Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αγγελική Στεφανάκη στο thebest: Λίγο πριν τον μεγάλο ροζ περίπατο η σκέψη μου θα είναι στη Λιολιώ

Αγγελική Στεφανάκη στο thebest: Λίγο πρι...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

«Οι πρώτες εθελόντριες που έβγαιναν στο δρόμο με τα ενημερωτικά φυλλάδια, μας διηγούνται ότι οι γυναίκες ούτε τα άγγιζαν στην αρχή ενώ έτρεχαν μακριά όταν άκουγαν την λέξη καρκίνος του μαστού»

Λίγο πριν κορυφωθούν οι φετινές εκδηλώσεις δράσεις και ευαισθητοποίησής για τον καρκίνο του μαστού από το Άλμα Ζωής Ν. Αχαΐας, η πρόεδρος του Συλλόγου Αγγελική Στεφανάκη μίλησε στο thebest.gr  για το μήνυμα των φετινών εκδηλώσεων και πολλά άλλα.

«Είμαστε εδώ για να μπορεί η κάθε γυναίκα με εμπιστοσύνη να χτυπά την πόρτα μας και να παίρνει την βοήθεια που χρειάζεται» λέει η κα Στεφανάκη και δηλώνει με περηφάνεια ότι σήμερα ο Σύλλογος προσφέρει πολλά προγράμματα στις γυναίκες που νοσούν σήμερα ή νόσησαν παλαιότερα από καρκίνο του μαστού.

Η ίδια βρέθηκε στη θέση της προέδρου μετά το θάνατο της Λιολιώς Κολυπέρα που όπως εξηγεί υπήρξε για εκέινη μια πολύ προσωπική και οδυνηρή απώλεια. « Εκείνη την ημέρα η τελευταία σκέψη μου πριν ξεκινήσει ο περίπατος θα είναι σε αυτήν που λείπει από κοντά μας, σαν παρουσία, αλλά είναι πάντα δίπλα μας, στην σκέψη και στην ψυχή μας! Στην Λιολιώ μας! Και θα ήθελα να αισθάνεται μόνο περήφανη που συνεχίζουμε το όραμα και το έργο της» λέει για το μεγάλο ροζ περίπατο που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Οκτωβρίου, στην Πάτρα.

 

Και ο φετινός Οκτώβριος είναι γεμάτος δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Τι έχει γίνει μέχρι τώρα και πώς θα κορυφωθούν οι δράσεις;

Αρχικά, να σας ευχαριστήσω για αυτήν την συνάντηση με την ευκαιρία του Pink the City 2023.

Ο φετινός Οκτώβρης, είναι αλήθεια, δεν εμπεριείχε πολλές δράσεις, όπως έχουμε συνηθίσει την πόλη μέχρι τώρα, αφού το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν στραμμένο στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές, που ακόμα και σήμερα, που μιλάμε, δεν έχουν ολοκληρωθεί. Όμως εμείς από την Δευτέρα, που μας πέρασε, 9/10/2023, ήδη ξεκινήσαμε δυναμικά την φετινή μας καμπάνια ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης, Pink the City 2023.

Από χθες, Τρίτη, 10/10/2023, ξεκίνησαν οι καθιερωμένες δωρεάν κλινικές εξετάσεις μαστού για τον γενικό πληθυσμό, που πραγματοποιούνται στην Κινητή Μονάδα Υγείας της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος με την συνεργασία των πλέον έγκριτων και εξειδικευμένων χειρουργών μαστού της περιοχής. Καλούμε, λοιπόν, και προσκαλούμε τις γυναίκες της περιοχής να έρθουν να εξεταστούν. Δεν χρειάζεται να πληρούν καμία προϋπόθεση -  μπορούν να εξεταστούν όλες. Να πούμε εδώ ότι, αν υπάρχουν προηγούμενες εξετάσεις (μαστογραφίες υπέρηχοι), τις προτρέπουμε να τις φέρουν μαζί τους. Επίσης απευθύνουμε πρόσκληση και στους άνδρες της περιοχής. Δυστυχώς ο καρκίνος του μαστού αφορά σε ένα πολύ μικρό, αλλά όχι αμελητέο, ποσοστό και τους άνδρες. Έτσι όποιος άνδρας θέλει και αισθάνεται την ανάγκη να εξεταστεί, είναι καλοδεχούμενος στις εξετάσεις.

Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν Πέμπτη και Παρασκευή το πρωί και το απόγευμα και το Σάββατο μόνο το πρωί. Επίσης το Σάββατο, 14/10,2023,  το βραδάκι θα φωταγωγηθεί ροζ ο ιστορικός κυματοθραύστης της πόλης, όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια με την συνεργασία και ευγενική χορηγία του ΟΛΠΑ. Ήδη είδαμε να φωταγωγούνται καταστήματα της πόλης και τις επόμενες ημέρες, θα δούμε περισσότερα. Και όπως πάντα την Κυριακή, 22 Οκτωβρίου, με τα ροζ μπλουζάκια μας θα «βάψουμε» ολόκληρη την πόλη ροζ για να μεταφέρουμε το μεγάλο μήνυμα της πρόληψης-έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού. Ο μεγάλος περίπατος  θα ξεκινήσει από τα Ψηλά Αλώνια και μέσω των κεντρικών δρόμων της πόλης, θα καταλήξει στο μόλο της Αγίου Νικολάου.

Καλούμε τους πολίτες, γυναίκες και άνδρες, να στηρίξουν και φέτος την δράση. Με την συμμετοχή των 6 ευρώ παίρνουν δωρεάν το ροζ μπλουζάκι της διοργάνωσης, ενώ όλα τα έσοδα επιστρέφουν στην κοινότητα μέσω των προγραμμάτων που εκπονεί ο Σύλλογος.

Οι πρώτες εθελόντριες που έβγαιναν στο δρόμο με τα ενημερωτικά φυλλάδια, μας διηγούνται ότι οι γυναίκες ούτε τα άγγιζαν στην αρχή ενώ έτρεχαν μακριά όταν άκουγαν την λέξη καρκίνος του μαστού

Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου η Πάτρα θα βαφτεί ξανά ροζ.  Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε;

Από την πρώτη στιγμή, που στήσαμε αυτήν την δράση το μήνυμα είναι ένα και είναι πάντα το ίδιο. Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση σώζουν ζωές γι αυτό καμία γυναίκα δεν πρέπει να ξεχνά τις προληπτικές της εξετάσεις για κανέναν απολύτως λόγο, όσο σπουδαίος και αν είναι.

Φέτος προσκαλούμε τις γυναίκες να αγαπήσουν και να πιστέψουν ξανά στον εαυτό τους, ενώ με το μπλε χρώμα που δώσαμε στο εικαστικό θέλουμε να τιμήσουμε τους άνδρες, συζύγους, συντρόφους, πατέρες, αδελφούς, γιούς, φίλους, που δεν «λιποψύχισαν», αλλά έμειναν δίπλα στις γυναίκες τους, που νόσησαν και τις στήριξαν στην δοκιμασία αυτή.

Κάθε χρόνο οι πατρινοί στηρίζουν τις δράσεις και ο πήχης ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή η ανταπόκριση;

Νομίζω ότι αυτό οφείλεται στην αλήθεια μας, στην ειλικρίνεια μας και στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε. Δεν ωραιοποιούμε καταστάσεις. Λέμε, πάντα, τα πράγματα με το όνομά τους και αυτό ο κόσμος το εκτιμά...

Τι βλέπετε να αλλάζει τα τελευταία χρόνια σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του μαστού που έχει υπάρξει για χρόνια κατά κάποιον τρόπο ένα  θέμα- ταμπού;

Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2001 και αισίως αριθμεί 22 χρόνια σε αυτήν την γωνιά της χώρας. Αυτά τα 22 χρόνια άλλαξαν πολλά ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε σαν τοπική κοινωνία, τον καρκίνο. Οι πρώτες εθελόντριες που έβγαιναν στο δρόμο με τα ενημερωτικά φυλλάδια, μας διηγούνται ότι οι γυναίκες ούτε τα άγγιζαν στην αρχή ενώ έτρεχαν μακριά όταν άκουγαν την λέξη καρκίνος του μαστού (θεωρώντας προφανώς ότι κολλάει). Από τότε μέχρι σήμερα «κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι».

Σήμερα οι γυναίκες χτυπούν μόνες τους την πόρτα μας και ζητούν ενημέρωση. Μας καλούν από όλες τις περιοχές της ευρύτερης περιφέρειας μας, Δήμοι, πολιτιστικοί σύλλογοι, κέντρα υγείας, σχολεία, να ενημερώσουμε τον κόσμο της περιοχής. Ο κόσμος έρχεται, παρακολουθεί, θέλει να μάθει και έχει πολλές ερωτήσεις για τους γιατρούς μας και τους ειδικούς που έχουμε μαζί μας. Ο κόσμος της ευρύτερης περιοχής συμμετέχει μαζικά στην δράση PINK THE CITY. Ναι, η επιμονή μας και η προσπάθεια τόσων χρόνων έχουν συμβάλλει πολύ στο να αλλάξουν τα πράγματα.  Δεν μας αρκεί. Δεν έχουμε πάει παντού. Αυτός είναι ο επόμενος στόχος μας: να πάμε παντού…. Να μην υπάρξει περιοχή που να μην έχει ενημερωθεί ξανά και ξανά και οι γυναίκες να τρέχουν εγκαίρως και τακτικά να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις τους. Τότε μόνο θα έχουμε πετύχει….

Για πολλά χρόνια είστε ενεργό μέλος στο «Άλμα Ζωής Ν. Αχαΐας», τι είναι αυτό που έχετε αποκομίσει από αυτή τη συνύπαρξη με τα υπόλοιπα μέλη;

Πράγματι, είμαι ενεργό μέλος στον Σύλλογο από το 2003 και αυτό που έχω νιώσει είναι ότι το Άλμα Ζωής είναι η δική μας κοινότητα, είναι το δικό μας, κοινό σπίτι. Έτσι αισθανόμαστε όλες εκεί και αυτή η συνύπαρξη με γυναίκες που περνάνε ή έχουν περάσει το ίδιο πρόβλημα, μας ενώνει και μας ενδυναμώνει, μας κάνει οικογένεια...είμαστε οικογένεια πια, μεταξύ μας αποκαλεί η μία την άλλη, αδελφή...είναι ένας σημαντικός δεσμός, δεσμός ζωής. 

Σήμερα με περηφάνεια μπορώ να πω ότι ο Σύλλογος προσφέρει πολλά προγράμματα στις γυναίκες που νοσούν σήμερα ή νόσησαν παλαιότερα από καρκίνο του μαστού

Ποιες είναι οι αναμνήσεις σας από αυτή τη διαδρομή;

Μόνο καλά έχω να θυμάμαι από αυτήν την όμορφη διαδρομή, όσο και αν, όπως όλες οι διαδρομές, είχε τα πάνω της και τα κάτω της, τα στραβά και τα ίσια της. Πως αλλιώς; Αφού εδώ μέσα έζησα συγκλονιστικές εμπειρίες, ένιωσα αγάπη, ασφάλεια, εμπιστοσύνη,  γνώρισα και συνδέθηκα με  μερικούς από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους της ζωής μου…

Στο πέρασμα των χρόνων ο Σύλλογος έχει καταφέρει να στηρίξει πολλές γυναίκες, πόσα μέλη αριθμεί πλέον και τι ακριβώς μπορεί να προσφέρει;

Στο πέρασμα των χρόνων, είναι αλήθεια, καταφέραμε, σαν Σύλλογος, να στηρίξουμε πολλές γυναίκες και συν τω χρόνω να προσφέρουμε πολλές υπηρεσίες που βελτιώνονται και εμπλουτίζονται συνεχώς. Σήμερα έχουμε περίπου 400 μέλη, αν και όχι όλα το ίδιο ενεργά, λόγω και της ιδιαιτερότητας του Συλλόγου. Φυσικά έχουμε στηρίξει πολλαπλάσιες από αυτόν τον αριθμό, γυναίκες, αλλά δεν υποχρεώνονται να εγγραφούν ως μέλη, αφού όλες οι υπηρεσίες του Συλλόγου παρέχονται δωρεάν στην κοινότητα και δεν προϋποθέτουν καν την ιδιότητα του μέλους.

Σήμερα με περηφάνεια μπορώ να πω ότι ο Σύλλογος προσφέρει πολλά προγράμματα στις γυναίκες που νοσούν σήμερα ή νόσησαν παλαιότερα από καρκίνο του μαστού και θα σας παρακαλέσω να μου επιτρέψετε να τα αναφέρω: Πρώτα από όλα και πάνω από όλα το πρόγραμμα αλληλοβοήθειας, το εθελοντικό μας πρόγραμμα, η κορωνίδα των προγραμμάτων του Συλλόγου, που πραγματοποιείται στα νοσοκομεία της περιοχής. Έπειτα η ψυχολογική στήριξη των γυναικών που νοσούν τώρα από καρκίνο του μαστού και αισθάνονται να χάνουν την γη κάτω από τα πόδια τους και βέβαια η στήριξη των οικογενειών τους. Επίσης η μεγάλη προσπάθεια και αγώνας να ενημερωθούν οι γυναίκες του γενικού πληθυσμού για την τεράστια αξία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης.

Ακόμα πραγματοποιούμε εκπαιδευτικά σεμινάρια με καίρια θέματα που απασχολούν τις ασθενείς, διαθέτουμε χρηστικά είδη και περούκες, διενεργούμε δωρεάν κλινικές εξετάσεις μαστού, όπου χρειάζεται και μας ζητείται (ιδιαίτερα στην περιφέρεια), παρέχουμε ενημέρωση για διάφορα θέματα (συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά, νομικά κ.λπ.),  συμμετέχουμε σε επιτροπές και ομοσπονδίες διεκδίκησης των δικαιωμάτων των ασθενών σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, διοργανώνουμε εκπαιδευτικά σεμινάρια και ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης για τους φροντιστές ογκολογικών ασθενών και τέλος παρακολουθούμε αλλά και διοργανώνουμε επιστημονικά συνέδρια με συμμετοχές από τους πλέον έγκριτους επιστήμονες στους τομείς τους.

Είμαστε εδώ για να μπορεί η κάθε γυναίκα με εμπιστοσύνη να χτυπά την πόρτα μας και να παίρνει την βοήθεια που χρειάζεται. Όραμα μας είναι να ενσωματώσουμε πολλές πρωτοποριακές δράσεις και προγράμματα, δοκιμασμένα και αξιολογημένα σε άλλες χώρες, για να μπορούν και οι Ελληνίδες να συμμετέχουν και να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και ποιοτικές υπηρεσίες, όπως και οι υπόλοιπες γυναίκες ογκολογικοί ασθενείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για μένα προσωπικά αυτός ο θάνατος της Λιολιώς Κολυπέρα υπήρξε μια πολύ προσωπική και οδυνηρή απώλεια γιατί η Λιολιώ, πέρα από πρόεδρος του Συλλόγου, υπήρξε η αδελφή, η φίλη, η συνοδοιπόρος

Πλέον είστε Πρόεδρος του Συλλόγου, πώς βιώσατε αυτή την αλλαγή;

Η αλλαγή αυτή έγινε με πολύ πόνο γιατί συνδέθηκε με τον ξαφνικό και αδόκητο θάνατο της, μέχρι τότε, Προέδρου του Συλλόγου, της αγαπημένης σε όλους, σημαντικής και χαρισματικής προσωπικότητας, της Λιολιώς Κολυπέρα.

Για μένα προσωπικά αυτός ο θάνατος υπήρξε μια πολύ προσωπική και οδυνηρή απώλεια γιατί η Λιολιώ, πέρα από πρόεδρος του Συλλόγου, υπήρξε η αδελφή, η φίλη, η συνοδοιπόρος. Την γνώρισα ως πάσχουσα και εγώ ή ίδια από καρκίνο μαστού όταν πρωτοήρθα στον Σύλλογο. Η Λιολιώ ήταν ήδη πρόεδρος. Συνεργαστήκαμε στενά και καταλήξαμε αχώριστες και «αυτοκόλλητες» για πάρα πολλά χρόνια. Όταν «έφυγε», ένιωσα ότι έπρεπε να συνεχίσω, ό,τι Εκείνη είχε ξεκινήσει…

 Ποιο είναι το μεγαλύτερο μέλημα σας και ο στόχος σας ως πρόεδρος;

Για μένα αλλά και για το τωρινό Συμβούλιο του Συλλόγου το μεγαλύτερο μέλημα μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι ο Σύλλογος θα συνεχίσει να είναι παρών και χρήσιμος στην τοπική κοινωνία της ευρύτερης περιοχής, θα εξακολουθήσει να προσφέρει στις γυναίκες που νοσούν, αυτό, που ακριβώς χρειάζονται την ώρα που το χρειάζονται, θα εμπλουτίζει τα προγράμματά του ανάλογα με τις ανάγκες που αναφύονται και βέβαια θα  προσφέρει πάντα το καλύτερο στο μέτρο του δυνατού.

Ποια είναι η τελευταία σκέψη που θα κάνετε λίγο πριν ξεκινήσει ο μεγάλος ροζ περίπατος την Κυριακή 22/10;

Α, εκείνη την ημέρα η τελευταία σκέψη μου πριν ξεκινήσει ο περίπατος θα είναι σε αυτήν που λείπει από κοντά μας, σαν παρουσία, αλλά είναι πάντα δίπλα μας, στην σκέψη και στην ψυχή μας! Στην Λιολιώ μας! Και θα ήθελα να αισθάνεται μόνο περήφανη που συνεχίζουμε το όραμα και το έργο της! 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις