Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Πάτρα: Η Λίλα Μπακλέση επιστρέφει στο θεάτρο act με ένα κουίρ παραμύθι και μιλάει στο thebest για την ευτυχία και τα μυστικά

Πάτρα: Η Λίλα Μπακλέση επιστρέφει στο θε...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Απόψε η πρεμιέρα της παράστασης

Στην Πάτρα και στο θέατρο act επιστρέφει η Λίλα Μπακλέση

Μετά τη μεγάλη sold out επιτυχία των "Οι Κάτω απ’ τ’ αστέρια" σε Ελλάδα και εξωτερικό, οι Άρτεμις Γρύμπλα, Λίλα Μπακλέση και Κωνσταντίνος Μπιμπής, συμπράττουν ξανά για να παρουσιάσουν για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό το βραβευμένο έργο "Δάφνη" της Ραφαέλλα. 

Οι τρεις τους σκηνοθετούν από κοινού την παράσταση, σε μετάφραση και ερμηνεία της Άρτεμις Γρύμπλα και της Λίλας Μπακλέση.

Ένα κουίρ παραμύθι για τον έρωτα, την αποδοχή, την επιβολή της εξουσίας και τελικά… την φωτοσύνθεση. Μια ιστορία για όλα όσα θα μπορούσαν να έχουν συμβεί διαφορετικά. Ένα  σύγχρονο θρίλερ, γραμμένο μόλις το 2022, που συνδιαλέγεται με τον αρχαιοελληνικό μύθο της Δάφνης και του Απόλλωνα. 

 

 

Η πρόκληση αυτού του έργου είναι να καταφέρουμε να ανοίξουμε έναν διάλογο με το κοινό για την αποδοχή του εαυτού μας αλλά και για το κοινωνικό γίγνεσθαι

Μετά την παράσταση «Οι κάτω από τα αστέρια», παρουσιάζετε με την Αρτέμιδα Γρύμπλα και τον Κωνσταντίνο Μπιμπή κάτι καινούργιο. Πώς είναι αυτή η συνεργασία- συνύπαρξη;

Νιώθω πάντα ασφάλεια όταν συνεργάζομαι με την Άρτεμη και τον Κωνσταντίνο. Η αισθητική μας είναι κοινή και έχουμε δημιουργήσει έναν κώδικα μεταξύ μας που μας επιτρέπει να συνεννοούμαστε με ένα βλέμμα. Μετά τους κάτω απ’ τ’ αστέρια λοιπόν, θελήσαμε να πούμε την ιστορία της Δάφνης. Μια ιστορία που μας αφορά γιατί μιλά στον πυρήνα όλων των ανθρώπων που έχουν ανατραφεί μέσα σε αυτό το σύγχρονο πατριαρχικό πλαίσιο.

Παρουσιάζετε το έργο «Δάφνη» της Ραφαέλλα Μάρκους, ένα σύγχρονο θρίλερ που συνδιαλέγεται με τον αρχαιοελληνικό μύθο της Δάφνης και του Απόλλωνα, ποια είναι η υπόθεση;

Η Δάφνη είναι μια μπαϊσέξουαλ γυναίκα που προσπαθεί να βρει τη θέση της στον ετεροκανονικό κόσμο, στον κόσμο. Η Ραφαέλλα Μάρκους περιγράφει με χιούμορ και συγκίνηση την ιστορία μιας σύγχρονης γυναίκας που παλεύει με τη μοναξιά και την πολυπλοκότητα των σύγχρονων σχέσεων. Η ηρωίδα μας προσπαθώντας να ξεφύγει από τη βία που δέχεται, φαντασιώνεται ότι μεταμορφώνεται σε δέντρο, δημιουργεί έναν δικό της κόσμο μέσα στον οποίο μπορεί να υπάρξει.

Τι σε κεντρίζει περισσότερο σε αυτό το έργο; Ποια είναι η πρόκληση;

Νομίζω είναι ένα έργο που είναι αναγκαίο να υπάρχει στη θεατρική σκηνή της Ελλάδας το 2023 από τη στιγμή που υπάρχουν πολίτες στη χώρα μας που ενώ έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με τους υπόλοιπους δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα. Η πρόκληση αυτού του έργου είναι να καταφέρουμε να ανοίξουμε έναν διάλογο με το κοινό για την αποδοχή του εαυτού μας αλλά και για το κοινωνικό γίγνεσθαι.

Η αποδοχή του εαυτού μας είναι μια συνεχής πάλη, ειδικά όταν ζεις σε μια πατριαρχική κοινωνία που σε καταπιέζει προσπαθώντας να σε χωρέσει σε ένα κουτάκι κανονικότητας

Μία από τις δύο ηρωίδες, η «Δάφνη», κάποια στιγμή θεωρεί ότι έχει κατακτήσει την ευτυχία, για εσένα τι σημαίνει αυτή η λέξη, πώς φτάνει κανείς σε αυτήν;

Την ευτυχία τη βρίσκω σε μικρές στιγμές της καθημερινότητας. Στους ανθρώπους που έχω επιλέξει να έχω γύρω μου, στην ομορφιά μέσα στην ασχήμια της πόλης, στην καλοσύνη των αγνώστων. Ζούμε σε μια εποχή που ψάχνουμε την ευτυχία στην τελειότητα το οποίο μπορεί να γίνει φοβερά καταπιεστικό. Η αποδοχή του εαυτού μας και των γύρω μας νομίζω ότι μπορεί να μας απελευθερώσει.

Στο έργο βλέπουμε πώς «το να κρατήσεις ένα μυστικό από το παρελθόν μπορεί να έχει υψηλό τίμημα»… Ποια είναι η δική σου σχέση με «μικρά» η «μεγάλα» στο πέρασμα των χρόνων;

Έχω δομήσει με τέτοιο τρόπο τη ζωή μου που δεν χρειάζεται να υποφέρω με μεγάλα μυστικά. Περηφανεύομαι βέβαια για την εχεμύθειά μου και κρατάω τα μυστικά των άλλων! Είτε μικρά είτε μεγάλα! Μου αρέσει να με εμπιστεύονται οι άνθρωποί μου και να απαλύνω τον όποιο πόνο τους μέχρι να είναι έτοιμοι να μοιραστούν τις μυστικές πλευρές τους εαυτού τους.

Το έργο μιλά και για την αποδοχή του εαυτού μας… Με ποιο τρόπο και μέσα πραγματεύεται αυτό το θέμα; Πόσο χιούμορ θα μπορούσε να χωρέσει σε αυτή την παράσταση;

Η αποδοχή του εαυτού μας είναι μια συνεχής πάλη, ειδικά όταν ζεις σε μια πατριαρχική κοινωνία που σε καταπιέζει προσπαθώντας να σε χωρέσει σε ένα κουτάκι κανονικότητας. Νομίζω ότι η συγκεκριμένη παράσταση λειτουργεί ανακουφιστικά, σε κάνει να μη νιώθεις τόσο μόνος. Και φυσικά το χιούμορ είναι ένας τρόπος για να ξεφύγει το μυαλό σου ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές.

Τι συναισθήματα θα έλεγες ότι αφήνει η παράσταση στο θεατή;

Πραγματικά έχω και εγώ μεγάλη αγωνία για το τι συναισθήματα θα αφήσει! Σήμερα ξεκινάει αυτό το ταξίδι και ελπίζουμε αυτή η ιστορία να βρει το κοινό της και ανυπομονούμε για τα σχόλια των θεατών αλλά και για τις συζητήσεις που θα γεννήσει αυτή η παράσταση.

Υπάρχουν τρεις σταθμοί για την παράσταση με αφετηρία την Πάτρα. Πώς αισθάνεσαι που επιστρέφεις θεατρικά στην πόλη;

Η Πάτρα είναι η πόλη που μεγάλωσα και θέλω πάντα να επιστρέφω. Απο εδώ ξεκινήσαμε και τους κάτω απ’ τ’ αστέρια και θεωρήσαμε ότι η πρώτη παρουσίαση της Δάφνης στο ελληνικό κοινό θα πρέπει να γίνει στην Πάτρα. Το κοινό της πόλης είναι εκπαιδευμένο και απαιτητικό και αυτό μας κάνει να θελουμε να εξελιχθούμε.

Φέτος δεν είπες όχι και στην τηλεόραση, πώς είναι αυτή η επιστροφή;

Ήταν μια συνειδητή επιλογή το να απέχω για να μπορέσω να συγκεντρωθώ σε κινηματογραφικά και θεατρικά πρότζεκτ. Η τηλεόραση όμως μου προσφέρει μια οικονομική σταθερότητα για να μπορώ να συνεχίσω να δουλεύω με τον τρόπο που θέλω, δηλαδή ασταμάτητα για 8-9 μήνες με κενό τους υπόλοιπους όπου μπορώ να σκεφτώ τα επόμενα βήματά μου. Ήμουν τυχερή και μου έγιναν αρκετές προτάσεις και επέλεξα αυτή που με έκανε να νιώθω ασφάλεια με τους συνεργάτες.

Τι άλλο υπάρχει στα σχέδια σου;

Για την ώρα συνεχίζω γυρίσματα για τη σειρά «Στα Σύνορα» σε σκηνοθεσία Βασίλη Θωμόπουλου που προβάλλεται κάθε Κυριακή στις 20:50 στο Star Channel και φυσικά ξεκινάμε την πορεία της παράστασης μας «Δάφνη» από την Πάτρα με επόμενους σταθμούς την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.
Στα επόμενα σχέδια μου είναι το να καταφέρω να κοιμάμαι πάνω από 3 ώρες τη μέρα!

 

Οι παραστάσεις στην Πάτρα θα πραγματοποιηθούν από τις 3 έως και τις 19 Νοεμβρίου 2023 στο θέατρο act (Σκάλες Γεροκωστοπούλου 65), Παρασκευές και Σάββατα στις 21.30 και Κυριακές στις 20.00.

Μετάφραση & Ερμηνεία: Άρτεμις Γρύμπλα & Λίλα Μπακλέση

Σκηνοθεσία: Άρτεμις Γρύμπλα, Λίλα Μπακλέση, Κωνσταντίνος Μπιμπής

Σκηνικά - Κοστούμια: Μαρία Παπαδοπούλου

Μουσική: Αλεξάνδρα Κατερινοπούλου

Επιμέλεια κίνησης: Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου

Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Βλασσόπουλος


Βοηθός σκηνοθετών: Εύα Διαμαντή

Φωτογραφίες & Trailer: Σοφοκλής Μπιμπής

Παραγωγή: Floating Orchard Theatre Company & Θέατρο Αυλαία Θεσσαλονίκη

Περισσότερες πληροφορίες-κρατήσεις: 2610272037 & 6936122263

Εισιτήρια: 15€ (κανονικό) 10€ (μειωμένο).

Προαγορά εισιτηρίων:  https://www.more.com/theater/lgbtqi/dafnipatra

*Η παράσταση πραγματοποιείται με την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του ΥΠΠΟ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture