Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Έρχεται την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023 στην Πάτρα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος

Έρχεται την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023 σ...

Για τα αποκαλυπτήρια προτομής του Εθνοϊερομάρτυρος Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού, στον περίβολο του ναού του Αγίου Ανδρέου - Στις 16.15 η υποδοχή όπως ανέφερε ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος

Στην Πάτρα θα έρθει αυτή την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023 ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος για να παραστεί στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Εθνοϊερομάρτυρος Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού που εκτελέστηκε στις 9 Ιουλίου του 1821 από τους Τούρκους δι' απαγχονισμού. Τα έξοδα της κατασκευής της προτομής κάλυψε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και μιας και στην πόλη των Πατρών, υπάρχουν πολλοί Κύπριοι φοιτητές και Κύπριοι αδελφοί μας, αποφάσισε μετά και τη σχετική πρόσκληση του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, να έρθει την προσεχή Κυριακή.

Την σχετική είδηση αποκάλυψε ο κ.κ. Χρυσόστομος στο τέλος της αρχιερατικής Θείας λειτουργίας στον Μητροπολιτικό ιερό ναό Ευαγγελιστρίας το πρωί της Πέμπτης 7/12/2023 ενώ την Παρασκευή 8/12 στις 12 το μεσημέρι θα δώσει & Συνέντευξη Τύπου προς τους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε. στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως στην οδό Βότση 34.

Η προτομή του ιερομάρτυρα Κυπριανού θα τοποθετηθεί στον περίβολο του ναού του Πολιούχου Αποστόλου Ανδρέου, όπου στις 16.15 την Κυριακή 10/12 θα γίνει η υποδοχή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, θα ακολουθήσει Δοξολογία και εν συνεχεία η τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής.

Ο Κυπριανός όπως διαβάσαμε, υπήρξε μία εμβληματική προσωπικότητα θρησκευτικού και πολιτικού ηγέτη, ένας ενάρετος άνθρωπος με πατριωτισμό και μεγάλη αγάπη για τον λαό του. Ο Εθνομάρτυρας, Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Κυπριανός είχε γεννηθεί το 1759 στο Στρόβολο, κοντά στη Λευκωσία και το έτος 1809, χειροτονήθηκε επίσκοπος και ένα χρόνο αργότερα, στις 30 Οκτωβρίου του 1810, όπως αναφέρει η Wikipedia, ανέλαβε νέος αρχιεπίσκοπος Κύπρου διαδεχόμενος τον υπέργηρο Χρύσανθο που απεβίωσε εξόριστος στην Χαλκίδα. Ο Κυπριανός ήταν μέλος στην Φιλική Εταιρεία.

Στις 9 Ιουλίου 1821 (ημέρα Σάββατο), και ενώ η Επανάσταση κατά των Οθωμανών είχε ξεκινήσει, κληθέντες σε συγκέντρωση στη Λευκωσία οι εκκλησιαστικοί ηγέτες και πρόκριτοι της Κύπρου από τον Οθωμανό διοικητή Κουτσούκ Μεχμέτ και κατόπιν έγκρισης από τον Σουλτάνο για μαζικές εκτελέσεις κορυφώθηκε το δράμα με τον απαγχονισμό του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού σε μια συκαμινιά στη πλατεία του Σεραγίου που σήμερα βρίσκεται στο κατεχόμενο από τους Τούρκους, τμήμα της Λευκωσίας. Του απαγχονισμού αυτού ακολούθησε την ίδια ημέρα ο αποκεφαλισμός τριών μητροπολιτών της Πάφου Χρύσανθου, του Κιτίου Μελετίου και της Κηρυνείας Λαυρεντίου.

*Ο κ.κ. Γεώργιος που διατελεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου εδώ και περίπου 1 χρόνο, είναι γεννημένος στην Αθηένου το 1949.

Έχει σπουδάσει Χημεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπως και Θεολογία και μάλιστα είχε εργαστεί ως Καθηγητής χημείας σε Γυμνάσια της Κύπρου όπου έφτασε μέχρι το βαθμό του υποδιευθυντή.

Με αφορμή την σύλληψη και την κακοποίηση του από τα Τουρκικά στρατεύματα κατά την διάρκεια αντικατοχικής εκδήλωσης το 1989 κατέθεσε προσφυγή εναντίον της Τουρκίας στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ήταν η 1η φορά που το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδίκασε την Τουρκία για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο και επέβαλε χρηματικό πρόστιμο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος είναι προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου & ο ακριβής τίτλος του είναι: Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστιανιανής και πάσης Κύπρου, πρώτος τη τάξει των Αρχιεπισκόπων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών.

Πριν ψηφιστεί για νέος Αρχιεπίσκοπος στην Κύπρο, ήταν από το 2006 Μητροπολίτης Πάφου. Έχει γεννηθεί στις 25 Μαΐου 1949 στην  Αθηένου της Κύπρου & το κοσμικό του όνομα είναι Γεώργιος Παπαχρυσοστόμου.

Μετά τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου Β΄ στις 7 Νοεμβρίου 2022, ο κ.κ. Γεώργιος ανέλαβε τοποτηρητής του θρόνου. Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου τον εξέλεξε νέο Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου στις 24 Δεκεμβρίου 2022, με έντεκα ψήφους μεταξύ δεκαέξι μελών & η ενθρόνιση του πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023 στον Καθεδρικό ναό του Αποστόλου Βαρνάβα, στη Λευκωσία.

Επιμέλεια ανάρτησης: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ο Εθνοιερομάρτυρας, Αρχιεπίσκοπος Κύπρου...

Ο Εθνοιερομάρτυρας, Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κυρός Κυπριανός, προτομή του οποίου θα κοσμεί από αυτήν την Κυριακή 10/12 τον περίβολο του νέου ιερού ναού Αγίου Ανδρέου στην Πάτρα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις