Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πόσο επικίνδυνο είναι το νοθευμένο ελαιόλαδο: Αμέτρητα τα περιστατικά - Τι λένε οι ειδικοί

Πόσο επικίνδυνο είναι το νοθευμένο ελαιό...

Πώς μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε

Εγκληματικές για την υγεία ασυνειδησίες αποκαλύπτουν οι χημικές αναλύσεις των τελευταίων ημερών στα «ελαιόλαδα» καθώς, όπως φαίνεται, επιτήδειοι αλλά και ολόκληρες σπείρες φιλτράρουν χρησιμοποιημένα ηλιέλαια, που ήδη έχουν τηγανιστεί, στα οποία προσθέτουν χρώμα, ώστε οπτικά να μη διαφέρουν, και, στη συνέχεια, τα συσκευάζουν με σήματα πασίγνωστων εταιρειών, και τα διοχετεύουν, ως έξτρα παρθένα ελαιόλαδα χαμηλής οξύτητας,στην αγορά.

 Για τους κινδύνους που εγκυμονεί για την υγεία μας η κατανάλωση τέτοιων νοθευμένων σκευασμάτων προειδοποιούν γιατροί και χημικοί. Όπως τόνισε στο Mega ο Δημήτρης Γρηγοράκης, πρόεδρος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, τα νοθευμένα λάδια, «ευθύνονται για μία σειρά από χρόνια εκφυλιστικά νοσήματα, όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια και διάφορες μορφές καρκίνου».

Πώς μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε

Ο υπεύθυνος εργαστηρίου στη Θεσσαλονίκη σημειώνει ότι, οι διαπιστωμένες περιπτώσεις νοθείας εκτοξεύτηκαν στα ύψη, από τη μέρα που οι τιμές του ελαιόλαδου άρχισαν να ανεβαίνουν. Όπως εξηγεί ο επίτιμος καθηγητής χημείας του Αριστοτελείου, οι επιτήδειοι νοθεύουν λάδια χαμηλής ποιότητας και τα πλασάρουν ως παρθένα ελαιόλαδα. Η αλήθεια αποκαλύπτεται αν εκτεθούν σε λευκό φως ημέρας, παρότι τα δείγματα χρωματικά φαίνεται να μοιάζουν. Ο κ. Νικόλαος Μενάδης τονίζει ότι, «το παρθένο ελαιόλαδο έχει χρώση πορτοκαλί και το νοθευμένο πράσινο».

 Ωστόσο, όπως φαίνεται, οι σπείρες συνεχίζουν απτόητες τη δράση τους, παρά τις συλλήψεις και τους ελέγχους που συνεχίζονται. Όπως έκαναν πατέρας και γιος σε εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη, κάποιοι φέρνουν ηλιέλαιο από τη γειτονική Βουλγαρία και το συσκευάζουν στην Ελλάδα. Άλλοι, παίζοντας επικίνδυνα παιχνίδια, νοθεύουν με λάδια που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί. Ο κ. Γρηγοράκης εξηγεί πως, «βλέπουμε το σώμα μας να αποκτά συπτώματα γήρανσης, τα οποία αφορούν τόσο την εξωτερική μας εμφάνιση, όσο και τα εσωτερικά μας όργανα».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις