Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Οι «Ακαδημαϊκοί» της Πατρινής Αποκριάς- «Σκοπός να διαφυλάξουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε την κληρονομιά του Πατρινού Καρναβαλιού»

Οι «Ακαδημαϊκοί» της Πατρινής Αποκριάς- ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Μιλούν στο The Best Magazine για όσα τους οδήγησαν στην ίδρυση της Καρναβαλικής Ακαδημίας, αλλά και όσα αναμένεται να πράξουν για τον μεγαλύτερο θεσμό της πόλης

«Οι παρέες είναι αυτές που γράφουν ιστορία» λένε και όταν μία παρέα αναλαμβάνει να διαφυλάξει και να μεταλαμπαδεύσει την κληρονομιά του Πατρινού Καρναβαλιού, τότε μιλάμε για μια -αν μη τι άλλο- ανατρεπτική ιστορία, όπως άλλωστε ανατρεπτικός είναι και ο μεγαλύτερος θεσμός της Πάτρας.

Από τις ομάδες των ανθρώπων που κάνουν χρόνια τώρα το καρναβάλι να ανασαίνει, να ανθίσταται και να απαντά σε όλες τις προκλήσεις «γεννήθηκε» πριν λίγο καιρό η Καρναβαλική Ακαδημία, αποκλειστικός σκοπός της οποίας είναι η διαφύλαξη, η ανάδειξη, η ανάπτυξη και η προαγωγή του Πατρινού Καρναβαλιού, μέσω των κοινών επιδιώξεων των Καρναβαλιστών. Την ίδρυση της Ακαδημίας, συνυπογράφουν δεκάδες πληρώματα, στην πλειονότητά τους από τα πολυβραβευμένα, τα λεγόμενα ιστορικά, με τρεις και τέσσερεις δεκαετίες συνεχούς παρουσίας στη διαδρομή τους, μέχρι και πάρα πολλά από τα νεότερα, πληρώματα αξιώσεων. Σήμερα οι «ακαδημαϊκοί» της πατρινής αποκριάς μιλούν στο The Best Magazine για όσα τους οδήγησαν στην απόφαση, αλλά και όσα αναμένεται να πράξουν και γίνονται πιο δυνατά και εύκολα μέσω μιας… Ακαδημίας.

 ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ / ΠΛΗΡΩΜΑ 222

 «Όλα αυτά τα χρόνια ήταν μέλημά μας να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι, να έχουμε μία κεντρική φωνή, μία άποψη για το Καρναβάλι που αγαπάμε με ανιδιοτέλεια. Η Ακαδημία δημιουργήθηκε για να διανθίσει το Καρναβάλι που έχουμε, να διαφυλάξει ό,τι έχουμε αποκτήσει μέχρι τώρα και σκοπός της είναι να μεταλαμπαδεύσει οτιδήποτε σχετίζεται με την κληρονομιά του Καρναβαλιού. Θα αναδεικνύονται οι δράσεις των πληρωμάτων και θα βοηθήσουμε γενικότερα όποιον θέλει να ξεκινήσει να μαθαίνει ό,τι χρειάζεται για να δημιουργήσει ένα καρναβαλικό πλήρωμα. Όλοι οι φορείς είναι χρήσιμοι σε αυτή την προσπάθεια. Ανάλογα με το τι θέλουμε να κάνουμε κάθε φορά θα απευθυνόμαστε στον εκάστοτε φορέα που είναι αρμόδιος, που τον αφορά και μπορεί να συνδράμει έτσι ώστε να προβάλλουμε το Καρναβάλι όπως πρέπει. Θα ζητάμε να γίνεται αρωγός όποιος φορέας «κουμπώνει» σε αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Οι αντιδράσεις είναι θετικές, όμως η συνέχεια που μπορεί να υπάρξει σχετίζεται με τους ανθρώπους, με το ποιοι θα βρεθούν κοντά σε αυτή την προσπάθεια, με τον χρόνο που θα αφιερώσουν. Η ιστορία θα δείξει μέχρι πού θα φτάσουμε. Ο μεγαλύτερος εχθρός μέσα στο Καρναβάλι είναι ο χρόνος. Να προλάβεις να είσαι έτοιμος. Εφόσον καταφέρνω να ανταπεξέλθω σε αυτό τόσα χρόνια, δε φοβάμαι κάτι. Νιώθω ότι είμαστε όλοι δημιουργικοί και ενώνοντας τη δημιουργικότητά μας θα έχουμε ένα αποτέλεσμα με μία υπεραξία για την πόλη και το Πατρινό Καρναβάλι».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΡΜΠΑΝΑΣ - ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ / ΠΛΗΡΩΜΑ 159

«Τα πληρώματα που συμμετείχαν ως ιδρυτικά μέλη για να γίνει η Καρναβαλική Ακαδημία είναι αυτά που, στην πλειοψηφία τους, για πάνω από 25 χρόνια, έχουν παράξει ανιδιοτελώς έργο για το Καρναβάλι. Κάθε φορά το κάνουν με αγάπη δίνοντας στην Πάτρα την καρδιά του Καρναβαλιού, την υπεραξία που έχει όλα αυτά τα χρόνια με δράσεις που έχουν κάνει μεμονωμένα και υπό την αιγίδα φορέων κ.λπ. Κάθε φορά που τους ζητήθηκε η συμβολή τους ήταν εκεί. Είναι τα πληρώματα που αποτελούν την εικόνα της παρέλασης, που φτιάχνουν τα άρματα, τις μεγάλες κατασκευές, τα περίεργα καπέλα, τις ιδιαίτερες μάσκες. Είναι τα άρτια πληρώματα που έχουν κάνει το Καρναβάλι της Πάτρας να ξεχωρίζει. Αν συμφωνούσαμε σε όλα, θα βγαίναμε στην παρέλαση με την ίδια στολή. Όλοι είμαστε διαφορετικοί και το κάθε πλήρωμα έχει τη δική του ταυτότητα. Κατά το παρελθόν ωστόσο έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με τον καλύτερο τρόπο. Ενδεχομένως να διαφωνούμε εσωτερικά σε πολλά θέματα, όμως πάντα η κοινή αγάπη που έχουμε για το Καρναβάλι υπερκαλύπτει οποιαδήποτε διαφωνία. Υπάρχει πάντα μία «χρυσή τομή» για να βρούμε τον κοινό δρόμο στον οποίο πορευόμαστε με κοινό στόχο. Αυτή η κίνηση είναι μία ένωση πληρωμάτων και ως πληρώματα θα κάνουμε οργανωμένες δράσεις μέσα από τις οποίες «θα φτάσουμε» στους Πατρινούς. Πρόκειται για μία ένωση έτοιμων ομάδων που καλούνται να οργανώσουν μεγαλύτερα πράγματα, πιο συντονισμένα και συντεταγμένα, από αυτά που γίνονταν στο παρελθόν. Είναι μία κίνηση που συζητείται εδώ και πολλά χρόνια, και στο παρελθόν έχουν δημιουργηθεί ομάδες, όχι σε τόσο επίσημο πλαίσιο. Θέλουμε πάντα να διαφυλάξουμε την κληρονομιά που έχουμε και να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της...»

 ΤΑΚΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΠΟΥΛΟΣ - Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΈΑΣ / ΠΛΗΡΩΜΑ 128

«Για κάποιο λόγο αυτή η κίνηση έχει δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες. Αυτό μπορεί από τη μία να δημιουργεί άγχος, από την άλλη όμως δίνει ένα «πουσάρισμα», μία επιπλέον ενέργεια. Η Ακαδημία πρέπει να βρει τον ρόλο της, κάθε μέρα που μιλάμε υπάρχει «ζύμωση». Αυτό που κάνουμε σήμερα θεσμικά υπήρχε άτυπα και στο παρελθόν με συνέπεια να ακούγεται όποιος «φώναζε» περισσότερο. Πλέον μέσα από την Ακαδημία έχουμε την ευθύνη των πραγμάτων που λέμε. Αυτή είναι η διαφορά. Η Ακαδημία δημιουργήθηκε από 39 ιδρυτικά μέλη που είναι αρχηγοί πληρωμάτων. Σκοπός είναι να διευρυνθεί και να εγγραφούν όλοι οι αρχηγοί πληρωμάτων. Στη συνέχεια σκοπός είναι ο καθένας να εγγράφει κι άλλους. Θα υπάρχει έτσι μία εκπροσώπηση όλων των πληρωμάτων. Στο μέλλον σκοπός θα είναι να εγγράφεται οποίος αισθάνεται καρναβαλιστής…»

*Το διοικητικό συμβούλιο της Ακαδημίας αποτελείται από τον Αρίστο Σταθόπουλο (πρόεδρος - πλ. 222), τον Δημήτρη Κουρμπανά (αντιπρόεδρος - πλ. 159), τον Τάκη Ματθαιόπουλο (πλ. 128, Γ. Γραμματέας), τον Βενέτικο Ράνιο (πλ. 49 - ταμίας). Μέλη: Ανδρέας Ασημακόπουλος (πλ. 106), Σπύρος Κωνσταντινόπουλος (πλ. 90), Βάσια Παπαβασιλείου (πλ. 16), Αργύρης Πετράτος (πλ. 31), Φοίβος Ράγκος (πλ. 17)

Φωτογραφίες: Νίκος Ψαθογιαννάκης

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις