Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μέση Ανατολή: Μία «ανάσα» από τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα - Εκκενώνονται χωριά κοντά στο Λίβανο

Μέση Ανατολή: Μία «ανάσα» από τη χερσαία...

Πόλεμος και διπλωματία

Δύο παράλληλες και εντελώς διαφορετικές επιχειρήσεις εξελίσσονται γύρω από τη Μέση Ανατολή.

Την ίδια στιγμή που η πολεμική επιχείρηση ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς βάφεται καθημερινά στο αίμα, εκδηλώνεται σειρά διεθνών πρωτοβουλιών για την κατάπαυση του πυρός που ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, 16 του μηνός.

Η ανάφλεξη που απειλεί με γενίκευση σε όλη τη Μέση Ανατολή έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 4.100 ανθρώπους και στις δύο εμπόλεμες πλευρές, δηλαδή το Ισραήλ και τη Χαμάς, στη μεγάλη πλειοψηφία τους άμαχοι Ισραηλινοί και κάτοικοι της Γάζας.

 Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δεν θα στοχοθετεί για κάποιες ώρες σήμερα τους δρόμους που οδηγούν από το βόρειο τμήμα της Γάζας στο νότιο, την ώρα που ετοιμάζει χερσαία επιχείρηση εναντίον του παλαιστινιακού θύλακα, όπου κυριαρχεί η Χαμάς.

«Θα αποφύγουμε να στοχοθετήσουμε τους καθορισμένους άξονες έως τις 12 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)», είχε δηλώσει ο Αβιχάι Αντραέ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

 «Για την ασφάλειά σας εκμεταλλευθείτε αυτό το διάστημα για να μετακινηθείτε από τα βόρεια και την πόλη της Γάζας προς τον νότο», είχε προειδοποιήσει ο ίδιος.

Ως γνωστόν, το Ισραήλ έχει καλέσει τους κατοίκους του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας, περίπου 1,1 εκατ. ανθρώπους, να μετακινηθούν προς τα νότια, σημειώνοντας ότι πλήττει την πόλη της Γάζας με στόχο να καταστρέψει τα επιχειρησιακά κέντρα της Χαμάς.

Από τις 7 Οκτωβρίου πάντως, 2.750 κάτοικοι του θύλακα έχουν σκοτωθεί και 9.700 έχουν τραυματιστεί, ενώ περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι έχουν βρει τραγικό θάνατο στο Ισραήλ.

Επίσης, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι 199 άνθρωποι κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς, σύμφωνα με επικαιροποιημένο απολογισμό, καθώς ο προηγούμενος έκανε λόγο για 155 ομήρους. «Ενημερώσαμε τις οικογένειες των 199 ομήρων», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ.

 Πόλεμος και διπλωματία – Οι ελπίδες για εκεχειρία 
Νωρίτερα, η είδηση που μετέδωσε το Reuters, ότι ΗΠΑ, Ισραήλ και Αίγυπτος συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός, διαψεύστηκε άμεσα, από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εκεχειρία και ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα». Αλλά και ο Ιζάτ αλ Ρισκ, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Χαμάς, επίσης δήλωσε ότι οι πληροφορίες περί συμφωνίας εκεχειρίας «είναι αναληθείς».

Μάλιστα, το Ισραήλ ενεργοποίησε σχέδιο για την απομάκρυνση των κατοίκων 28 χωριών που βρίσκονται σε απόσταση έως δύο χιλιομέτρων κατά μήκος των βορείων συνόρων του με τον Λίβανο. Ένα από τα χωριά στο βόρειο Ισραήλ, η Στούλα, δέχθηκε πυραυλική επίθεση από τη σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ χθες, Κυριακή. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι σκοτώθηκε ένας άμαχος.

Στο μεταξύ, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι κατήγγειλε νωρίτερα ότι το Ισραήλ δεν έχει επιτρέψει το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα για την ασφαλή έξοδο των Παλαιστινίων, ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας «επικίνδυνη».

«Την άμεση διακοπή των στρατιωτικών επιχειρήσεων» στη Λωρίδα της Γάζας και τη δημιουργία «διαδρόμων» για να δοθεί βοήθεια στον πληθυσμό, ζήτησε ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου. «Αξιώνουμε την άμεση παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και το άνοιγμα ασφαλών διαδρόμων για την παροχή βοήθειας στον πληθυσμό», δήλωσε ο Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ, στη διάρκεια συνόδου των υπουργών Δικαιοσύνης των αραβικών χωρών στη Βαγδάτη.

Καθοριστικής σημασίας για τα επόμενα βήματα του πολέμου, που μαίνεται για 10η ημέρα, θα είναι το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που έχει συγκαλέσει για τις 8 το βράδυ τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας στο στρατιωτικό αρχηγείο του Τελ Αβίβ, ο Μπένιαμιν Νετανιάχου, όπου δεν αποκλείεται να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις για τη Λωρίδα της Γάζας.

 Η Μέση Ανατολή βρίσκεται «στο χείλος της αβύσσου»!
Ο επικεφαλής του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha), Μάρτιν Γκρίφιθς ετοιμάζεται να επισκεφθεί τη Μέση Ανατολή για να στηρίξει τις διαπραγματεύσεις που έχουν στόχο την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας. Ο Γκρίφιθς δήλωσε ότι το γραφείο του βρίσκεται «σε ενδελεχείς συζητήσεις» με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και άλλους. 

Εκπρόσωπος του Ocha επεσήμανε ότι ο Γκρίφιθς σκοπεύει να βρίσκεται στο Κάιρο αύριο Τρίτη και αργότερα να μεταβεί σε άλλα σημεία στην περιοχή, ένα ταξίδι που αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες.

Ωστόσο, δεν έχουν εκλείψει εντελώς οι ελπίδες ότι έστω και την τελευταία στιγμή προτού αρχίσει η χερσαία επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων, θα «χτυπήσει» η διπλωματία, σταματώντας τις εχθροπραξίες.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας συναντάται στο Κάιρο με τον πρόεδρο της Αιγύπτου και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εξεύρεση διπλωματικών οδών.

Για τον ίδιο σκοπό, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, θα ταξιδέψει αύριο στο Ισραήλ, όπως μετέδωσε το δίκτυο ntv επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.

Στο Ισραήλ επέστρεψε από το Κάιρο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, για δεύτερο γύρο διπλωματικών επαφών.

Αύριο, Τρίτη, 17 Οκτωβρίου, οι ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ θα συνεδριάσουν μέσω τηλεδιάσκεψης σε μία έκτακτη σύνοδο κορυφής. Σε μία αυστηρή δήλωση που διάβασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, οι «27» υπερασπίστηκαν το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά είπαν ότι πρέπει να είναι «σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε χθες Κυριακή τη Χαμάς να αφήσει ελεύθερους όλους τους ομήρους που κρατά, και το Ισραήλ να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποιώντας πως η Μέση Ανατολή βρίσκεται «στο χείλος της αβύσσου»!

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις