Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τρισάγιο στη μνήμη του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος

Τρισάγιο στη μνήμη του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος

Την Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου στις 11:00 π.μ.

80 χρόνια από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα! 80 χρόνια από το βαρύτερο έγκλημα πολέμου που συντελέσθηκε στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Ένωση Καλαβρυτινών Αθήνας, συμμετέχοντας στις Εκδηλώσεις Μνήμης του Δήμου της Μαρτυρικής μας πόλης, τελεί την Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου στις 11:00 π.μ. το καθιερωμένο ετήσιο Τρισάγιο για την ανάπαυση των ψυχών των εκτελεσθέντων Καλαβρυτινών από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 13 Δεκεμβρίου 1943.

Το Τρισάγιο πραγματοποιείται στην πλατεία «Ολοκαυτώματος Καλαβρύτων»  στο Νέο Κόσμο  (Λαγουμιτζή και Φρειδερίκου Σμιθ) ανελλιπώς από το 2011, οπότε και εγκαινιάστηκε επί Δημαρχίας κ. Γεωργίου Καμίνη και Προεδρίας κ. Σωτηρίου Τσενέ. 

Κεντρικός Ομιλητής θα είναι ο κ. Θεόδωρος Χαμακιώτης, απόγονος θυμάτων της 13ης Δεκεμβρίου 1943, Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Καλαβρύτων και εκλεκτό μέλος της Ένωσής μας.

Μετά το πέρας του Τρισαγίου θα προσφερθεί καφές.

Στη συνέχεια, οι παρευρισκόμενοι θα μεταβούμε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Αθηναίων (Ηρακλειδών 66), όπου θα πραγματοποιείται η Έκθεση «Καλάβρυτα: Μια πόλη στην Ιστορία. Πριν και Μετά το Ολοκαύτωμα» από το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος σε συνεργασία με την Ένωσή μας. Η μετάβαση στην Έκθεση και η επιστροφή στην πλατεία «Ολοκαυτώματος Καλαβρύτων» θα γίνει με πούλμαν.

 

ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σας καλούμε όπως συμμετάσχετε στις Εκδηλώσεις Μνήμης για τα 80 χρόνια από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, που περιλαμβάνονται  στο φετινό Πρόγραμμα του Δήμου Καλαβρύτων (Επισυναπτόμενο).

2 - 11 Δεκεμβρίου, Αθήνα: πραγματοποίηση φωτογραφικής έκθεσης με τίτλο «Καλάβρυτα μια πόλη στην Ιστορία. Πριν και Μετά το Ολοκαύτωμα» στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη του Δήμου Αθηναίων. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος με τη συνεργασία της Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας (Συνημμένο Δελτίο Τύπου)

Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη καθημερινά, Τρίτη έως Παρασκευή 11:00 π.μ. – 19:00 μ.μ. και Σαββατοκύριακο 10:00 π.μ. – 15:00 μ.μ. (εκτός Δευτέρας), με ελεύθερη είσοδο. Θα υπάρχει υπάλληλος του Μουσείου, ενώ θα διατίθεται ενημερωτικό υλικό.

Την Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2023, μετά την τέλεση του Τρισαγίου στην Πλατεία Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος στο Νέο Κόσμο, θα υπάρχει πούλμαν για να μεταφέρει στην Έκθεση όσα μέλη μας το επιθυμούν.

Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, ώρα 11:00 π.μ., Αθήνα: Πλατεία Ολοκαυτώματος Καλαβρύτων(Φρειδερίκου Σμιθ & Λαγουμιτζή, Νέος Κόσμος Αττικής), Τρισάγιο στη Μνήμη των Εκτελεσθέντων Καλαβρυτινών από την Ένωση Καλαβρυτινών Αθήνας

Κεντρικός Ομιλητής θα είναι ο κ. Θεόδωρος Χαμακιώτης, απόγονος θυμάτων της 13ηςΔεκεμβρίου 1943, Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Καλαβρύτων  και εκλεκτό μέλος της Ένωσής μας.

Μετά το πέρας του Τρισαγίου θα προσφερθεί καφές και στη συνέχεια, οι παρευρισκόμενοι θα μεταβούμε με πούλμαν στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Αθηναίων, όπου θα πραγματοποιείται η Έκθεση «Καλάβρυτα: Μια πόλη στην Ιστορία. Πριν και Μετά το Ολοκαύτωμα» από το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος σε συνεργασία με την Ένωσή μας.

Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, ώρα 19:00 μ.μ., Αθήνα: Μέγαρο Ακαδημίας Αθηνών, Ανατολική Αίθουσα (Πανεπιστημίου 28), Εκδήλωση Μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, Είσοδος ελεύθερη (Επισυνάπτονται Πρόγραμμα και Πρόσκληση).

Κεντρικός ομιλητής ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Θα καταθέσουν τις μαρτυρίες τους οι κ.κ. Ευσταθία Τζούδα – Μητσώνια, Μαρία Γεωργαντά – Καρύδη, Χαράλαμπος Παπαδημητρίου.

Απαγγελία ποιημάτων από τα μέλη της Ένωσής μας κ.κ. Αθηνά Οικονόμου, Χρυσάνθη Ροδοπούλου και Κατερίνα Κοσμοπούλου.

Θα συμμετάσχει η Φιλαρμονική Καλαβρύτων.

Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, ώρα 18:00 μ.μ., Καλάβρυτα, Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο:Ανοιχτή συζήτηση για τις Γερμανικές οφειλές.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται από την Ένωση Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, με προσκεκλημένους σημαντικούς ομιλητές.

Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, ώρα 12:00 μ.μ., Καλάβρυτα, Πέτρινο Κτήριο Κεντρική Πλατεία:Αφιερωματική εκδήλωση του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος για τα 80 χρόνια από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα με τον τίτλο «Πρόσωπα του 1943» που περιλαμβάνει:

• Εικαστική έκθεση με πρωτοεμφανιζόμενα εικαστικά έργα Καλαβρυτινών ζωγράφων, όπως του Μιχάλη Γλαράκη, του Ανδρέα Τέτοκα, του Ρουσσέτου Παναγιωτάκη, του Ανδρέα Πρόγκα, εμπνευσμένα από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα.

• Τη φιλοτελική έκθεση με τίτλο «Ολοκαυτώματα μέσα από το Γραμματόσημο» και την παρουσίαση αναμνηστικού προσωπικού γραμματοσήμου - folder.

• Την παρουσίαση του φωτογραφικού Λευκώματος με τον τίτλο «Πρόσωπα του 1943», που θα περιλαμβάνει τις φωτογραφίες των Εκτελεσθέντων και Διασωθέντων Καλαβρυτινών καθώς και σκηνές από την οικογενειακή ζωή πριν ή μετά το Ολοκαύτωμα, τον κατάλογο των Εκτελεσθέντων και Διασωθέντων Καλαβρυτινών και τον κατάλογο των Εγκλείστων στο Δημοτικό Σχολείο στις 13-12-1943.

• Την παρουσίαση εικαστικού Λευκώματος με έργα Ελλήνων δημιουργών με τον τίτλο «Η μνήμη του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος στην Τέχνη - Η Τέχνη αντίδοτο στη λήθη».

• Τη βελτιωμένη και εμπλουτισμένη επανέκδοση του Λευκώματος (folder) με 21 χαρακτικά Ελλήνων καλλιτεχνών.

Στο τέλος της εκδήλωσης θα διανεμηθούν δωρεάν -τιμής ένεκεν- Λευκώματα στα θύματα και στους απογόνους των θυμάτων του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

Οι εκδόσεις πραγματοποιήθηκαν από το ΔΜΚΟ με τη συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Δήμου Καλαβρύτων, της Περιφερειακής Ένωσης Δυτικής Ελλάδος, της ΚΕΔΕ, των ΕΛΤΑ και της Φιλοτελικής Εταιρείας Πατρών.

Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, Καλάβρυτα, Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο, ώρα 20:00 μ.μ.:Εκδήλωση του ΔΜΚΟ

Παρουσίαση του θεατρικού έργου «Οι Χίλιες Αντιγόνες των Καλαβρύτων» της συγγραφέως Σαρλώ Ντελμπό. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο θα υποδυθεί η ηθοποιός Μαρία Νίκα σε σκηνοθεσία του Άρη Τρουπάκη.

Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 11:00 π.μ., Μνημείο Εκτελεσθέντων Αυχένας Πριολίθου:

Επιμνημόσυνη δέηση για τους Εκτελεσθέντες στις 10 Δεκεμβρίου 1943, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στον Αυχένα Πριολίθου

Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 17:00 π.μ., Νεκροταφείο Καλαβρύτων:

Φωτογραφική Έκθεση «Μνήμες Επετείων» του φωτογράφου Θεοφάνη Παπαγεωργίου

Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 18:00 π.μ., Πέτρινο Κτήριο Κεντρική Πλατεία:

Πραγματοποίηση Έκθεσης ζωγραφικής με θέμα «Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων» της ζωγράφου Ζαχαρής Σμέρου - Μπανταβάνου

Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, ώρα 19:00 μ.μ., Καλάβρυτα, Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο:Εκδήλωση της ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΩΝ ΑΘΗΝΑΣ σε συνεργασία με το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, με τίτλο «Στη Μνήμη των Ηρώων μας»

Προβολή του ντοκιμαντέρ του Νέστορα Μάτσα με τίτλο «Ποτέ Πια», παραγωγής 1983 (στα 40 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων) με πρωτοβουλία της Ι.Μ. Καλαβρύτων & Αιγιαλείας. Στο ντοκιμαντέρ αυτό ακούγονται οι μαρτυρίες των 5 τότε εν ζωή εκ των 13 διασωθέντων Παναγιώτη Νικολαΐδη, Παναγιώτη Σπηλιόπουλου, Γεωργίου Γεωργαντά, Παναγιώτη Σαμαρτζόπουλου, Αργύρη Φερλελή και της Κωνσταντίνας Σαρανταυγά, της Αργυρής Οικονομοπούλου, του Σταύρου Γκρίντζου και του π. Θεόκλητου Φεφέ. Η μουσική είναι του συμπατριώτη μας Πάνου Τσαπάρα.

Στη συνέχεια θα μιλήσουν από τα παιδιά του ’43 οι κ.κ. Γεώργιος Δημόπουλος και Σωτήριος Θανόπουλος, που θα καταθέσουν τη μαρτυρία τους για τα τραγικά γεγονότα του Δεκεμβρίου του 1943.

Τέλος θα ακουστούν 2 τραγούδια σε στίχους του Καλαβρυτινού ποιητή Γιώργου Κουτσουρή και σε μουσική του Βίκτωρα Μπαλαλά, που ήταν μεταξύ των εκτελεσθέντων της 13/12/1943. Δικηγόρος και συνθέτης ο Βίκτωρας Μπαλαλάς εκτελέστηκε σε ηλικία 34 ετών και ετάφη από τη μητέρα του μαζί με όλο το μουσικό του έργο. Διασώθηκαν μόλις 3 παρτιτούρες. Με επιμέλεια της κ. Ευσταθίας Τζούδα – Μητσώνια τα τραγούδια αυτά ηχογραφήθηκαν και θα ακουστούν ζωντανά για πρώτη φορά στα Καλάβρυτα.

Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου, Καλάβρυτα, Δικαστικό Μέγαρο Καλαβρύτων, Αίθουσα Συνεδριάσεων Πρωτοδικείου, ώρα 18:00 μ.μ.: Θεατρική απόδοση του ντοκιμαντέρ «Δικαίωση 3368» της θεατρολόγου - σκηνοθέτη και μέλους του ΔΣ της ΕΚΑ Ισμήνης Σακελλαροπούλου, από τον Θεατρικό Όμιλο Καλαβρύτων «ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΟΣ».

Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου, Καλάβρυτα, Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο, ώρα 19:00 μ.μ.:Εκδήλωση του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Γιάννης Κουτσοχέρας και Λένα Στρέφη - Κουτσοχέρα»

Μουσικό αναλόγιο «Γολγοθάς» του Αιγιώτη μουσουργού-συνθέτη Σάκη Παπαδημητρίου βασισμένο σε ένα από τα ουσιαστικότερα ποιήματα του Γιάννη Κουτσοχέρα, του ποιητή του Ελλαδικού και πανανθρώπινου χώρου. Αφηγητής: Ο ηθοποιός Κώστας Καστανάς.

Παρουσίαση - Απαγγελία των βραβευμένων ποιημάτων και Απονομή των βραβείων και επαίνων στους διακριθέντες μαθητές - φοιτητές του Πανελλήνιου Ποιητικού Μαθητικού Διαγωνισμού «Άθλον Ποιήσεως Γιάννη Κουτσοχέρα και Λένας Στρέφη - Κουτσοχέρα 2023».

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου με την τέλεση πάνδημου Μνημοσύνου για τους Καλαβρυτινούς Μάρτυρες που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 13/12/1943. Ομιλητής φέτος ορίσθηκε ο Πρόεδρος του ΔΜΚΟ, κ. Χρίστος Φωτεινόπουλος.

 

 

ΠΟΥΛΜΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΣΤΙΣ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Εφόσον συγκεντρωθεί ικανός αριθμός ενδιαφερομένων, η Ένωσή μας προτίθεται να μισθώσει πούλμαν για τη μετάβασή τους στα Καλάβρυτα ανήμερα της 13ης Δεκεμβρίου.

Παρακαλείσθε όσα από τα μέλη μας ενδιαφέρεστε, να επικοινωνήσετε το αργότερο μέχρι την Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου 2023, στα τηλέφωνα 210-3839346 και 6977695411. Ευχαριστούμε πολύ!

 

 

Ειδήσεις Τώρα

Guardian: «Επιστρέψτε τα Γλυπτά του Παρθενώνα, είναι για τους Έλληνες το Διαμάντι του Στέμματος»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις