Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Πάτρα: Καταφθάνει στις 4/12 η Μαργαρίτα Θεοδωράκη με το βιβλίο της «Αναμνήσεις ενός κοριτσιού»

Πάτρα: Καταφθάνει στις 4/12 η Μαργαρίτα ...

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Βυζαντινό, στον πεζόδρομο Ρήγα Φεραίου 106, στις 19.30 & εισήγηση θα κάνει ο ποιητής Διονύσης Καρατζάς

Το βιβλιοπωλείο Discover και οι εκδόσεις IANOS διοργανώνουν εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίο της Μαργαρίτας Θεοδωράκη με τίτλο «Αναμνήσεις ενός κοριτσιού», την ερχόμενη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023, στις 19:30.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Βυζαντινό, (πεζόδρομος Ρήγα Φεραίου 106, τηλ.: 261 024 3000)

Εισήγηση θα κάνει ο Πατρινός ποιητής και φιλόλογος Διονύσης Καρατζάς, με θέμα: «Το κέντημα μιας ζωής». Στίχους του Διονύση Καρατζά είχε μελοποιήσει ο αξέχαστος Μίκης Θεοδωράκης.

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει ο ηθοποιός Παναγιώτης Πετράκης.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ένα κορίτσι μεγαλώνει ανέμελα στην προσφυγική συνοικία της Νέας Σμύρνης μαζί με την οικογένειά του και τους Μικρασιάτες παππούδες, με φόντο τις διηγήσεις από τη «χαμένη πατρίδα» αλλά και τα φρικτά βασανιστήρια της Μακρονήσου.

Με τον ερχομό της χούντας, βιώνει τις αιφνίδιες νυχτερινές εφόδους του Στρατού στο σπίτι, τις φυλακίσεις του πατέρα της, την εξορία. Εκεί, στη Ζάτουνα, σ' ένα ορεινό χωριό της Αρκαδίας, ο Μίκης και η Μυρτώ ζουν εξόριστοι, δέσμιοι, και το μικρό κορίτσι αλωνίζει τα αρκαδικά βουνά, τρέχει ελεύθερο στις απότομες πλαγιές, μυείται στα μυστικά της μουσικής και χορεύει... χορεύει ασταμάτητα, ρουφώντας τη ζωή! «My my my Delilah»...

Και παντού φρουροί και χωροφύλακες· και μουσική.

Σήμερα, παλεύει με τους δαίμονές της... (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Περιεχόμενα του βιβλίου

1. Η γλώσσα μού επιβάλλεται

2. Στο αρχαίο θέατρο της Σπάρτης

3. Στη Νέα Σμύρνη

4. Στη Νέα Σμύρνη έμαθα να κεντώ

5. Ο παππούς ο Κρητικός

6. Παππού! Σε χτύπησε ο Τούρκος στο Μπιζάνι

7. Ο «κύριος βασιλιάς μου»!

8. Νέα Σμύρνη - Βραχάτι - Χούντα

9. Η ζωή με τον μπαμπά μου - Al Bano, μία αναπάντεχη επίσκεψη

10. Τα πουλιά στο Βραχάτι

11. Ζάτουνα - Νέα Σμύρνη - Παρίσι

12. Ζάτουνα

13. Φωτογραφία στην Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα το 1970

14. Περί Τέχνης

15. Απόπειρα αυτοκτονίας στη Σπάρτη

16. Ένα μήνυμα της κυρίας Βαρβάρας στη Σπάρτη κι ένα ποίημα του Νικηφόρου Βρεττάκου

17. Καταγωγές και ανακεφαλαιώσεις

18. Ποια είναι η Μαργαρίτα

19. «Μαργαρίτα», ένα ποίημα του Μιχάλη Κακογιάννη

20. Η Μαργαρίτα στο πηγάδι

21. Ο Μίκης και η Ελληνική Αστυνομία

23. Ο πατέρας μου, Μίκης

24. Ευχαριστίες

25. Βιογραφικό

26. Φωτογραφικό παράρτημα.

Λίγα λόγια για τη Μαργαρίτα Θεοδωράκη

Η Μαργαρίτα-Ασπασία Θεοδωράκη είναι κόρη του Μίκη Θεοδωράκη και της Μυρτώς Αλτίνογλου. Γεννήθηκε στο Παρίσι στις 30 Νοεμβρίου του 1958. Ακολούθησε την οικογένειά της σε όλες τις μετακινήσεις της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό κι έζησε από κοντά όλα τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο «Sorbonne Paris VIII» στη Vincennes. Είναι μητέρα τεσσάρων γιων και έχει δύο εγγονούς.

Εδώ και είκοσι πέντε (25) χρόνια ασχολείται αποκλειστικά με το έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Είναι επικεφαλής της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» που ως στόχο έχει τη διάδοση της μουσικής του συνθέτη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Επίσης, ασχολείται με τις εκδόσεις «Ρωμανός», που έχουν ως αντικείμενο την έκδοση και προβολή των Απάντων των μουσικών έργων του πατέρα της. Στόχος των δραστηριοτήτων της είναι η ανάδειξη και η διάδοση του έργου του πατέρα της. Ασχολείται με το κέντημα και τα ψηφιδωτά. Στον ελεύθερο χρόνο της, εδώ και αρκετά χρόνια, ξεκίνησε να ασχολείται με το κέντημα και αργότερα άρχισε να συλλέγει σπασμένα αντικείμενα (πλακάκια, ποτήρια, πιάτα, διακοσμητικά κ.ά.) δημιουργώντας πρωτότυπα κολάζ.

Ξεκίνησε από μικρές επιφάνειες και τα τελευταία χρόνια έχει επεκταθεί σε ολόκληρους τοίχους και πατώματα εξωτερικού χώρου. Ζει μόνη. Κι όμως παρέα με τριάντα πέντε γάτες και είκοσι δύο σκυλάκια, που περιμάζεψε, εγκαταλελειμμένα κι απροστάτευτα μωράκια, από τα σκουπίδια και από έρημους δρόμους ανά την Ελλάδα, και τα περιέθαλψε. Άνεργη βιβλιοφάγος. Ελπίζει.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture