Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ανδρουλάκης: Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί, πήραν όσες ψήφους έλαβα την 2η Κυριακή στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ

Ανδρουλάκης: Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ, μα...

Στόχος είναι το πρόγραμμα μας να γίνει κυβερνητικό πρόγραμμα στις επόμενες εκλογές δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι το πρόγραμμα του να γίνει κυβερνητικό πρόγραμμα της χώρας στις επόμενες εκλογές επισήμανε σήμερα Νίκος Ανδρουλάκης στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Ζάππειο ως απάντηση στην παρουσία Μητσοτάκη στην ΔΕΘ.

Εγκάλεσε την κυβέρνηση για αποτυχία του λεγόμενου επιτελικού κράτους ενώ ήταν δεικτικός για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως η συνολική συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές ήταν ίδια με τους ψήφους που έλαβε ο ίδιος στην δεύτερη Κυριακή των εκλογών του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολίασε το σύνολο των γεγονότων του καλοκαιριού (φωτιές, εκρήξεις στην Αγχίαλο, πλημμύρες, δολοφονία από νεοναζιστές νέου στο γήπεδο της ΑΕΚ κ.λ.π) μιλώντας για «ένα συνεχές αποτυχιών του λεγόμενου επιτελικού κράτους της Ν.Δ» και επισημαίνοντας πως «η μόνη αγωνία του Μεγάρου Μαξίμου είναι η ενίσχυση της εξουσίας του πρωθυπουργού». Μια συνθήκη που «δεν βοηθά την χώρα να μπει σε έναν δρόμο ευρωπαϊκής κανονικότητας». Ειδικά μάλιστα για την Θεσσαλία επισήμανε πως μετατρέπεται σε μια «υγειονομική βόμβα» τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν εστιάζει στην πρόληψη και στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς που έχει πρόσβαση η χώρα. Επίσης εξέφρασε την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να υπάρξει εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τις πλημμύρες στην Θεσσαλία προκειμένου να εντοπιστούν συγκεκριμένα οι ευθύνες που υπάρχουν.

Για την ακρίβεια ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε πως «αυξήσεις χωρίς έλεγχο της αγοράς για να συγκρατηθούν και να μειωθούν οι τιμές δεν οδηγούν πουθενά» ζητώντας «επέμβαση και παρέμβαση του κράτους σε θέματα που αφορούν την καθημερινή λειτουργία της αγοράς». Ειδικά για το ξεπάγωμα των 3ετιών που εξάγγειλε ο πρωθυπουργός επισήμανε πως η εξαγγελία αυτή ακυρώθηκε από την τροπολογία που κατέθεσε ο Ά.Γεωργιάδης στην Βουλή.

Συνολικά επισήμανε πως σήμερα «το μεγάλο επίδικο είναι ποιος μπορεί να φτιάξει το κράτος» σχολιάζοντας πως αυτό δεν μπορεί να το κάνει η Νέα Δημοκρατία. Έτσι ο Νίκος Ανδρουλάκης επισήμανε πως «ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ είναι να είναι υπεύθυνη και αξιόπιστή προοδευτική αντιπολίτευση» και «το πολιτικό του πρόγραμμα θα καταφέρει να είναι το κυβερνητικό σχέδιο της πατρίδας μας μετά τις επόμενες εκλογές». Μίλησε για μια κυβέρνηση «προοδευτική, ισχυρή με νέα πρόσωπα» τονίζοντας «έχουμε τους βαθμούς αυτονομίας και την πολιτική ελευθερία» αφού έως τώρα «δεν πήραμε τίποτε με την στήριξη των ισχυρών».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν ο Νίκος Ανδρουλάκης επισήμανε πως «ήρεμο καλοκαίρι και ένας Ερντογάν που από τον ΟΗΕ λέει διχοτόμηση της Κύπρου και αναγνώριση του ψευδοκράτους δεν πάνε μαζί». Τόνισε πως «η ρητορεία του Ερντογάν δυναμιτίζει τις σχέσεις Ε.Ε – Τουρκίας» και ότι όποιος βλέπει την Τουρκία στην Ε.Ε είναι εκτός πραγματικότητας. Παραθέτοντας την θέση του ΠΑΣΟΚ για τα ελληνοτουρκικά επισήμανε «μια είναι η διαφορά η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με βάση το Διεθνές Δίκαιο» και η επίλυση του Κυπριακού στην βάση των ψηφισμάτων και αποφάσεων του ΟΗΕ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θέλησε να σχολιάσει τους υποψήφιους για την προεδρία στον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε «δεν πρόκειται να πω οτιδήποτε αφορά τις εκλογές που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή την Κυριακή» γιατί «έχω προσωπική εμπειρία του τι σημαίνει εμπλοκή τρίτων κομμάτων ακόμη και με παρακρατικούς τρόπους σε μία κομματική διαδικασία» δηλαδή την «παρακολούθησή μου από το Μέγαρο Μαξίμου». Θύμισε πάντως αναφορικά με τις συμμετοχή στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ πως «το ΠΑΣΟΚ με κορονοϊό είχε συμμετοχή 270.000 ανθρώπων» ενώ το «το άθροισμα των συμμετεχόντων ήταν οι ψήφοι που πήρα για να εκλεγώ την 2η Κυριακή». Παράλληλα επισήμανε αναφορικά με τις σχέσεις ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ πως «στο κοινοβούλιο είναι το πεδίο των πρωτοβουλιών» θυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στήριξε συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ.

Αναφορικά με τις επικείμενες ευρωεκλογές ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε πως θα κριθούν οι εσωτερικοί συσχετισμοί αλλά και οι ευρωπαϊκοί. Τόνισε πως «εμείς υπηρετούμε ως ευρω-σοσιαλιστές μια άλλη Ευρώπη» όπου «θα νοιώθει ο πολίτης ασφαλής από την Κύπρο μέχρι την Φινλανδία».

Έξι πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
Τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται ένα τιτάνιο έργο εθνικής ανασυγκρότησης, που θα ξεκινά από την ριζική αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών, τον επανασχεδιασμό των αντιπυρικών και αντιπλημμυρικών έργων, και θα ολοκληρώνεται με ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο που υπηρετεί με δικαιοσύνη το δημόσιο συμφέρον, για μια Ελλάδα με ανθεκτικότητα και δικαιοσύνη.

Προς την κατεύθυνση αυτή πρότεινε έξι πρωτοβουλίες, αλλαγές, μεταρρυθμίσεις:

1. Η οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα, που θα δουλέψει με το σύστημα των Ομάδων Διοίκησης Έργου. Μια task force στα ευρωπαϊκά πρότυπα που θα διασφαλίζει και τη διαφάνεια και την ταχύτητα. Τον εθνικό στόχο της ανάπτυξης Made in Greece, με έμφαση στην καινοτομία, τις ελληνικές επιχειρήσεις και τις δραστηριότητες υψηλής εγχώριας προστιθέμενης αξίας, που δημιουργούν πολλές ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Να μπει διατίμηση σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης στη Θεσσαλία.

Οι τράπεζες άντλησαν αθέμιτα υπερκέρδη με την σκανδαλώδη αύξηση της διαφοράς μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων. Μόνο το πρώτο εξάμηνο έχουν σχεδόν διπλασιάσει τα έσοδα τους σε σχέση με πέρυσι. Είναι επιβεβλημένο μέσα σε αυτές δύσκολες συνθήκες να καταθέσουν και τη δική τους συνεισφορά στην οικονομία, με μια έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών τους. Είναι αδιανόητο να το αρνείται πεισματικά η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, όταν ήδη η Ιταλία, η Τσεχία, η Λιθουανία, η Ισπανια, η Σλοβενία προχωρούν σε ανάλογες έκτακτες φορολογήσεις των τραπεζών τους.

2. Η άμεση κατάργηση της χρυσής βίζας. Υπάρχει αδυναμία νέων οικογενειών και φοιτητών να έχουν πρόσβαση σε φθηνή στέγη. Η χρυσή βίζα μπορεί να έδωσε μια οικονομική ανάσα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, αλλά τώρα δημιουργεί προβλήματα στέγασης και αυξάνει τις ανισότητες.

3. Η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, με αναγέννηση του ΕΣΥ, ισχυρή πρωτοβάθμια φροντίδα και η υπεράσπιση των αδύναμων συνταξιούχων με τη θέσπιση ενός νέου ΕΚΑΣ.

4. Η εργασία αλλάζει, αλλά πρέπει να γίνει η αλλαγή με κανόνες, με ασφάλεια για τον εργαζόμενο, μέσα από μια νέα ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, που στηρίζεται στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στους ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους. Η νέα νομοθετική παρέμβαση της ΝΔ, με την ψευδεπίγραφη επίκληση της ενσωμάτωσης σχετικής κοινοτικής οδηγίας, προχωρά σε ακραία μέτρα που καθιστούν τον εργαζόμενο όμηρο της αυθαιρεσίας και αφαιρούν βασικά δικαιώματα του.

Σύντομα θα φέρουμε στη Βουλή ολοκληρωμένη πρόταση νόμου για την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και την επαναφορά του στον έλεγχο και την ευθύνη του υπουργείου Εργασίας.

5. Απάντηση στις αγωνίες της νέας γενιάς. Η ετήσια αύξηση των ενοικίων φθάνει το 18,7%, ενώ η σωρευτική αύξηση στη δεκαετία άγγιξε το 62%. Σε αυτό δυστυχώς έχει συμβάλλει και η χωρίς προϋποθέσεις εξάπλωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, που πρέπει να περιοριστεί.

Επιμένουμε να δημιουργηθεί ένα δημόσιο απόθεμα 150.000 κατοικιών, που θα διατίθεται προς ενοικίαση με χαμηλό ενοίκιο σε νέους και κοινωνικά ευάλωτους. Με κατασκευή νέων κατοικιών από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και φορολογικά κίνητρα προς ιδιώτες ιδιοκτήτες για να ανακαινίσουν και να διαθέσουν για μακροχρόνια ενοικίαση - με προσιτές τιμές - τα ακίνητα τους.

Θα θυμάστε τις ειρωνείες Μητσοτάκη και των υπουργών του στη Βουλή για το πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας. Τώρα τρέχουν να εφαρμόσουν μέρος της πρότασης μας για την κοινωνική κατοικία.

6. Η αξιοκρατία, η διαφάνεια και η λογοδοσία.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις