Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τραμπ: Φράχτες στο δικαστήριο λίγο πριν βρεθεί στο εδώλιο

Τραμπ: Φράχτες στο δικαστήριο λίγο πριν ...

"Δεν με θέλουν απέναντί τους"

Για «άνευ προηγουμένου εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης» εναντίον του έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πρόκειται να παρουσιαστεί σήμερα το βράδυ ενώπιον δικαστηρίου στην Ουάσινγκτον, κατηγορούμενος για «συνωμοσία σε βάρος του αμερικανικού κράτους», παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας και παραβίαση εκλογικών δικαιωμάτων.

Σε ανάρτησή του στον ιστότοπό του, τον Truth Social, ο Τραμπ κατηγόρησε τον Δημοκρατικό πρόεδρο και αντίπαλό του στις εκλογές του 2020 Τζο Μπάιντεν ότι κρύβεται πίσω από αυτή τη νέα δίωξη σε βάρος του. «Οι Δημοκρατικοί δεν θέλουν να κάνουν προεκλογική εκστρατεία έχοντας εμένα απέναντί τους, διαφορετικά δεν θα προσέφευγαν σε αυτήν την άνευ προηγουμένου εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης», έγραψε.

Ο Τραμπ έχει κληθεί να παρουσιαστεί σήμερα στις 16.00 (ώρα Ουάσινγκτον, 23.00 ώρα Ελλάδας) ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου μετά τη δίωξη που του ασκήθηκε από τον ειδικό εισαγγελέα Τζακ Σμιθ που τον κατηγορεί κυρίως ότι υπονόμευσε τα θεμέλια της αμερικανικής δημοκρατίας προσπαθώντας να αλλοιώσει τη διαδικασία επικύρωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Το δικαστήριο όπου θα του απαγγελθεί επίσημα η κατηγορία βρίσκεται πολύ κοντά στο Καπιτώλιο, την έδρα του Κογκρέσου, όπου εισέβαλαν εκατοντάδες υποστηρικτές του στις 6 Ιανουαρίου 2021, προσπαθώντας να εμποδίσουν την επικύρωση της νίκης του Μπάιντεν.

Πάνω από 24 ώρες πριν να ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία, κάμερες και βαν της τηλεόρασης με δορυφορικές συνδέσεις αλλά και τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν πάρει θέση έξω από το δικαστήριο, αποτελώντας τα ίδια «θέαμα» για τους περαστικούς και τους τουρίστες.

Τα ξημερώματα σήμερα, περίπου 100 δημοσιογράφοι περίμεναν στην ουρά για να μπουν στο δικαστήριο, γύρω από το οποίο έχουν τοποθετηθεί φράχτες ασφαλείας. Παρόμοια μέτρα έχουν ληφθεί και γύρω από τα κτίρια του Κογκρέσου.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί
Όταν ο Τραμπ περάσει σήμερα το κατώφλι του δικαστηρίου, οι εισαγγελείς στην Ουάσινγκτον θα περιγράψουν τις τέσσερις κατηγορίες που αφορούν τη συνωμοσία και παρεμπόδιση της διαδικασίας, ενώ ο δικαστής θα ορίσει τους όρους της εγγύησης, όπως επισημαίνει ο Guardian, στην τελευταία - μέχρι στιγμής - ποινική υπόθεση που αφορά τον πρώην πρόεδρο, λίγες εβδομάδες μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του και για έκθεση απόρρητων κυβερνητικών μυστικών σε κίνδυνο.

Στην τρίτη εμφάνιση του Τραμπ σε δικαστική αίθουσα ως κατηγορούμενου για ποινικό αδίκημα, η δικαστής Moxila Upadhyaya θα ορίσει το χρονοδιάγραμμα. Και οι δύο πλευρές είναι πιθανό να καταθέσουν αργότερα προτάσεις που θα επιδιώκουν να διαμορφώσουν ποια αποδεικτικά στοιχεία και νομικά επιχειρήματα θα επιτραπούν στη δίκη. Η διεξαγωγή της μπορεί να απέχει μήνες μακριά.

Το πιο "σκοτεινό επεισόδιο"
Στο 45σέλιδο κατηγορητήριο που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ο άνθρωπος που παραμένει το φαβορί των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές του 2024 περιγράφεται ως το πρόσωπο που έθεσε σε εφαρμογή ένα «εγκληματικό σχέδιο» για να παρεμποδίσει την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.

Είναι οι σοβαρότερες κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί κατά πρώην αρχηγού Κράτους, που ήδη διώκεται ποινικά στην υπόθεση της διαχείρισης των απορρήτων εγγράφων του Λευκού Οίκου και στην υπόθεση της πληρωμής μίας πρώην πορνοστάρ.

«Οι απαγγελίες κατηγοριών κατά του Τραμπ είναι πραγματικά ιστορικές», διότι κανένας αμερικανός πρώην πρόεδρος δεν έχει «κατηγορηθεί για διασπορά ψευδών για εκλογές, για απόπειρα χρησιμοποίησης της εξουσίας τη κυβέρνησης για να εναντιωθεί στην εκπεφρασμένη σε προεδρικές εκλογές βούληση των εκλογέων», δήλωσε ο Carl Tobias, καθηγητής Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Ρίτσμοντ.

Το κατηγορητήριο είναι «νομικά εξαιρετικά γερό», διότι εξηγεί «σαφώς και κατά εξαντλητικό τρόπο τους νόμους και τα γεγονότα δείχνοντας πώς ο Τραμπ είχε πλήρη συναίσθηση των ψεμάτων του».

Για τον Richard Hasen, καθηγητή Δικαίου του UCLA, «δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι ο τρόπος με τον οποίο ασκείται η δίωξη» θα έχει συνέπειες για την κατεύθυνση που θα λάβει η αμερικανική δημοκρατία μετά το 2024.

«Πιθανόν είναι το σημαντικότερο κατηγορητήριο που έχει ποτέ εκδοθεί για την προστασία της αμερικανικής δημοκρατίας και του κράτους δικαίου ενώπιον οποιουδήποτε δικαστηρίου», έγραψε στο Slate.com.

Ο Τραμπ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συνεχίζει να καταγγέλλει κυνήγι μαγισσών με στόχο την υποψηφιότητά του για το 2024. Και εξακολουθεί να βεβαιώνει ότι «του έκλεψαν τις εκλογές του 2020».

Η επίθεση του Καπιτωλίου από τους οπαδούς του κ. Τραμπ, που προσπαθούσαν να εμποδίσουν την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος, «ενθαρρύνθηκε από ψέματα. Ψέματα του κατηγορουμένου που είχαν ως στόχο την παρεμπόδιση μίας βασικής λειτουργίας του αμερικανικού Κράτους: της διαδικασίας μέσω της οποίας η χώρα συγκεντρώνει, καταμετρά και επικυρώνει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών», είπε ο Τζακ Σμιθ.

Ποια θα είναι η υπερασπιστική του γραμμή
Ο πρώην πρόεδρος κατηγορείται ότι "παρεμπόδισε μια βασική λειτουργία της αμερικανικής κυβέρνησης - τη διαδικασία της χώρας για τη συλλογή, καταμέτρηση και πιστοποίηση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών".

Η γραμμή που φαίνεται ότι ακολουθεί η υπεράσπιση του Τραμπ, φαίνεται από τα όσα είπε ο δικηγόρος του Τζον Λάουρο, όταν χαρακτήρισε το κατηγορητήριο "επίθεση κατά της ελευθερίας του λόγου και της πολιτικής υπεράσπισης", υπονοώντας ότι τα ψέματα του Τραμπ περί εκλογικής απάτης προστατεύονται από το συνταγματικό δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης. Ο Λάουρο δήλωσε στο CNN ότι το κατηγορητήριο ήταν "μια προσπάθεια όχι μόνο να ποινικοποιηθεί, αλλά και να λογοκριθεί η ελευθερία του λόγου".

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις