Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Σία Αναγνωστοπούλου: Συζητήθηκε επίκαιρη ερώτηση για τις συμβάσεις καθαριστριών

Σία Αναγνωστοπούλου: Συζητήθηκε επίκαιρη...

Θέμα της ερώτησης η ανανέωση των συμβάσεων των 90 εργαζομένων στην καθαριότητα του Πανεπιστημίου Πατρών.

Συζητήθηκε χθες, Δευτέρα 30.10 η επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Αχαΐας,  Σίας Αναγνωστοπούλου,  προς τον Υπουργό Παιδείας με θέμα "την άμεση ανάγκη ανανέωσης των συμβάσεων των 90 εργαζομένων στην καθαριότητα του Πανεπιστημίου Πατρών".

Όπως αναφέρει η ανακοίνωσή της:

Η κ. Αναγνωστοπούλου αναφέρθηκε στο γεγονός πως παρά τις πολλές προσπάθειες για μια συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, για το ζήτημα των 90 υπαλλήλων της καθαριότητας του Πανεπιστημίου Πατρών που απειλούνταν με απόλυση λόγω της λύσης των συμβάσεών τους στις 31/10/2023, ο κ. Πιερρακάκης δεν ανταποκρίθηκε.

Τόνισε μάλιστα πως αν το δικαστήριο δεν αποφάσιζε να εγκρίνει τα ασφαλιστικά μέτρα και να πάρουν παράταση οι συμβάσεις τους μέχρι τις 13/12/2023 ,οι 90 συμβασιούχες στην καθαριότητα θα «…βρίσκονταν στον δρόμο χωρίς το Υπουργείο Παιδείας να έχει την παραμικρή ευαισθησία να έρθει έστω σε επαφή με Βουλευτές, ή με τις ίδιες τις εργαζόμενες.»

Η βουλευτής υπογράμμισε πως δεν γίνεται να συνεχίζονται απροκάλυπτα οι εργολαβίες, αυτή η μάστιγα που αποτελεί διαχρονική πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων της ΝΔ και οδηγεί  στην ανεργία ανθρώπους που καλύπτουν τις διαρκείς και πάγιες ανάγκες των ιδρυμάτων λέγοντας πως: «…Είναι κοροϊδία απέναντι στον πιο αδύναμο κρίκο των εργαζομένων, που είναι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα , τόσο απαραίτητοι για όλους».

Από την μεριά της η υφυπουργός Παιδείας κ. Μακρή, απέφυγε να απαντήσει με σαφήνεια στην ερώτηση της κ. Αναγνωστοπούλου, σχετικά με το αν οι ανανεώσεις συμβάσεων, ή οι καινούργιες συμβάσεις που θα γίνουν από τέλη Δεκέμβρη και μετά, θα γίνουν χωρίς το ζήτημα των εργολάβων που παρεισφρέει απειλητικά για το εργασιακό τους μέλλον, αλλά και σε ποιες ξεκάθαρες ενέργειες προτίθεται να προβεί το υπουργείο για να μην βρεθούν αυτοί οι άνθρωποι στο δρόμο. Αντιθέτως, επέμεινε στη «… δυνατότητα των Πανεπιστημίων λόγω της αυτονομίας να ρυθμίζουν τα του οίκου τους και για την καθαριότητα…».

Τέλος, η κ. Αναγνωστοπούλου αναφέρθηκε σε σχετική τροπολογία που η ίδια κατέθεσε χθες, με τη συνυπογραφή όλων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ-μελών της αρμόδιας επιτροπής, στο ν/σ του Υπουργείου Εσωτερικών το οποίο συζητείται στις επιτροπές. Η τροπολογία αφορά την «παράταση της ισχύος των ατομικών συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου του προσωπικού που απασχολείται στην καθαριότητα του Πανεπιστημίου Πατρών» μέχρι την πρόσληψή τους με συμβάσεις αορίστου χρόνου και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, όπως αρμόζει στον χαρακτήρα και τη φύση της εργασίας που παρέχουν και τις ανάγκες του ανωτέρω Ιδρύματος για πάγια, μόνιμη και διαρκή συντήρηση της καθαριότητάς του.

 

Επισυνάπτεται η σχετική τροπολογία:

 

 

 

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

 

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο:

«Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα, ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους και λοιπές διατάξεις».

 

Θέμα: «Παράταση της ισχύος των ατομικών συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου του προσωπικού που απασχολείται στην καθαριότητα του Πανεπιστημίου Πατρών».

 

 

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

 

Προς το σκοπό της άμεσης αντιμετώπισης του ζητήματος της καθαριότητας στις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Πατρών, κρίνεται απαραίτητη η παράταση της ισχύος των ατομικών συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου που απασχολείται στην καθαριότητα του Πανεπιστημίου Πατρών, η ισχύς των οποίων μετά από διαδοχικές παρατάσεις, λήγει στις 31/10/2023, σύμφωνα με το άρθρο 35 του Ν. 5029/2023 (ΦΕΚ A 55 - 10.03.2023), όπως ισχύει, μέχρι την πρόσληψή τους με συμβάσεις αορίστου χρόνου και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, όπως αρμόζει στον χαρακτήρα και τη φύση της εργασίας που παρέχουν και τις ανάγκες του ανωτέρω Ιδρύματος για πάγια, μόνιμη και διαρκή συντήρηση της καθαριότητάς του.

 

 

Β. ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

 

Ατομικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου του προσωπικού που απασχολείται για την καθαριότητα των χώρων του Πανεπιστημίου Πατρών, εξυπηρετώντας τις πάγιες, μόνιμες και διαρκείς ανάγκες της διατήρησης των χώρων του άρτιες από άποψη υγιεινής για πλέον των δύο(2) ετών, η ισχύς των οποίων μετά από διαδοχικές παρατάσεις, λήγει στις 31/10/2023 παρατείνονται έως τη χορήγηση έγκρισης της Επιτροπής της παρ. 1 του άρθρου 3 της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου με αριθμό 33/2006 (Αναστολή Διορισμών και Προσλήψεων στο Δημόσιο Τομέα), όπως ισχύει, τη πρόσληψη του ανωτέρω προσωπικού με συμβάσεις αορίστου χρόνου, την κίνηση των διαδικασιών προκήρυξης πλήρωσης των εν λόγω θέσεων και την έκδοση όλων γενικά των προπαρασκευαστικών πράξεων για την πρόσληψη του προαναφερόμενου προσωπικού στο Πανεπιστήμιο Πατρών με συμβάσεις αορίστου χρόνου, όπως ο νόμος ορίζει.
 

 

 

Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2023

 

 

 

Οι προτείνοντες βουλευτές

 

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

 

 

Ακρίτα Έλενα

 

 

Καραμέρος Γεώργιος

 

 

Κασιμάτη Νίνα

 

 

Μπάρκας Κωνσταντίνος

 

 

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

 

 

Παπαηλιού Γεώργιος

 

 

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

 

 

Σαρακιώτης Ιωάννης

 

 

Χρηστίδου Ραλλία

 

 

Ψυχογιός Γεώργιος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις