Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Σημαντικές ταινίες από Γαλλία και Αγγλία στο 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Σημαντικές ταινίες από Γαλλία και Αγγλία...
Γιαννης Μουγγολιάς

Του Γιάννη Μουγγολιά

Με ξεχωριστές ταινίες συνεχίζεται το 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που το έχουν βάλει για τα καλά στο πρόγραμμα οι σινεφίλ.

Ο καλός καιρός του κινηματογράφου διαγράφηκε σε τρεις πολύ ενδιαφέρουσες ταινίες. Η πρώτη που προβλήθηκε στο πλαίσιο του τμήματος «Γνωρίζοντας τους γείτονες», ήταν το γαλλικό φιλμ «Ama Gloria» της Γαλλίδας, γεωργιανής καταγωγής σκηνοθέτριας Mαρί Αματσουκελί, γνωστής κυρίως από την ταινία «Party girl» της οποίας τη σκηνοθεσία  συνυπέγραψε με την Claire Burger και τον Samuel Theis και απέσπασε τη Χρυσή Κάμερα του Φεστιβάλ Καννών το 2014. Η τελευταία της ταινία «Ama  Gloria» άνοιξε την Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών το 2023 και απέσπασε το βραβείο Nechama Rivilin για την Καλύτερη Διεθνή Ταινία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ιερουσαλήμ το 2023.

Μια σπουδαία, σπαρακτική ταινία που συγκλονίζει στα 84 λεπτά που διαρκεί μέσα από την απλότητα, τη γνησιότητα του συναισθήματος, την τρυφερότητα μέσα από παιδικές αγκαλιές και αγγίγματα αλλά και τη ρωμαλέα και ταυτόχρονα γεμάτη ευαισθησία, ωστόσο απαλλαγμένη από μελοδραματικές κορυφώσεις, σκηνοθετική ματιά. Ένα δοκίμιο για το συστατικό που είναι φτιαγμένοι οι δεσμοί αγάπης, άλλοτε αυθεντικό, ευαίσθητο, ανθρώπινο και άλλοτε σκληρό, ακατανόητο, περίπλοκο, συγκρίσιμο. Μια ταινία που μας δείχνει ότι και η αγάπη κάποιες φορές μπορεί να μην είναι  αυθόρμητη αλλά μια πραγματική Οδύσσεια συναισθημάτων. Ανεπανάληπτη η ερμηνεία της εξάχρονης Λουίζ Μορί-Πανζανί (Κλεό στην ταινία), την οποία πραγματικά λάτρεψε με το παραπάνω ο κινηματογραφικός φακός. Ένας ερμηνευτικός άθλος που ένα τόσο μικρό παιδί φέρνεις εις πέρας άλλοτε αστεία άλλοτε μελαγχολική, άλλοτε ανόητη, άλλοτε εγωίστρια και με ένα σωρό άλλα χαρακτηριστικά που μπορούν να αλλάξουν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μιας μέρας. Η κινηματογραφική κάμερα ακολουθεί συνεχώς την εξάχρονη πρωταγωνίστρια με φορτισμένα συναισθηματικά κοντινά πλάνα εστιάζοντας στις μεταμορφώσεις, στα γέλια, στα δάκρυα της μικρής. Χαρακτηριστική σκηνή ανθολογίας είναι αυτή που η Κλεό παραδέχεται τις σκέψεις της και τις επιθυμίες της για τον νεογέννητο εγγονό της νταντάς της. Εκείνη τη στιγμή οι εκφράσεις του προσώπου της και οι χειρονομίες της πραγματικά καθηλώνουν και δυσκολεύεται πολύ ο θεατής να καταλάβει ότι εκπορεύονται ερμηνευτικά από ένα εξάχρονο παιδί.

Η σχέση της με την νταντά της (Ίλκα Μορένο Ζέγκα) είναι εξαιρετικά ζεστή και τρυφερή και η ζωή της Κλεό εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα χάδια, τα φιλιά και τη φροντίδα της νταντάς της. Ένα γλυκύτατο φιλμ με έντονο λυρισμό, πλατιά χαμόγελα και πικρές στιγμές που αποκτά δραματική υπόσταση και διαπεραστική, τολμηρή, σχεδόν επικίνδυνη ειλικρίνεια και εξελίσσεται με απρόσμενο τρόπο όταν η νταντά πρέπει να φύγει για την πατρίδα της, το Πράσινο Ακρωτήρι όταν πεθαίνει η μητέρα της και πρόκειται να γεννηθεί ο εγγονός της. 

Η δεύτερη σημαντική ταινία μας έρχεται από το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα και είναι ανάμεσα σε αυτές που θα συναγωνιστούν για τα δυο μεγάλα βραβεία, τον Χρυσό και τον Αργυρό Αλέξανδρο. Πρόκειται για την ταινία «Στον φακό» του Νακάς Καλίντ, βρετανικής παραγωγής 2023 που έχει ως βασικό ήρωα έναν νεαρό Βρετανό ηθοποιό που έχει απηυδήσει από τις κουραστικές οντισιόν και τις συνεχείς απορρίψεις που δέχεται από τα στούντιο παραγωγής των τηλεοπτικών σειρών και αποφασίζει να πάρει τη ζωή του στα χέρια του και να οδηγήσει τα νήματά της ο ίδιος αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Η ταινία μας αποκαλύπτει έναν κόσμο ψεύτικο,, διαστρεβλωτικό που η εικόνα κυριαρχεί και ακόμα ο ίδιος ο εαυτός χτίζεται και δημιουργείται σύμφωνα με τις επικρατούσες αντιλήψεις.. Ένας κόσμος βαθιάς αλλοτρίωσης που ο εαυτός γίνεται ρόλος και μοιάζει συχνά να είναι αποκομμένος από την πραγματικότητα. Μια θαυμάσια υπαρξιακή ταινία που ωστόσο παρακολουθείται με αμείωτο ενδιαφέρον αφού δεν παγιδεύεται σε βαθυστόχαστα νοήματα αλλά είναι απόλυτα φυσική.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και η ταινία του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος «Τα χαμένα αγόρια» του Ζενό Γκρατόν, γαλλοβελγικής παραγωγής 2023, για έναν έρωτα που αναπτύσσεται στη φυλακή-αναμορφωτήριο ανάμεσα σε έναν δεκαεφτάχρονο κρατούμενο που σε λίγο θα πάρει εξιτήριο και σε έναν άλλο κρατούμενο. Ταινία που δομεί την ουσία της σε μια άλλη μορφή ελευθερίας αλλά ρίχνει μια βαθιά, διεισδυτική ματιά στον ανδρισμό, τον έρωτα και τις εξουσιαστικές δομές. Ταινία με εξαιρετικό ρυθμό και με τρυφερότητα, ευαισθησία και λυρισμό που αντιμετωπίζει την ελπίδα όπως αναδύεται ακόμα και στις πιο σκληρές και περιοριστικές συνθήκες.

Mια έκθεση για τον Τάκη Κανελλόπουλο

Στο πλαίσιο του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, κυρίαρχο αφιέρωμα του ελληνικού σινεμά είναι αυτό στον Τάκη Κανελλόπουλο όπου οι παλαιότεροι σινεφίλ ξαναβλέπουν ενώ οι νεώτεροι ανακαλύπτουν την ευαισθησία και τον λυρισμό του έργου του.

Παράλληλα στην είσοδο της προβλήτας του λιμανιού όπου βρίσκονται τέσσερις αίθουσες και χτυπά η καρδιά του φεστιβάλ (Δυτικό Φυλάκιο Εισόδου Πύλης 1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης), φιλοξενείται η έκθεση «Τάκης Κανελλόπουλος: Ονειρεύομαι μια εκδρομή», που επιμελήθηκαν ο κριτικός κινηματογράφου Μανώλης Κρανάκης και ο σκηνοθέτης Νίκος Πάστρας. Πρόκειται για ένα οπτικό και ηχητικό οδοιπορικό στις ταινίες του Τάκη Κανελλόπουλου, που ήταν γυρισμένες στη Θεσσαλονίκη. Μέσα από την ενδιαφέρουσα έκθεση αντικατοπτρίζεται με εξαιρετικό τρόπο η ρομαντική και ποιητική ματιά του σκηνοθέτη, και βέβαια ξεχειλίζει ο λυρισμός του. Βίντεο και ηχητικές διηγήσεις από καταξιωμένους ανθρώπους του κινηματογράφου, φωτογραφίες από εμβληματικές σκηνές των ταινιών του, γεωγραφικοί χάρτες με τους τόπους όπου καταγράφηκε η συναρπαστική δημιουργική του πορεία, στήνουν ένα μικρό αλλά ολοκληρωμένο εκθεσιακό πλαίσιο που δίνει μια σφαιρική εικόνα στους νέους για το γιγάντιο αυτό κινηματογραφικό μέγεθος της χώρας μας.

Η έκθεση λόγω του έτσι κι αλλιώς σημαντικού θέματός της αλλά και λόγω της κομβικής της θέσης γίνεται καθημερινά επισκέψιμη από πλήθος κόσμου. Μέχρι τις 12 Νοεμβρίου λειτουργεί καθημερινά τις ώρες 10πμ-10μμ, ενώ από 13 έως 30 Νοεμβρίου θα λειτουργεί τις ώρες 10πμ-6μμ. Δευτέρα κλειστά.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture