Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Ο Γ. Κιμούλης στο thebest.gr για τη "Δωδέκατη Νύχτα": "Η πιο ξεκαρδιστική κωμωδία στην παγκόσμια δραματουργία"

Ο Γ. Κιμούλης στο thebest.gr για τη &quo...

Η παράσταση όπου ο κ. Κιμούλης πρωταγωνιστεί, υπογράφει τη μετάφραση του κειμένου του Σαίξπηρ & τη σκηνοθεσία, θα παιχθεί την Τρίτη 25/7/2023 στις 21.15 στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο της Πάτρας

Ο Γιώργος Κιμούλης την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 στις 21.15 θα βρίσκεται στην Πάτρα για να παρουσιάσει την παράσταση του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Δωδέκατη Νύχτα» στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο πλάι από το Παμπελοποννησιακό στάδιο στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας.

Μιλώντας στο thebest.gr μας εξέφρασε τη χαρά του που θα παίξει στην Πάτρα, μία πόλη όπου είχε ζήσει το διάστημα που διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του εδώ ΔΗΠΕΘΕ στα τέλη του ΄90.

«Όταν έχεις ζήσει σε μία πόλη τη θεωρείς κατά ένα τρόπο και δική σου πόλη, υπάρχουν πολλοί φίλοι στην Πάτρα και από τη στιγμή που έζησα εδώ είναι φυσικό να τη θεωρώ και δική μου πόλη», ανέφερε ο κ. Κιμούλης, με τον οποίο συνομιλήσαμε τηλεφωνικά τη στιγμή που αποβιβαζόταν με το αυτοκίνητο του από το πλοίο στην Κεφαλονιά (η παράσταση το βράδυ της Δευτέρας 24/7 παίζεται στο Αργοστόλι, στο αύλειο χώρο του Ξενία).

Ο Γιώργος Κιμούλης με μεγάλη αγάπη και εμπειρία στα έργα του Σαίξπηρ, είναι όπως μας είπε το 11ο έργο του Σαίξπηρ που ανεβάζει στην μακρά & αξιόλογη θεατρική του πορεία. Έχουν προηγηθεί μεταξύ άλλων τα έργα: Άμλετ, Μάκβεθ, Έμπορος της Βενετίας, Το Ημέρωμα της στρίγγλας, Οθέλλος, Ο Κοριολανός που μάλιστα είχε ανεβάσει την περίοδο που ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και είχε παιχθεί σε καλοκαιρινή περιοδεία ανά την Ελλάδα, κ.α.

Στο ερώτημα μας αν μετά από τόσα ανεβάσματα έργων του μεγάλου, κλασικού δραματουργού Ουίλιαμ Σαίξπηρ, έχει κατά κάποιο τρόπο αποκωδικοποιήσει τα νοήματα και το ύφος του Βρετανού συγγραφέα, ο κ. Κιμούλης μας είπε πως «στα κλασικά κείμενα είναι μεγάλη έπαρση να πεις πως τα έχεις αποκωδικοποιήσει. Εμείς οι καλλιτέχνες αυτό που κάνουμε είναι να παρουσιάζουμε ένα μέρος απ’ αυτά που έχει τοποθετήσει ο συγγραφέας δίνοντας τη δική μας ερμηνεία. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι ήθελε να πει ο συγγραφέας, τη δική μας ερμηνεία δίνουμε κάθε φορά».

Η “Δωδέκατη Νύχτα” όπως υπογράμμισε στο thebest.gr ο κ. Κιμούλης δεν είναι μόνο μία ξεκαρδιστική κωμωδία ανεκπλήρωτου έρωτα γραμμένη ιδιοφυώς από τον Σαίξπηρ αλλά η πιο ξεκαρδιστική κωμωδία στην παγκόσμια δραματουργία. Σύμφωνα με το στόρι, δύο δίδυμα αδέλφια (τα υποδύεται η Άννα Μονογιού) κατορθώνουν να επιβιώσουν μετά από ένα ναυάγιο, και αναγκάζονται να ζήσουν στην ίδια παράξενη χώρα, χωρίς να ξέρει ο ένας αν η άλλη είναι ζωντανή. Οι διαρκείς παρεξηγήσεις, λόγω της απόλυτης ομοιότητας των δύο αδελφών, καθιστούν το διασκεδαστικό αυτό έργο ως μία μια από τις πιο δημοφιλείς κωμωδίες του Σαίξπηρ. 

«Το έργο αυτό του Σαίξπηρ δείχνει τις επιθυμίες των ανθρώπων και πώς τις διαχειρίζονται. Μας δείχνει πως οι άνθρωποι καταπιέζονται και κρύβουν τις επιθυμίες τους, ωστόσο οι επιθυμίες, τα θέλω μας είναι ακριβώς αυτά που μας χαρακτηρίζουν και συνήθως οι επιθυμίες έρχονται στην επιφάνεια & πολλές φορές ως εφιάλτης. Μάλιστα νομίζουμε πως οι απέναντι μας δεν βλέπουν τις επιθυμίες μας αλλά απλά δεν το λένε και κάνουν το ίδιο. Η γελοιότητα αυτή λοιπόν δίνεται από τον Σαίξπηρ με έναν ιδιαίτερα ιδιοφυή τρόπο», ανέφερε ο κ. Κιμούλης, ο οποίος εκτός του ότι παίζει στην παράσταση υπογράφει και τη σκηνοθεσία και την μετάφραση του έργου. Τους στίχους & τη μουσική της παράστασης έχει γράψει ο αγαπητός Διονύσης Τσακνής, τα σκηνικά είναι της Φαίης Παπαδοπούλου, τα κοστούμια της Μαρίας Νικολαίδου & οι φωτισμοί του Θανάση Ντέμκο.

«Μπορεί κλιματολογικά λόγω του καύσωνα να μην μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό, ωστόσο από την πλευρά μας υποσχόμαστε στο κοινό γέλιο μέσα από ένα έργο με την αναγκαία ελαφρότητα και θεωρώ πως κάθε σημαντικό έργο έχει & την ελαφρότητα του όχι φυσικά με την έννοια της ανοησίας», μας είπε ο κ. Κιμούλης προσθέτοντας πως «η Δωδέκατη Νύχτα είναι μετά την περίοδο των Χριστουγέννων σύμφωνα με την Δυτική εκκλησία, όπως εμείς έχουμε τα Θεοφάνεια και σύμφωνα με τον Σαίξπηρ, έρχονται στο φως οι επιθυμίες ενώ μετά αρχίζει & το καρναβάλι που είναι μία διαρκής γιορτή μεταμορφώσεων όπου οι πλούσιοι μπορούν να γίνονται φτωχοί και το αντίθετο, οι άνδρες γυναίκες, κ.α., και ο Σαίξπηρ αυτό που μας λέει είναι πως αντί να γιορτάζουμε την εμφάνιση των επιθυμιών μας μία μόνο μέρα, το ζητούμενο είναι να το κάνουμε 365 μέρες το χρόνο».

Ο Γιώργος Κιμούλης εμφανίστηκε για 1η φορά επαγγελματικά στο θέατρο το 1977 με την περίφημη θεατρική ομάδα "Ελεύθερο Θέατρο" και στο ξεκίνημα της καριέρας του, το κοινό τον αγάπησε μέσα και από δουλειές του στην τηλεόραση όπως η σειρά «Αστροφεγγιά» της κρατικής τηλεόρασης και στον κινηματογράφο ("Λούφα και παραλλαγή" του Νίκου Περάκη, "Νοκ άουτ" του Παύλου Τάσσιου).

Τον ρωτήσαμε αν ετοιμάζει και κάτι καινούριο θεατρικά ή τηλεοπτικά με τον ίδιο να απαντά πως «πολλοί με θεωρούν εμμονικό, θα έλεγα πως με διακατέχει η εμμένεια εννοώντας πως αγαπώ τον τόπο που μένω και αυτή τη στιγμή κατοικώ στη Δωδεκάτη Νύχτα όπου είναι & επικεντρωμένο το μυαλό μου».

Ο κ. Κιμούλης μας είπε ακόμα πως όλη αυτή η καινούρια μόδα με τα social media δεν τον ενδιαφέρει και πως από την έως τώρα παρουσίαση του έργου στο πλαίσιο της περιοδείας, είναι πως ο κόσμος έρχεται, περνάει καλά και «ελπίζω το ίδιο να γίνει και στην Πάτρα, στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο».

Να προσθέσουμε πως η παράσταση «Δωδεκάτη Νύχτα» θα παιχθεί και στις 31/7 στο γειτονικό Αίγιο στο υπαίθριο θέατρο Γ. Παππάς και στις 26/8 στους Δελφούς, στο θέατρο Φρύνιχος.

Στην παράσταση παίζουν εκτός του κ. Κιμούλη, η Άννα Μονογιού, η Σοφία Βογιατζάκη, η Λίλη Τσεσματζόγλου, ο Σταύρος Καραγιάννης, ο Χρήστος Μουστάκας, ο Άρης Τρουπάκης και οι Γιώργος Ζιόβας, Κώστας Κοράκης, Τζώρτζης Παπαδόπουλος, Γιώργος Τσουρουνάκης.

Τιμές εισιτηρίων: 18 ευρώ γενική είσοδος και 15 ευρώ φοιτητικό & ανέργων.

Προπώληση εισιτηρίων στα εξής σημεία: 

Ταμείο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, 2610.273.613,

Δισκοπωλείο JOE RECORDS, (οδός Καραϊσκάκη 134, Πάτρα, τηλ. 2610.620.673),

Βιβλιοπωλείο ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΣ, (Κορίνθου 274, Πάτρα, τηλ. 2610.273.287)

& στο Viva.gr.

Πληροφορίες- Κρατήσεις: 2310-842509, 6934-053441.

Κείμενο – συνέντευξη: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture