Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Άνω Σύρου, ονομάζεται «Μπάμπης Κουλούρας»

Η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Άνω Σύ...

Την Παρασκευή το απόγευμα

Η τελετή ονοματοδοσίας αίθουσας του Πνευματικού Κέντρου πρ. Δήμου Άνω Σύρου – ΡΕΔΗΣΕ με το όνομα «Μπάμπης Κουλούρας» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 19:00.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης έργων τέχνης «Αναπνοές».

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΚΟΥΛΟΥΡΑ

Ο Μπάμπης Κουλούρας γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου στις 14 Ιουλίου 1947. Είναι Μικρασιατικής  καταγωγής και τα τελευταία 28 χρόνια ζει στην Άνω Σύρο όπου είναι πολιτογραφημένος.  Αποφοίτησε από το 4Ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, από το Οικονομικό Λύκειο Σύρου και από τη Σχολή Επικοινωνιών του ΟΤΕ, όπου εργάστηκε επί 32 έτη. Στα νεανικά του χρόνια υπήρξε αθλητής στο  ποδόσφαιρο, στην κωπηλασία και στο στίβο, όπου διακρίθηκε πολλές φορές με πρώτες νίκες. Τα τελευταία χρόνια αγωνίζεται με τα χρώματα της Εθνικής Βετεράνων Στίβου και έχει καταγάγει πανελλήνιες και διεθνείς νίκες στη σφαιροβολία και δισκοβολία.

Διακρίθηκε με πρώτο βραβείο με δικό του τραγούδι και ερμηνεία στην εκπομπή ‘’ΝΑ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ’’ το 1978  και συμμετείχε επιτυχώς στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης το 1980 ως συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής.  Έχει μελοποιήσει και ερμηνεύσει  κύκλο ποιημάτων από το κορυφαίο έργο ‘’ΧΙΛΙΑ ΣΚΟΤΩΜΈΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ’’  της σπουδαίας Συριανής Ποιήτριας Ρίτας Μπούμη – Παππά, η οποία υπήρξε η πνευματική του μητέρα.  Τον Οκτώβριο του 2018 παρουσίασε σε ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ με μεγάλη επιτυχία στον ΙΑΝΟ της Αθήνας το CD του πάνω σε ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη με 16 τραγούδια σε δική του μουσική και 14 απαγγελίες. Σε αυτό τραγουδούν ο ίδιος,  η Χρυσούλα Κεχαγιόγλου, Ελπίδα Γαδ, Κική Λουκά, Αλέξανδρος Καψοκαβάδης, Κωνσταντίνος Πλούσιος, Θοδωρής Μέρμηγκας,  Μιχάλης Καταχανάς και η μεσόφωνος Φωτεινή Αθανασάκη. Tο cd αυτό υπάρχει στην παγκόσμια μουσική πλατφόρμα spotify στο όνομα Mpampis Koulouras. Αυτόν τον καιρό ετοιμάζει ένα cd του με 15 ΕΡΩΤΙΚΑ του τραγούδια που τα ερμηνεύουν σπουδαίοι τραγουδιστές όπως: Καραφώτης, Βρεττος, Ράμμος,  Καραχάλιου, Γιώρκας, Σολάρης, Χουβαρδάς κ.α.. Μερικά από αυτά είναι ήδη αναρτημένα στο YouTube.

Με το ερασιτεχνικό θέατρο έχει ασχοληθεί για πολλά χρόνια ως σκηνοθέτης, ηθοποιός και συνθέτης σε έργα όπως: Οι αγροίκοι, Η 12Η Νύχτα, Μαίρη Μαίρη,  η Μήδεια του Ανουίγ,  το Παραμύθι χωρίς όνομα,  ‘’Δεν πληρώνω δεν πληρώνω’’, η Αυλή των Θαυμάτων,  Αγάπη μου Ουάουα, ο Στρίγκλος που έγινε αρνάκι, το ΔΙΠΛΑΝΟ ΚΡΕΒΑΤΙ, το δικό του ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΥΧΑΙΑ κ.α. Το 1984 η θεατρική παράσταση ΨΗΛΑ ΑΠ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ του Άρθουρ Μίλερ, την οποία σκηνοθέτησε, έπαιξε και έγραψε τη μουσική ψηφίστηκε στην Συνάντηση των Θεατρικών Θιάσων του Αιγαίου, η οποία διεξήχθη στην Ικαρία,  ως η καλύτερη του Φεστιβάλ και η Σύρος εκπροσώπησε με αυτή το Αιγαίο στην Κύπρο. Υπηρέτησε το Ραδιόφωνο από τις συχνότητες των Ρ/Σ ΚΥΚΛΟΣ και ΚΟΣΜΟΣ 90 ενώ, στο τηλεοπτικό τοπίο από το 1995 έως το 2018 διετέλεσε εθελοντής διευθυντής προγράμματος – παρουσιαστής και οπερατέρ  της Δημοτικής ΑΙΓΑΙΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ  έχοντας διεξάγει πάνω από 1500 εκπομπές, 18 Τηλεμαραθωνίους Αλληλεγγύης, 16 εκλογικές αναμετρήσεις, έχοντας καταγράψει πάνω από 4.500 εκδηλώσεις και έχοντας παρουσιάσει ζωντανά τα τελευταία 20 χρόνια το Καρναβάλι της Άνω Σύρου και το Συριανό Καρναβάλι. Τώρα είναι μέλος της ΡΕΔΗΣΕ με επιδίωξη την επαναλειτουργία  της ΑΙΓΑΙΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ. Έχει προσωπικό κανάλι στο YouTube με πάνω από 2.600 συνδρομητές και 2700 videos και στο οποίο είναι καταγεγραμμένo μέγα μέρος της ιστορίας του νησιού  – και όχι μόνο – καθώς και τα πολιτιστικά ταξίδια του στον κόσμο τα τελευταία 20 χρόνια.

Είναι πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου, μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου και μέλος του Ινστιτούτου Σύρου. Ως πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου έχει πρωτοστατήσει στην καθιέρωση σημαντικών θεσμών του τόπου όπως: η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ, Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ, ΟΙ ΤΣΙΠΟΥΡΟΒΡΑΔΙΕΣ στην Πηγή του Αγίου Αθανασίου και ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ με τις Πανσελήνους του Καλοκαιριού στην Άνω Σύρο, στην  Αληθινή και στην Απάνω Μεριά.

Είναι ιδρυτής και επικεφαλής – των μουσικοποιητικών Ομάδων Γκάτσος Καββαδίας και Καβάφης των οποίων έχει την επιμέλεια,  τις  έχει σκηνοθετήσει και στις οποίες απαγγέλει από στήθους και τραγουδά και ο ίδιος.  Αυτές οι Ομάδες απαρτίζονται από εξαίρετους, Συριανούς κυρίως,  καλλιτέχνες.  Με αυτές και ειδικά με το αφιέρωμα  στον Αλεξανδρινό,  που έχει τίτλο ‘’Κ.Π.Καβάφης – Απέξω και τραγουδιστα’’   έχει επισκεφθεί και δώσει πάνω από 80  παραστάσεις εδώ και 17  χρόνια στην Ελλάδα και σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο: Από το Κίνι και το Θέατρο Απόλλων της Σύρου μέχρι το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Από την Αλεξάνδρεια ( σπίτι του Καβάφη και Κέντρο Τεχνών Αλεξανδρείας) και την Κωνσταντινούπολη (2 φορές παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Μεγάλη του Γένους Σχολή και του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης) μέχρι το Σίδνεϊ  και την Αδελαΐδα. Από την Καβάλα, την Αμοργό,  την Πάτρα και το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού μέχρι τους αρχαιολογικούς χώρους της Δήλου, των Δελφών, του Αρχαίου Θεάτρου του Πυθαγορείου, τη Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας  και το Παλάτι των Ιπποτών της Ρόδου. Από τη Νέα Υόρκη (3 φορές) και το Παρίσι μέχρι τα Πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και του Ελσίνκι (3  φορές). Από την Άνδρο, τη Νάξο και τη Σαντορίνη μέχρι το Αμφιθέατρο Διονυσίου Αρεοπαγίτη και το Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα.  Από το Μέγαρο Μουσικής  Μανουέλ ντε Φάγια στην Αλάμπρα, την Ούμπεδα και το Κέντρο Μουσικής Τεκμηρίωσης της Ανδαλουσίας στη Γρανάδα μέχρι τις Βρυξέλλες, τη Στοκχόλμη και τη Βοστώνη (2 φορές). Από τη  Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Θεολογική Σχολή της Χάλκης μέχρι τη Μύκονο (3 φορές), Σαντορίνη, τον ΙΑΝΟ και την  Πρεσβεία της Αιγύπτου στην Αθήνα καθώς και σε δεκάδες άλλους τόπους,  συνεχίζοντας την παγκόσμια αυτή πορεία  ως πρεσβευτές  πολιτισμού της Ελλάδας,  του Αιγαίου και της Σύρου, προβάλλοντας παράλληλα και τις αρετές του νησιού.

Είναι παντρεμένος με την Φραγκοσυριανή Νικολέττα Ρούσσου, η οποία είναι από τους βασικούς συντελεστές των μουσικοποιητικών Ομάδων αλλά και της  τηλεοπτικής δραστηριότητας του Μπάμπη Κουλούρα. Με την Νικολέττα είναι παντρεμένος 28 χρόνια και έχουν αποκτήσει δυο γιους: Το Γιώργο, μηχανολόγο- μηχανικό και τον Εύδοξο, ανθυποπλοίαρχο του Ε.Ν.  Από τον πρώτο γάμο του έχει αποκτήσει το γιο του Φραγκίσκο, ηχολήπτη σε μεγάλες μουσικές σκηνές της Αθήνας, σκηνοθέτη και παραγωγό video clips.

Ο Μπάμπης Κουλούρας για τις πολιτιστικές, κοινωνικές, δημοσιογραφικές και αθλητικές του δράσεις έχει τιμηθεί από τον γενέθλιο Δήμο του Σύρου-Ερμούπολης με το Χρυσό Μετάλλιο, από τον τ. Δήμο Ποσειδωνίας, από την UNESCO, τους Γιατρούς του Κόσμου, με το μετάλλιο τιμής του Παλαιστινιακού Λαού και της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, τις  Ομοσπονδίες Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, Βοστώνης, Σύδνεϋ, Μυκόνου, Σερίφου, την Κατ’ οίκον Νοσηλεία και Φροντίδα Σύρου, από το Ινστιτούτο Σύρου, τον Σύλλογο Πελοποννησίων, το Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων, την Εκπαιδευτική-Θεατρική Ομάδα Σαντορίνης ‘’ΕΝ ΟΔΩ’’, το Διεθνές ROTARY με το ανώτατο βραβείο προσφοράς Paul Harris Fellow, τον Οργανισμό Νεολαίας και Άθλησης Σύρου και έχει ανακηρυχθεί από το FORUM 2021, πρώτος πρεσβευτής στην Ελλάδα και στον κόσμο της προσπάθειας να αναδειχθεί η Σύρος και οι Κυκλάδες Πολιτιστική Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2021.

Πρόσφατα ο Μπάμπης Κουλούρας και οι δράσεις του έτυχαν παγκόσμιας αναγνώρισης μέσα από τη συνέντευξη που έδωσε στη THE NATIONAL HERALD και στον ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΥΚΑ της Νέας Υόρκης και στην οποία υπερτονίζεται από την εφημερίδα ότι ‘’ο Μπάμπης είναι ο καλλιτέχνης που μεταφέρει την ποίηση του Οικουμενικού Καβάφη στα πέρατα του κόσμου’’. Στις 22 Σεπτεμβρίου 2023 γίνεται η ονοματοθεσία της Αίθουσας του Πνευματικού Κέντρου Άνω Σύρου στην οποία δίνεται το όνομα του Μπάμπη Κουλούρα με ομόφωνη απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου της Άνω Σύρου και του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου – Ερμούπολης για την προσφορά του στον τόπο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture