Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Καν' το όπως το Πανεπιστήμιο

Πάτρα: Καν' το όπως το Πανεπιστήμιο
Γιώτα Κοντογεωργοπούλου

Το Welcοme to UP 2023 επιστρέφει φέτος στις 18 Οκτωβρίου

Η Πάτρα είναι μια πόλη νεολαίας. Μεγάλο μέρος αυτής της νεολαίας είναι οι χιλιάδες  φοιτητές οι οποίοι της δίνουν το προνόμιο να ανανεώνει τα… κύτταρά της με φρέσκιες ιδέες και να κοιτάζει τον κόσμο με ακούραστη ματιά.

Θα έλεγε κανείς ότι αυτό το μεγάλο ατού της πόλης, το οποίο μεταφράζεται και σε ένα πολύ σημαντικό οικονομικό μέγεθος, δεν είχε αξιοποιηθεί στο βαθμό που θα έπρεπε τα προηγούμενα χρόνια, παρά το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο από μόνο του αποτελεί μια «βαριά» βιομηχανία για την Πάτρα.

Αυτό το κενό ήρθε να καλύψει από πέρυσι μια διοργάνωση η οποία κινητοποιεί όλο το έμψυχο δυναμικό του Πανεπιστημίου και το ενώνει με τους πολίτες της πρωτεύουσας της Δυτικής Ελλάδας αλλά και με τους πολίτες άλλων δύο ακόμη γειτονικών πόλεων,  οι οποίες αποτελούν έδρες του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος: το Μεσολόγγι και το Αγρίνιο.

Πρόκειται για μια διοργάνωση που δημιουργεί ένα πλέγμα συνεργασίας φορέων, πολιτών, ομάδων, επιχειρήσεων, καλλιτεχνικών σχημάτων, ακόμη και αθλητικών ομάδων και δίνει μια νέα διάσταση στο τι μπορούμε να σκεφτούμε και τι μπορούμε να κάνουμε για να το επιτύχουμε. Πώς μπορούμε να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους σύστασης της περιοχής στον κόσμο εκτός των «τειχών» και να φύγουμε μπροστά.

Το Welcοme to UP 2023,  το οποίο επιστρέφει φέτος στις 18 Οκτωβρίου και για 5 ημέρες, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί εγχειρίδιο πλοήγησης σε συνθετικά, δημιουργικά μονοπάτια, υπό τον τίτλο «κάν’ το όπως το Πανεπιστήμιο».

Τι έκανε το Πανεπιστήμιο της Πάτρας; Δημιούργησε έναν δυναμικό  θεσμό, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, μοναδικό για τα δεδομένα του σε επίπεδο χώρας, πρωτοποριακό ως προς το ύφος και τη δομή, ανοίγοντας τον κύκλο του «διαλόγου» με ομάδες και δράσεις της πόλης, με ανθρώπους του πνεύματος, της τέχνης, του αθλητισμού και του επιχειρείν αφήνοντας στην άκρη τους μακρόσυρτους «μονολόγους», από τους οποίους πάσχουμε γενικότερα ως περιοχή και είθισται να μας οδηγούν είτε στη στασιμότητα, είτε σε μονοσήμαντες και για αυτό θνησιγενείς προσεγγίσεις.

Κάπως έτσι φτάσαμε σε ένα Φεστιβάλ Υποδοχής Πρωτοετών Φοιτητών στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, το οποίο ξεκίνησε από μια ιδέα, (αυτή του αξέχαστου δικού μας Νάσου Νασόπουλου), και με πρωτοβουλία του πρύτανη, Χρήστου Μπούρα, οδήγησε σε μια σύμπραξη Φορέων και άλλων δυνάμεων, έλκοντας παράλληλα πολύ ισχυρές χορηγίες από την αγορά και τις επιχειρήσεις, που στηρίζουν και ενδυναμώνουν τη διοργάνωση.

Είναι σαφές, ότι αυτός ο ανοικτός διάλογος και η ευρείας αντίληψης συνεργασία που αγκαλιάζει και κινητοποιεί, που στήνει γέφυρες σε τρεις πόλεις και συστήνει την περιοχή ως προορισμό της νεολαίας, με σημείο αιχμής την γνώση και την καινοτομία και διάδρομο τη χαρά, τη δημιουργία και τη διασκέδαση, μας δείχνει τον δρόμο για το πώς μπορούμε να βάλουμε την Πάτρα στην πύλη εξόδου από την εσωστρέφεια και την απογοητευτική ανακύκλωση των ίδιων δεδομένων.

Οι λέξεις κλειδιά είναι όραμα (φρέσκιες ιδέες), κινητοποίηση (ομάδων, δράσεων, εθελοντών, δημιουργών) και προσέγγιση της αγοράς χωρίς φοβίες με το βλέμμα στραμμένο στη σύνδεση της γνώσης με την παραγωγή, στη σύνδεση της πόλης με το υγιές κομμάτι της επιχειρηματικότητάς της.

Κάπως έτσι σε λίγες ημέρες θα δούμε να ξετυλίγεται στην Πάτρα τόσο στην Πανεπιστημιούπολη όσο και σε κεντρικά σημεία της, αλλά και στο Αγρίνιο και στο Μεσολόγγι, ένα Φεστιβάλ, χαράς, σύνθεσης και ουσίας, που ενώνει πόλεις, ανθρώπους και ιστορίες, με αιχμή τους νέους φοιτητές και –το κυριότερο;-, ένα Φεστιβάλ μοναδικό στο είδος του στη χώρα.

Είναι ένας νέος, ολόδικός μας θεσμός.

Ένας λόγος για να έρθεις στην Πάτρα τον Οκτώβριο, ιδίως αν είσαι νέος.

Ένα λόγος για να μάθεις και να διασκεδάσεις αν είσαι κάτοικος αυτής της πόλης.

Κάν’ το όπως το Πανεπιστήμιο λοιπόν. Δεν θέλει κόπο (μόνο). Θέλει τρόπο: ανοικτά μυαλά και ανοικτές κεραίες.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις