Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Γ. Δημαράς: Θέλουμε εργοστάσιο απορριμμάτων με το μικρότερο κόστος για τον δημότη

Γ. Δημαράς: Θέλουμε εργοστάσιο απορριμμά...

Υπέρ του μεγαλύτερου δυνατού ανταγωνισμού μεταξύ των μεθόδων επεξεργασίας απορριμμάτων τάχθηκε ο δήμαρχος Πατρέων

Τρεις σημαντικές προϋποθέσεις θέτει ο δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς για να εγκρίνει την κατασκευή και λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων που προβλέπεται να κατασκευαστεί στο ΧΥΤΑ Φλόκα στη Δυτική Αχαΐα. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος θέτει από σήμερα και για 15 ημέρες σε ανοικτή διαβούλευση τα τεύχη δημοπράτησης του έργου.

Όπως σημείωσε ο δήμαρχος, μιλώντας νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο δημαρχείο, το εργοστάσιο απορριμμάτων θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε:

Να απαιτηθεί ο λιγότερος δυνατός χρόνος καθώς είναι επιβεβλημένη η λειτουργία του.

Να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει με το μικρότερο δυνατό κόστος για τον δημότη και

Να σέβεται όλους τους όρους προστασίας του περιβάλλοντος που επιβάλλει η ελληνική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Υπό αυτή τη λογική ο κ. Δημαράς τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της διαδικασίας με τη συμμετοχή των περισσότερων δυνατών μεθόδων επεξεργασίας απορριμμάτων και όχι με τον περιορισμό τους. «Καλύτερα να περιμένουμε δυο με τρεις μήνες και να επιλέξουμε την καλύτερη δυνατή λύση, παρά να βιαστούμε για να φτιάξουμε ένα εργοστάσιο που θα το χρυσοπληρώσουμε και δεν θα πληροί τους περιβαλλοντικούς όρους», ήταν το πνεύμα της τοποθέτησης του Γιάννη Δημαρά.

Στο πλαίσιο αυτό η δημοτική Αρχή αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τα τεύχη δημοπράτησης του έργου, αναμένοντας τις παρατηρήσεις – κυρίως – των ειδικών επί του θέματος. Έτσι τα τεύχη θα δοθούν στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και στο ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, ενώ προγραμματίζεται και ειδική επιστημονική εκδήλωση.

Βάσει των πορισμάτων αυτών η δημοτική Αρχή θα φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα, ώστε το Σώμα να λάβει και την τελική απόφαση.

ΒΟΛΕΣ ΣΕ ΤΖΑΓΚΡΗ

Η δημοτική Αρχή και προσωπικά ο Γιάννης Δημαράς προσεγγίζουν το θέμα με ιδιαίτερη ευαισθησία, καθώς όπως τόνισε νωρίτερα ο δήμαρχος, το εργοστάσιο θα δεσμεύσει τους δημάρχους αλλά και τους πολίτες για τα επόμενα 20 χρόνια. «Είναι θέματα μείζονος σημασίας που δεν επιτρέπονται λάθη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δημαράς για να συμπληρώσει: «Δυστυχώς τέτοια λάθη υπήρχαν στα τεύχη δημοπράτησης που εγκρίθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο από την υφυπουργό Εσωτερικών και μάλιστα πολλά και μεγάλα.»

Όπως εξήγησε στην τελική τους μορφή τα τεύχη δημοπράτησης έχουν 15 σημαντικές τροποποιήσεις, οι οποίες εάν δεν γίνονταν τότε θα υπήρχαν μια σειρά αρνητικών επιπτώσεων οι οποίες είναι οι εξής:

Θα επέφεραν την ακύρωση της όλης διαδικασίας δημοπράτησης του εργοστασίου, η οποία θα έπρεπε να ξαναρχίσει πάλι από την αρχή.

Επέτρεπαν την κατασκευή του εργοστασίου με αρκετά μεγαλύτερο κόστος από όσο θα έπρεπε.

Έδιναν τη δυνατότητα να μη συνεχίσει η λειτουργία του εργοστασίου ανώδυνα για τον ανάδοχο.

«Διευκόλυναν»  μεγάλη   επιβάρυνση για τους δημότες της Πάτρας, άσχετα με τον όγκο των απορριμμάτων τους.

Εμπόδιζαν τον περιορισμό του όγκου των απορριμμάτων, της ανακύκλωσης και όσων η τελευταία κοινοτική οδηγία επιβάλει.

Μάλιστα, όπως σημείωσε ο κ. Δημαράς από τα 60 εκατ. ευρώ που υποτίθεται ότι έχουν δεσμευθεί για το έργο, όπως προκύπτει από τα ίδια τα τεύχη δημοπράτησης, τα 30 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τους ίδιους τους δημότες, μέσω των τελών για τα απορρίμματα!

ΜΥΘΟΣ ΤΑ ΠΕΡΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΤΩΝ 60 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Παράλληλα ο δήμαρχος Πατρέων απάντησε σε όλους όσους έλεγαν ότι το έργο θα πρέπει να προχωρήσει ως είχε προβλεφθεί στην αρχική μελέτη, καθώς θα υπήρχε κίνδυνος να χαθεί η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση των 60 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι υπέρ αυτής της θέσης πρωτοστατεί η υφυπουργός Εσωτερικών Θεοδώρα Τζάγκρη.

Όπως όμως εξήγησε ο κ. Δημαράς, αφενός τα χρήματα αυτά στο σύνολο των 60 εκατ. ευρώ δεν υπάρχουν, αφετέρου δεν τίθεται θέμα να χαθούν αφού δεν υπάρχει για την Αχαΐα άλλη ανταγωνιστική πρόταση, ενώ το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «κλείνει» στις 31/12/2015.

Και αυτό γιατί όπως είπε ο δήμαρχος Πατρέων το έργο της κατασκευής και λειτουργίας του εργοστασίου απορριμμάτων έχει χαρακτηριστεί ως μεγάλο και με έσοδα και κατά συνέπεια η κοινοτική συμμετοχή μπορεί να φτάσει το ανώτατο μέχρι το 50% του κόστους του. Ωστόσο, συνέχισε, κανένα έργο δεν έχει χρηματοδοτηθεί μέχρι του 50% του κόστους του, ενώ μόνο σε ειδικές περιπτώσεις η χρηματοδότηση από πόρους του ΕΣΠΑ φτάνει το 47%. «Αυτός που έλεγε ότι τα 60 εκατ. έχουν εξασφαλιστεί και κινδυνεύουν να χαθούν έκανε λάθος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δημαράς.

Μάλιστα, ο δήμαρχος Πατρέων επικαλέστηκε την απάντηση που έδωσε ο πρώην πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης και νυν αντιπεριφερειάρχης Γρηγόρης Αλεξόπουλος στο σχετικό ερώτημα που του έθεσαν οι τρεις δήμαρχοι (Πατρέων, Δυμαίων και Ερύμανθου), σύμφωνα με την οποία τα χρήματα δεν είναι εξασφαλισμένα.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ

Ο Δήμαρχος Πατρέων εξέφρασε τις αντιρρήσεις του και για τη μέθοδο επεξεργασίας που έχει επιλεγεί επικαλούμενος σχετική μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης. Σύμφωνα λοιπόν με αυτή το εν λόγω σύστημα επεξεργασίας παρουσιάζει τα εξής προβλήματα:

Είναι εξαιρετικά δαπανηρό επιβαρύνοντας τους δημότες και το Δήμο, δεν είναι περιβαλλοντικά φιλικό και σίγουρα δεν είναι κοινωνικά αποδεκτό και απαιτεί αυξημένο χρόνο εφαρμογής καθιστώντας μονόδρομο τη χρήση ΣΔΙΤ αποκλείοντας με τον τρόπο αυτό την υλοποίησή του από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μάλιστα, στην ίδια έρευνα τονίζεται ότι η μόνη ενδεδειγμένη μέθοδος αξιοποίησης των υπολειμμάτων του εργοστασίου είναι η καύση τους, κάτι όμως που δεν γίνεται στην Ελλάδα…

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις