Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

«Καμπανάκι» από παιδίατρο για περιστατικά γαστρεντερίτιδας σε παιδιά στον Βόλο - Τι ισχύει με το νερό

«Καμπανάκι» από παιδίατρο για περιστατικ...

Αναφερόμενος στην ποιότητα του νερού σημείωσε ότι δεν είναι πόσιμο

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο παιδίατρος Γιώργος Χαρίτος για τα περιστατικά γαστρεντερίτιδας σε παιδιά που καταγράφονται στον Βόλο.

Αναφερόμενος στην ποιότητα του νερού σημείωσε ότι δεν είναι πόσιμο κι ότι θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί όσοι έχουν παιδιά. «Παρακαλώ προσέξτε. "Πιο διάφανο” νερό δεν σημαίνει απαραίτητα νερό ελεύθερο παθογόνων. Φοβόμαστε τα παράσιτα, την ηπατίτιδα Α και τον μόλυβδο που σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα μικρά παιδιά μπορεί να κάνει μέχρι και νευρολογική σημειολογία. Χρησιμοποιήστε το νερό αυτό για το καζανάκι», είπε. 

 

 

«Όσοι έχετε στη βρύση σας ΚΑΛΟ φίλτρο (αντίστροφη όσμωση με καινούριο ανταλλακτικό) μπορείτε πιθανώς να χρησιμοποιήσετε αυτό το νερό για καθαριότητα του σπιτιού, όπως σφουγγάρισμα με χλωρίνη, πλύσιμο ρούχων κτλ. Μαγειρέψτε για εσάς και τα παιδιά σας με εμφιαλωμένο. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το νερό της βρύσης για μπάνιο ή πλύσιμο πιάτων και ιδίως εάν δεν έχετε φίλτρο, συλλέξτε το και βράστε το πριν την χρήση», συμπλήρωσε.

 

Αναλυτικά, η ανάρτηση του Γιάννη Χαρίτου 

«Θέλω να προσέξετε. Οι βρύσες στον Βόλο άνοιξαν. Αρχικώς ήρθε κάτι ανάμεσα από νερό και Γιοκο Τσοκο, η παροχή γίνεται διαλειμματικα, φαίνεται ότι το νερό σταδιακά είναι λίγο πιο διάφανο. Επαναλαμβάνω, “φαίνεται”.

Το νερό που λαμβάνουμε είναι νερό γεώτρησης, οι πηγές του Πηλίου έχουν καταπλακωθεί, τα αντλιοστάσια καταστράφηκαν. Αυτό είναι σαφές. Ρωτούν πολλοί φίλοι τι πρέπει να κάνουμε με αυτό το νερό.

Η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη, γιατί δεν διευκρινίζεται πως δίνεται αυτό το νερό, από που περνάει, εάν γίνεται χλωρίωση κτλ.
Πρέπει να καταλάβετε ότι το νερό αυτό δόθηκε “γρήγορα” σε μια πόλη σε κρίση, 4 ημέρες χωρίς νερό, χωρίς τουαλέτα, και ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΣΙΜΟ. Όσοι έχουμε παιδιά πρέπει να είμαστε πολύ περισσότερο προσεκτικοί. Πολλοί συνάνθρωποι μας βρώμικοι και εξαθλιωμένοι, όπως είμαστε όλοι, χρησιμοποίησαν το νερό αυτό για μπάνιο. Αυτό ενέχει ρίσκα ιδίως στα μικρά παιδιά τα οποία σε ΚΑΘΕ λούσιμο καταπίνουν νερό. Πολλοί μας έχουν στείλει μηνύματα ότι έπλυναν τα πιάτα που είχαν γίνει σωρό.

Άλλοι το χρησιμοποίησαν για να πλύνουν τα μπιμπερό τα οποία στην συνέχεια έβαλαν στον αποστειρωτή. Και δυστυχώς, αν και αναμενόμενο, έχουμε ήδη πολλά παιδιά (μέσα σε 24 κιόλας ώρες) με συμπτωματολογία γαστρεντερίτιδας, το οποίο σε μια πόλη βρώμικη με το δίκτυο κατεστραμμένο και χωρίς πόσιμο νερό, δεν το λες και ευτυχή συγκυρία.

Παρακαλώ προσέξτε. "Πιο διάφανο” νερό δεν σημαίνει απαραίτητα νερό ελεύθερο παθογόνων. Φοβόμαστε τα παράσιτα, την ηπατίτιδα Α και τον μολυβδο που σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα μικρά παιδιά μπορεί να κάνει μέχρι και νευρολογικη σημειολογία.
Χρησιμοποιήστε το νερό αυτό για το καζανάκι.

Όσοι έχετε στη βρύση σας ΚΑΛΟ φίλτρο (αντίστροφη όσμωση με καινούριο ανταλλακτικό) μπορείτε πιθανώς να χρησιμοποιήσετε αυτό το νερό για καθαριότητα του σπιτιού, όπως σφουγγάρισμα με χλωρίνη, πλύσιμο ρούχων κτλ.  Μαγειρέψτε για εσάς και τα παιδιά σας με εμφιαλωμένο.

Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το νερό της βρύσης για μπάνιο ή πλύσιμο πιάτων και ιδίως εάν δεν έχετε φίλτρο, συλλέξτε το και βράστε το πριν την χρήση. Σας παρακαλώ πολύ. Είναι η απολύτως λάθος στιγμή για να πάρετε ρίσκα. Μέχρι να έχουμε μια ακριβής και επιστημονική ενημέρωση για τα χαρακτηριστικά του νερού που φτάνει στις βρύσες μας, είναι η μόνη τίμια απάντηση που εγώ μπορώ να δώσω».

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον καθαρισμό της πόλης 

Ανάσες στοιχειώδους κανονικότητας προσπαθεί να πάρει ο Βόλος μετά τη μεγάλη καταστροφή από τις φονικές πλημμύρες της προηγούμενης εβδομάδας, αφού το μέγιστο πρόβλημα της υδροδότησης της πόλης και των περιχώρων έχει αρχίσει να αμβλύνεται με την παροχέτευση χλωριωμένου, σύμφωνα με τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Μείζονος Βόλου, νερού, κατά διαστήματα, μη πόσιμου αλλά μόνο για οικιακή χρήση.

Οι κάτοικοι του Βόλου, σε ένα μεγάλο τμήμα της πόλης, είδαν νερό να τρέχει στις βρύσες των σπιτιών τους, έστω και μη πόσιμο, αλλά σημαντικό για τις ανάγκες τους και τη στοιχειώδη καθαριότητα. Όμως, προβληματίζονται και από τις επισημάνσεις της υφυπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, ότι το νερό είναι ακατάλληλο ακόμα και για οικιακή χρήση και θα πρέπει να θεωρείται ως δυνητικά μολυσμένο.

Παράλληλα, καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες να καθαριστούν από τους χιλιάδες τόνους της λάσπης οι δρόμοι, ξεκινώντας από τις κεντρικές αρτηρίες. Δεκάδες συνεργεία του Δήμου Βόλου εργάζονται για τη διάνοιξη δρόμων που έχουν κλείσει από τη λάσπη, τα φερτά υλικά και τα δέντρα που κατέβασαν οι πλημμυρισμένοι χείμαρροι.

Η καταστροφή είναι εμφανής στις συνοικίες του Παλαιού Λιμεναρχείου και των Παλαιών, όπως και στο Συγκρότημα Τσαλαπάτα, τον Πολυχώρο Μουσείων Πολιτισμού και Βιομηχανικής Παράδοσης, με δεκάδες επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης.

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας προσπαθεί να στηρίξει εκατοντάδες επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν λόγω των εκτεταμένων ζημιών που υπέστησαν, αλλά και τους εργαζόμενους σε αυτές. Πρόκειται για εστιατόρια, τσιπουράδικα, μπαρ, καφετέριες, ξενοδοχεία και εμπορικά καταστήματα, αλλά και καταστήματα μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, ένδυσης, υπόδησης και λιανικής.

Επίσης, μεγάλη αερογέφυρα ανεφοδιασμού στήθηκε χθες μεταξύ Βόλου και Ανατολικού Πηλίου, όπου στρατιωτικά ελικόπτερα, με πτήσεις από το Πανθεσσαλικό Στάδιο, μετέφεραν τόνους τροφίμων και νερού στη Ζαγορά, το Πουρί, το Χορευτό, τη Μακρυρράχη, το Μούρεσι και άλλους οικισμούς και απομάκρυναν κατοίκους από τις αποκλεισμένες περιοχές.

Ακόμη, προσπάθειες καταβάλλονται να ανοίξει ο παραλιακός δρόμος της Αγριάς, όπου έχουν συσσωρευθεί λάσπη και φερτά υλικά, και να αποκατασταθούν οι οδικές συνδέσεις με αποκλεισμένες περιοχές. Αποκλεισμένη είναι και η Μακρυνίτσα, καθώς έχουν καταρρεύσει και οι δύο οδικές προσβάσεις προς το χωριό, αφού η υπερχείλιση της Μπράνης διέλυσε υποδομές και το νερό παρέσυρε δεκάδες αυτοκίνητα στις ρεματιές.

Στο Νότιο Πήλιο, το οποίο έχει υποστεί βιβλική καταστροφή, πλέον υπάρχει πρόσβαση μετά την κατασκευή σιδερένιας γέφυρας τύπου Belley, από τον στρατό, στη θέση της γέφυρας που κατέρρευσε επί του χειμάρρου Πελεγκρίνο μεταξύ Μπούφας και Καλών Νερών.

Οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες στη Μηλίνα, όπου διαλύθηκαν ολόκληρα οικιστικά συγκροτήματα και χάθηκαν όλες οι υποδομές, στο Χόρτο, στον Πλατανιά, το Μικρό, τον Κατηγιώργη, τα Ποτιστικά και την Πάλτση όπου χάθηκαν ανθρώπινες ζωές.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις