κατάσταση, με τη δουλειά τους, με τις δημόσιες συγκοινωνίες, με τις υπηρεσίες υγείας, με την ποιότητα του αέρα, σχεδόν με τα πάντα. Είναι επίσης η καλύτερη ευρωπαϊκή πόλη για τα LGBTQ+ άτομα και τους ηλικιωμένους. Μόνο ένα πράγμα, και πάλι, καθώς μόνο το 11% των ανθρώπων συμφωνεί ότι είναι εύκολο να βρει κανείς καλή κατοικία σε λογική τιμή.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις