Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Πάτρα: Πολύς κόσμος και κατατοπιστικές ομιλίες στην εκδήλωση της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών για τον Ερνέστο Τσίλλερ

Πάτρα: Πολύς κόσμος και κατατοπιστικές ο...

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 15/12/2023 στην αίθουσα της Αγοράς Αργύρη

Στην κατάμεστη από κόσμο, αίθουσα εκδηλώσεων της Αγοράς Αργύρη στην οδό Αγ. Ανδρέου & Ζαίμη στην Πάτρα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής 15/12/2023 η εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Ερνέστου Τσίλλερ που διοργάνωσε η Εταιρεία Αχαϊκών Σπουδών.

Καθηλωτική ήταν η εισήγηση της Μαριλένας Ζ. Κασιμάτη, ιστορικού τέχνης, πρώην επιμελήτριας της Εθνικής Πινακοθήκης, με θέμα: «Έρνεστ Τσίλλερ: από τη Σαξονία στην Ελλάδα». Μια συγκινητική αναδρομή, μιας και η εισηγήτρια μελέτησε και εξέδωσε το έργο του Τσίλλερ (Αρχείο Εθνικής Πινακοθήκης, αναδρομική έκθεση 2009, δίγλωσση έκδοση του χειρογράφου των «Αναμνήσεων»). Αξιοσημείωτα τα συγχαρητήριά της προς την Εταιρεία Αχαϊκών Σπουδών για την πρωτοβουλία της εκδήλωσης, σε αντιδιαστολή, όπως τόνισε, με τους κεντρικούς φορείς που διαθέτουν και τα αρχεία του Τσίλλερ.

Εμπεριστατωμένη η εισήγηση της ομ. Καθηγήτριας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Μάρως Καρδαμίτση – Αδάμη, με θέμα: «Η Πάτρα και ο Έρνεστ Τσίλλερ», που ανέγνωσε, λόγω απουσίας της για λόγους υγείας, ο παλιός της φοιτητής Σταύρος Μαμαλούκος, Δρ. Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ, Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Πατρών.

Πλήρης και κατατοπιστική ήταν στην ομιλία της η Πατρινή αρχιτέκτων Ευγενία Γατοπούλου, Επίτιμη Γενική Διευθύντρια Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων του υπουργείου Πολιτισμού, με θέμα: «Ο Τσίλλερ και η νεοκλασική αρχιτεκτονική - η αντανάκλασή της στην Πάτρα».

Διαφωτιστική τέλος ήταν η γενική τοποθέτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου, αρχιτέκτονα, Προέδρου του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ν. Αχαΐας, με θέμα: «Η αρχιτεκτονική κληρονομιά στο Σύγχρονο Αστικό Τοπίο και η δυναμική της», που λόγω απουσίας του ανέγνωσε η συντονίστρια της συζήτησης, Ζέττα Ζάχου.

Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών Βαγγέλης Πολίτης – Στεργίου τονίζοντας ότι σκοπός της είναι η συμβολή στη διατήρηση και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς για μια ποιοτικά βιώσιμη και ελκυστική πόλη.

Χαιρέτισαν επίσης ο καθηγητής Σταύρος Μαμαλούκος, εκ μέρους του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Πατρών και ο Γιώργος Παπανδρέου, αρχιτέκτονας, προϊστάμενος της υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου.

Ανάμεσα στο κοινό βρέθηκε πλειάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών (κυρίως από τα Τμήματα Αρχιτεκτόνων και Διοίκησης Τουρισμού), ενώ διακρίναμε τον πρώην Δήμαρχο Πατρέων Α. Καράβολα, τον Αντιδήμαρχο Χ. Κορδά, τον νεοεκλεγέντα περιφερειακό σύμβουλο Λ. Σταυρουλόπουλο, τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Βασίλη Αϊβαλή και Πέτρο Ψωμά, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνα Μαρλαφέκα, τον συμπαραστάτη του πολίτη της ΠΔΕ Γιώργο Τελώνη, τον πρώην βουλευτή Κ. Μάρκου κ.α.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος εκδηλώσεων της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών για τον Ερνέστο Τσίλλερ που θα διαρκέσει ως την άνοιξη του 2024.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνεργασία των Τμημάτων Αρχιτεκτόνων και Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πατρών, του Ινστιτούτου Ελληνικής Αρχιτεκτονικής, του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ν. Αχαΐας και της Εταιρείας Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία, ενώ υποστηρίζεται από το «Mosaic//Πολιτισμός και Δημιουργικότητα».

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι: Αχαΐα Κλάους, Χρώματα Γιώργος Μπάκας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture