Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Έρχονται αυξήσεις στο ρεύμα – "Τσιμπούν" τα τιμολόγια Νοεμβρίου

Έρχονται αυξήσεις στο ρεύμα – "Τσιμ...

Πού θα φτάσει η κρατική επιδότηση

Με αυξήσεις στο ρεύμα έρχεται ο Νοέμβριος καθώς οι τιμοκατάλογοι που ανακοίνωσαν οι πάροχοι είναι “τσιμπημένοι”. 

Έτσι, στη βάση των υποχρεώσεων από τη δέσμη των έκτακτων μέτρων που ακόμη ισχύει για ex ante ενημέρωση των πολιτών οι παροχοι για το Νοέμβριο έδωσαν αυξημένες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα χρεώσεις.

Έτσι, η ΔΕΗ για τον μήνα Νοέμβριο δίνει το Γ1/Γ1Ν οικιακό τιμολόγιο σχεδόν αυξημένο σχεδόν κατά 10%. Η ανταγωνιστική χρέωση για τις μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες διαμορφώνεται στα 0,17 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,155 ευρώ ανά κιλοβατώρα τον Οκτώβριο. Να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ είχε για πέντε μήνες σταθερές τιμές στα τιμολόγια της.

Και άλλες εταιρείες ανακοινώνουν σταδιακά τις τιμές. Έτσι, η εταιρεία Φυσικό αέριο Ελληνική Εταρεία Ενέργειας δίνει το βασικό της τιμολόγιο στην τιμή 0,104 ευρώ/MWh από 0,093 ευρώ/MWh τον Οκτώβριο.
Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ΕΛΣΤΑΤ για το Σεπτέμβριο κατά 15% μειώθηκαν σε ετήσια βάση οι τιμές στην ομάδα «Στέγαση», λόγω πτώσης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης. Επίσης καταγράφηκε πτώση -0,4% των τιμών ρεύματος τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο 2023.

Πάντως, και οι άλλοι πάροχοι κινούνται ανοδικά, σε βασικά τους προϊόντα, ενώ βέβαια ήδη υπάρχει μια δυναμική διαδικασία προώθησης νέων προϊόντων με μεταβλητές όμως χονδρεμπορικού κόστους. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η ανοδική τιμή του φυσικού αερίου, που ακόμη παίζει σημαντικό ρόλο στην ηλεκτροπαραγωγή αλλά και η νευρικότητα στις αγορές έχει παίξει το ρόλο της σε αυτή την ανοδική τάση.

Συγκεκριμένα, το φυσικό αέριο, σε μηνιαία βάση έχει ανατιμηθεί στον κόμβο TTF κατά 30,70%, αν και βέβαια οι πάροχοι έχουν κλείσει “συμβόλαια” με άλλες τιμές. Ωστόσο ο δείκτης αυτός καταγράφει την τάση. Παράλληλα, επίσης σε μηνιαία βάση η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος, με βάση τα δεδομένα που δημοσιοποιεί καθημερινά η ΡΑΑΕΥ έχει “τσιμπήσει”, περίπου, στα 110 ευρώ/ΜWh

Ωστόσο, στα 71,51 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για το Σάββατο 21/10/2023.Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 149,89 ευρώ/MWh, ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 10 ευρώ/MWh.Η τιμή μειώθηκε κατά 31% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.

Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 269 GWh.Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης 9,8%, το φυσικό αέριο 8,1%, τα υδροηλεκτρικά 9,1%, οι εισαγωγές 25,6% και οι ανανεώσιμες 43,3%. Οι εξαγωγές στις 17,724 MWh και οι εισαγωγές σημαντικές στις 34,477 MWh.

Νέος χάρτης
Σημειώνεται ότι με βάση την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων οι νέοι λογαριασμοί ρεύματος θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου και οι προμηθευτές έχουν την υποχρέωση να ενημερώσουν τους καταναλωτές μέχρι την 1η Νοεμβρίου.

Παράλληλα,  το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχεδιάζει εν όψει των νέων δεδομένων στην αγορά, νέo τιμολόγιο με προαναγγελία τιμής (ex-ante), που θα είναι υποχρεωτικό να νπροσφέρεται από κάθε προμηθευτή από τις αρχές του 2024, με νομοθετική ρύθμιση. Μάλιστα, το ΥΠΕΝ εξετάζει στην ίδια ρύθμιση να προβλέπει πως το εν λόγω προϊόν θα είναι το default για όλους τους καταναλωτές με κυμαινόμενα τιμολόγια.

Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από υποχρεωτικό, το προϊόν με προαναγγελία τιμής θα έχει ενιαία δομή για όλες τις εταιρείες, καθώς στη διάταξη του ΥΠΕΝ θα δίνεται συγκεκριμένη μαθηματική φόρμουλα με την οποία η όποια επιπλέον επιβάρυνση θα «κλειδώνει» την 1η του μήνα και θα ισχύει για όλο τον υπόλοιπο. Ωστόσο, αντίθετα από τις αρχικές πληροφορίες, αυτό που εξετάζεται είναι το εν λόγω τιμολόγιο να μην αφορά μόνο τους καταναλωτές των οποίων έχει λήξει η σύμβαση.

Αν το σχέδιο του υπουργείου όντως υλοποιηθεί, τότε στην πράξη η «στόχευση» είναι το σύνολο της καταναλωτικής βάσης στην εγχώρια λιανική, αφού ακόμη και οι τελευταίες συμβάσεις σταθερής χρέωσης εκτιμάται ότι λήγουν τον Νοέμβριο. Για όλους αυτούς τους καταναλωτές, το γεγονός ότι το ex-ante τιμολόγιο θα είναι το default, σημαίνει πως από την 1η Ιανουαρίου θα μεταβούν σε αυτό, εκτός και αν διαλέξουν νωρίτερα κάποια άλλου είδους σύμβαση, από αυτές που θα προσφέρει ο πάροχός τους.

Οι καταναλωτές θα μπορούν να μείνουν στο ενιαίο τιμολόγιο για έως και 12 μήνες, με τη δυνατότητα βέβαια να αποχωρήσουν οποιαδήποτε στιγμή νωρίτερα. Πάντως, με δεδομένη και την αβεβαιότητα που δημιουργεί στους καταναλωτές το «ξεπάγωμα» των ρητρών αναπροσαρμογής, αναλυτές του κλάδου εκτιμούν πως θα είναι ελάχιστοι οι καταναλωτές που θα επιλέξουν (τουλάχιστον εξαρχής) κάποιο προϊόν άλλης κατηγορίας. Επομένως, εκτιμάται πως οι εταιρείες θα «μεταφέρουν» όλο το πελατολόγιό τους σε αυτό το ενιαίο προϊόν.

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις